Осінь настає не тільки за вікном

10 Жовтня 2016 15:22

Осінь настає не тільки за вікном

Ось і настала осінь, а разом з нею і темна пору року. Величезна кількість людей страждає від депресії саме в холодні місяці і знову повертається до бадьорості духу лише з приходом весни і тепла.

Очевидно, що і в нашому мозку існують своєрідні пори року. Раніше було прийнято вважати, що за сезонні перепади настрою відповідальний гормон серотонін, тепер же вченим нарешті вдалося з’ясувати, як саме це працює.

Коли в голові опадає листя …

Вченим вдалося виявити протеїн, особливо активний в темну пору року який помітно впливає на стан нашого мозку. Восени і взимку він практично повністю «очищає» наш мозок від серотоніну, що сильно впливає на наші настрої і суб’єктивне відчуття щастя.

Канадським вченим вдалося довести існування цього феномена в дослідженні, в якому взяло участь 100 чоловік. Протягом 4 років вчені стежили за їхнім духовним станом і паралельно проводили регулярне сканування мозку. З’ясувалося, що в періоди підвищеної активності виявленого протеїну, більшість людей дійсно перебувало в стані смутку і апатії.

Як захистити свій «гормон щастя»?

Існує чимало способів протистояти очищення мозку від серотоніну:

Харчування: Продукти, що містять омега-3 кислоти, сприяють посиленому виробленню серотоніну. До них відносяться горіхи, риба, рапсове масло і – особливо приємний продукт з цього списку – чорний шоколад, який також сприятливо впливає на виробництво серотоніну.

Спорт: Спорт не тільки корисний для здоров’я і нашої гарної форми, але і позитивно впливає на рівень серотоніну в нашому мозку – навіть через кілька годин після занять.

Сонячне світло: Обов’язково відкривайте штори і впускайте якомога більше сонячного світла в Вашу кімнату, так Ви уникнете надмірне скорочення кількості серотоніну і, тим самим, гарного настрою.

Позитивні спогади: Часом досить просто приємних спогадів, щоб підняти рівень серотоніну у нас в голові. Також сприятливо на його кількість впливають душевні розмови з друзями або родиною.

Гарний настрій разом з тренуванням пам’яті

Крім цих способів вчені продовжують шукати і інші методи боротьби з осінніми та зимовими депресіями. Один з них – тренування робочої пам’яті. Опубліковане в 2013 році в «Journal of Neuroscience» дослідження показало, що тренування робочої пам’яті помітно впливає на контроль власних емоцій. А це допомагає людям регулювати і свої настрої, стверджують вчені.

Підготуйтеся і Ви до наступаючого пори року і почніть тренування вже сьогодні. Адже і холодні місяці здатні подарувати Вам безліч щасливих моментів!

Джерело:  uapost.us