Правда про те, чому у вас з’являється сивина

21 Жовтня 2016 16:48

Якщо ви помітили перше сріблясте пасмо, важко не піддатися паніці і не почати посилено розчісувати волосся в пошуках нового сивого волосся. Якщо це не відбулося з вами зараз, коли-небудь, неминуче, таке трапиться. Так що ж змушує локони міняти відтінок на користь сірого? Вся справа в стресі?

Сиве волосся

Трохи лікбезу про кольор волосся

Волосся отримує свій відтінок завдяки меланіну, пігменту (або відсутності цього), який визначає колір вашої шкіри і колір очей. Що стосується кольору шевелюри, ви починаєте втрачати меланін з віком, кажуть експерти при Американської академії дерматології. В кінцевому рахунку, колір пасом стає сірим, сріблястим або білим.

«Зазвичай волосся на голові ростуть до 3-х років,» говорить Анжела Лемб, доктор медичних наук, дерматолог клініки The Mount Sinai Hospital. «При перших змінах кольору локонів первинні статеві клітини, які виробляють пігмент, знову вступають в роботу. З віком ця здатність клітин зменшується «, розповідає доктор.

З віком натуральний пероксид водню накопичується в фолікулах волосся. І це впливає на меланін — тобто пасма самі знебарвлюються зсередини.

Ще не до кінця зрозуміло, на що впливає вироблення меланіну. Згідно з результатами дослідження, з віком натуральний пероксид водню накопичується в фолікулах волосся. І це впливає на меланін — по суті, пасма самі знебарвлюються зсередини.

Чи провокує стрес появу сивини

У той час як стрес викликає випадання волосся, існує дуже мало наукових доказів про те, що стрес впливає на раннє посивіння. Звичайно, переживання не можуть пофарбувати локони в білий колір за одну ніч. Волосся втрачають колір поступово. Проте, можливо, стрес надає невеликий вплив на передчасну сивину.

 

На сьогоднішній день винуватцем сивини вважається більше спадковість, ніж стрес. «Генетика відіграє найголовнішу роль в тому, коли ви почнете сивіти,» говорить Лемб. Насправді, вчені виявили перший ген, який відповідає за сиве волосся, IRF4. Медики сподіваються, що одного разу знайдений ген зможе підказати, як уберегти волосся від сивини.

Ламке волосся

Вплив куріння на колір волосся

Серед причин передчасного посивіння волосся є ще і згубна звичка палити. Дослідження, проведене в 2013 році, виявило значний зв’язок між курінням і появою сріблястих локонів у віці до 30 років. Що ж робити? Як уберегтися від сивини? Якщо ви курите, то пора зав’язувати зі шкідливою звичкою і вчитися способам справлятися зі стресом. Такі дії повністю не захистять вас від благородного інею на волоссі, але не зашкодять так точно.

Раніше вважалося, що причина раннього посивіння — це сильні стреси. Але зараз вчені не згодні з даною теорією. Вони більше схиляються до думки, що час появи першого сивого волосся залежить від спадковості. Як провокуючого фактора вчені називають куріння, що не дивно. Тому є ще один привід розлучитися з поганою звичкою. У будь-якому випадку, фарби для волосся поки не скасовували, і це радує!

Джерело: Self