Прогулянка по вулиці Діловій в Києві: будинок друга Катерини Білокур і колишні казарми лихих козаків

3 Жовтня 2016 10:33

Вулиця Ділова, яка пролягає по території Печерського і Голосіївського районів, отримала свою нову назву тільки в цьому році. До цього вона носила ім’я болгарського політика Георгія Димитрова, якого називали “болгарським Леніним”, після смерті йому побудували мавзолей в столиці Болгарії Софії і помістили туди забальзамоване тіло комуніста. Офіційна версія: помер від серцевої недостатності. Але деякі вчені стверджували, що він був отруєний ртуттю. Втім, зараз мавзолею ніякого. На початку вулиці знаходиться триповерховий будинок №2 / 1-а. Зараз він пустує, але на ньому ще збереглися ліпнина часів СРСР.

laz_8697_8970603_01

laz_8698_8970604

laz_8700_8970605

laz_8701_8970606

Діловий двір” з українськими козаками

Свою назву вулиця Ділова отримала через те, що там розміщувався так званий “Діловий двір”, де перебували військово-господарські споруди козаків. Тут розміщувалися казарми одного з козацьких полків, а незабаром там влаштувався 1-й кінний полк війська Української Центральної Ради (1917-1918 рр.).

laz_8708_8970607

На жаль, будівля №1, де знаходилися складські приміщення для зберігання обмундирування і продовольчих запасів, не збереглася. Зате можна помилуватися чотирьохповерховим жовтим будинком №3 з незвичайними прикрасами у вигляді шишок. Будинок був побудований в 1898 році, а через десятиліття до нього зробили прибудову. Тут розміщувалися три козацькі сотні, полкова їдальня і продуктові склади. Зараз в будівлі знаходяться офісні приміщення.

laz_8712_8970608

Друг художників і лик одіозного вождя

За радянських часів на цій вулиці проживали відомі особистості. У будинку під №6 мешкав авторитетний мистецтвознавець Стефан Таранушенко, який підтримував дружні зв’язки з відомими художниками Катериною Білокур і Миколою Глущенком, картини яких нині прикрашають кабінети українських мільйонерів.

laz_8729_8970609

Неподалік знаходиться цегляний будинок радянського періоду під №7. Сталінка примітна своєю надбудованою видовою башточкою, в яку без дозволу балансоутримувача будинку зайти не можна. До речі, за двокімнатну квартиру в будинку просять майже 5 млн грн. Раніше на фасаді будівлі був барельєф комуніста Димитрова, в честь якого називалася вулиця. Але в рамках декомунізації недавно його демонтували. Хоча багато таблички на будинках так і залишилися старими.

Таємні візерунки на фасаді і сонячний символ

На вулиці Діловій зберігся прибутковий будинок, будівля якого датується минулим століттям. Чотириповерхова будівля під №16 світло-рожевого кольору привертає до себе увагу незвичайним декором.

laz_8718_8970610

На верхніх поверхах будинку над арочними вікнами можна побачити візерунки, які більше нагадують дерев’яний паркан. Такі ж елементи можна помітити і в центральній частині фасаду. Але все ж варто звернути увагу на білі кола під вікнами. У геральдиці такий знак є символом сонця, що надає силу і владу господаря дому. Зараз будівля житлова, правда, місцеві жителі запевняють, що перший поверх все ж зданий в оренду під офіс. До речі, буквально в кварталі звідси знаходиться київський планетарій, де всі бажаючі можуть дізнатися таємниці Всесвіту і почути цікаві історії про далекі галактики.

Радянський ріг достатку і старий царський декор

В кінці вулиці Ділової є ще кілька старовинних особняків, на яких можна відшукати ажурну ліпнину. Чотириповерховий особняк під №11 з блакитним відтінком прикрашений “царськими” елементами у вигляді кіл та квітів.

laz_8741_8970611

Багато виглядає і зубчастий карниз будинку.

laz_8744_8970612

Варто звернути увагу на будівлю під №9-а радянського виробництва. Його особливість – масивні балкони, на яких можна розглянути прикраси у вигляді ліпнини, зокрема ріг, який є, по давньогрецької міфології, символом достатку. Вхід у двір цього будинку прикрашений цегляною аркою.

1_80

2_32
Фото: Віталій Лазебник

Джерело:  kiev-ukr.segodnya.ua