Прогулянки по вулиці Богомольця в Києві: милуємося пам’ятником з кіно і одним з найдовших будинків в місті

11 Жовтня 2016 09:40

На вулиці Богомольця дізнаємося, де похований легендарний академік медицини, згадуємо велику княжну, милуємося пам’ятником операм з кіно і дивимося на будинок для співробітників НКВС.

.jpg_24

1. Притулок легендарного академіка (вул. Богомольця, 2)

Вулиця Богомольця виникла в середині XIX століття і називалася Еспланадної. Перша назва – не випадковий, адже поруч розташовувалася еспланада Нової Печерської фортеці. Через кілька десятиліть її перейменували на вулицю Виноградну, оскільки поруч був висаджений шикарний виноградний сад.

ayar2396_1__

Фото: А.Яремчук

А ось сучасну назву вулиця отримала в 1946 році на честь легендарного вченого Олександра Богомольця. У будівлі №2 колись проживав відомий у всьому світі академік. Біля його будинку відкрили навіть дендропарк в його честь. У парку знаходиться могила Богомольця. На могилі академіка встановлений бронзовий бюст вченого на постаменті з чорного полірованого лабрадориту.

ayar2410_1

Фото: А.Яремчук

2. Елітний будинок і сліди великої княжни (вул. Богомольця, 5)

Шестиповерховий будинок №5 побудовано на початку ХХ століття і використовувалося як прибутковий будинок. Зараз вартість житла тут – більше $ 1 млн.

ayar2395_1

Фото: А.Яремчук

Ріелтори цей будинок прозвали “царським”. На Богомольця проживала велика княжна Олександра Петрівна, дружина князя Миколи Миколайовича, сина імператора Миколи I, в будинку графині Колонна-Чосновської. Після смерті чоловіка княжна стала черницею в заснованому нею Покровському монастирі в Києві. Будинок, в якому вона жила, не зберігся.

ayar2406_1__

Фото: А.Яремчук

3. Будинок, де розвивалася вітчизняна медицина (вул. Богомольця, 4)

Триповерховий сірий будинок з невеликими пілястрами на вулиці Богомольця, 4, нині всі знають як інститут фізіології ім. Богомольця. Цей пам’ятник історії побудований в 30-х роках ХХ століття.

ayar2386_1__

Фото: А.Яремчук

У ньому працювали легендарні вчені, які змінили хід розвитку вітчизняної медицини. Наприклад, Олександр Богомолець (наукова сфера – патофізіолог, онкологія) і Олександр Макарченко (вивчав зміни нервової системи при інтоксикації, а також активність головного мозку при інфекціях). На фасаді установи встановлено дві меморіальні дошки на їхню честь.

ayar2389_1__

Фото: А.Яремчук

4. Найдовший будинок для співробітників НКВС (вул. Богомольця, 7/14)

Варто звернути увагу на сірий будинок під №7 / 14, який займає майже всю непарну сторону вулиці.

ayar2413__

Фото: А.Яремчук

Чотириповерховий будинок був побудований в 30-х роках минулого століття. Цегляний 17-секційний будинок будувався не для простих людей, а для співробітників НКВС – народного комісаріату внутрішніх справ.

ayar2368__

Фото: А.Яремчук

До речі, з будинком пов’язана сумна історія. Коли рили траншеї під його фундамент, обвалилася земля, і загинув один будівельник. За цей прорахунок судили виконроба.

ayar2416__

Фото: А.Яремчук

Будинок будувався майже півтора року, і кілька десятиліть він вважався найдовшим будинком в Києві.

ayar2370_1

Фото: А.Яремчук

5. Жеглов і Шарапов охороняють будівлю МВС (вул. Богомольця, 10)

Будівля МВС на вулиці Богомольця, 10, вже більше семи років прикрашає незвичайна скульптура, приваблюючи туристів. Вона розташована біля входу в будівлю. Тут відображені в бронзі Володимир Висоцький і Володимир Конкін в образі легендарних слідчих Гліба Жеглова і Володі Шарапова.

ayar2378_1__

Фото: А.Яремчук

Композиція називається “Место встречи изменить нельзя” на честь однойменного фільму. Пам’ятник присвячений всім співробітникам українського карного розшуку.

Джерело:  kiev-ukr.segodnya.ua