Рідкісні та красиві породи кішок: неймовірні домашні улюбленці

2 Жовтня 2016 16:35

Као мані

Це унікальні кішечки з яскравими, незвичайними очима, часто – різнокольоровими. Іноді їх очі мають золотистий відтінок, причому обидва відразу. Іноді блакитні, як сапфіри. При цьому волосяний покрив має бути чисто білим. Інший колір очей і шерсті не допускається. Представників породи дуже мало, так як світлий ген – ген виродження, і кішки народжуються з плямами, то з очима іншого кольору, навіть у породистих батьків. Перші згадки про као мані датуються 1350 роком. Їх почали розводити в Таїланді, а точніше на території Сіаму, і вони були тільки у представників знаті, вважалося, що кішка приносить успіх і багатство.

Самые редкие и красивые породы кошек

Зараз чистокровних као мані залишилося трохи більше 200, більша частина — у розпліднику Таїланду. Порода вважається  вимираючою, тому що у кішок занадто маленькі очі, колір очей бляклий, без обведення, мордочка  кругла. Загалом, витончена і рідкісна порода – справжній раритет. У США кошеня као мані коштує не менше 20 000 доларів. Кішки као мані часто бувають глухими, це, мабуть, не вважається недоліком. Као мані врівноважені кішки, одноосібники, інших тварин не люблять, але і не нападають, не просяться на руки і взагалі не так щоб ласкаві. Зате спокійно гуляють і купаються. Але якщо као мані агресивна, то це вважається недоліком і ознакою виродження породи.

Самые редкие и красивые породы кошек

Сноу-Шу («Снігова туфелька», Snow Shoe)

У 1960-их рр. одна з заводчиць сіамських кішок Дороті Хайндс-Догерті з Філадельфії випадково виявила дивовижний окрас у кошеняти: білі туфельки на лапках. Кошенят було троє, і заводчиця безуспішно намагалася вивести нових. Потім її справу продовжила інша заводчиця, схрещуючи американських короткошерстих кішок і сіамів.

Самые редкие и красивые породы кошек

Через кілька років подібних кішечок стали виводити спеціально, і в 1983 році з’явився  стандарт нової породи: особлива відмітина на мордочці у вигляді перевернутої букви V. Білі шкарпетки повинні доходити до щиколотки на передніх лапах і до колінного згину на задніх. Кішки сноу-шу дуже ласкаві, врівноважені і доброзичливі, дуже швидко навчаються і відрізняються живим, допитливим розумом. Ладнають з дітьми, іншими вихованцями, в тому числі гризунами і птахами, яких не намагаються з’їсти. Ідеальна порода!

Самые редкие и красивые породы кошек

Сінгапуру (сінгапурська кішка)

Рідкісна за кольором і зовнішнім виглядом кішка. Це молода порода, яка з’явилася зовсім недавно. Її забарвлення називається «сепія агути». Розплідників кішок у всьому світі мало, можна порахувати по пальцях. Ціни залежать винятково від заводчиків, ознаки породи поки що практично ніхто серйозно не стверджував. Це сама маленька кішка в світі, гнучка, ніжна, азіатського типу і вузького статури. З-за свого малого розміру вона занесена в Книгу рекордів Гіннеса. Походження породи донині залишається загадкою, в 1971 році кішку вперше завіз в США фізик Хел Мідоу. Кішок стали схрещувати з абиссинами, сиамами і бурманцами. Селекціонери домоглися, щоб забарвлення шерсті кішок став злегка рожевим, що і робить кішок дивно красивими.

Самые редкие и красивые породы кошек

Це кішка-«хвостик», вона ходить за господарем по п’ятах, приймає від чоловіка всі знаки уваги, може нескінченно грати і стрибати. Однак, відчуваючи настрій господаря, вона не полізе і не буде заважати. Грає з іншими тваринами, дітьми, дуже ніжно і м’яко нявкає. Зручний і «компактний» домашній вихованець.

Самые редкие и красивые породы кошек

Турецький ван (турецька ванська кішка)

Вперше кішку знайшли поблизу озера Ван у Туреччині. Це ендемічна порода. Відрізняються вони зовсім не забарвленням, він звичайний. Вони дуже люблять воду, плавають і купаються частіше жаб. Полюють і навіть іноді сплять у воді. Кішка рибака! У ванів бувають різнокольорові очі, практично у всіх цятки на носі, а ознакою породи вважається біле тіло, кольоровий хвостик і біла V-образна відмітина над носом. Вани сильні, спритні.

Самые редкие и красивые породы кошек

Якщо їм не давати полювати на рибу (до речі, вони ловлять великі екземпляри), вони будуть ловити господаря за ноги і цілком здатні сшибить з ніг дитини, обхопивши його лапами за ноги. Якщо в будинку є інші тварини, ван безсумнівно займе головну позицію. Кішки ці дуже горді, не допустять, щоб ними керували, як хочуть. Ластиться будуть тільки, якщо захочуть самі. На руки брати себе не дають – не люблять, ну хіба що привчати з раннього дитинства, а привчати треба: кішок необхідно постійно вичісувати, щоб шерсть не звалялася. Грайливі часом надміру, немає від них ніякого спокою. А ще у ванів музичний і багатий спектр тонів голосу. Це ціла музична шкатулка.

Самые редкие и красивые породы кошек

Американська жорсткошерстна кішка

Дуже рідкісна і нечисленна порода. У США налічується не більше 20 кішок. Назва породи не виправдовується: шерстка у кішок   як плюш. Волоски розташовані хаотично, і візуально здається, що шерсть жорстка. Про породу відомо так мало, що можна сказати — не відомо нічого. Поступливі, в міру грайливі кішки. Дуже звикають до будинку, господаря, не люблять довгої  його відсутності. Страждають від переїздів і стресів.

Самые редкие и красивые породы кошек

Загалом, люблять тихі, ніжні вихованці для домосідів. Добре ловлять мишей. Забарвлення шерсті різноманітний. У жосткошерстного кошеня шерсть нагадує валяного повсть, і багато шахраї продають кошенят, чия генетика зіпсована включеннями ознак інших порід. У малюків жосткошерстних котів шерстка завивається від народження і по всьому тілу.

Самые редкие и красивые породы кошек

Каліфорнійська сяюча кішка

Дуже дивно, що порода, судячи з усього, не користується популярністю. Це ж справжній міні-леопард. Оскільки забарвлення з якихось причин не затребуване, чисельність каліфорнійських кішок постійно скорочується. Порода ця з числа нових, виведених недавно. Оскільки кішка домашня, то характер у неї поки ще не остаточно сформований. Всі представники породи ведуть себе по-різному, але в цілому відносно спокійні, доброзичливі, милі до дітей і до домашніx вихованців.

Самые редкие и красивые породы кошек

Соукок

Кішка з Кенії, оригінальна назва породи звучить як «Кадзондзо», в перекладі з кенійського це означає «деревна кора». Забарвлення шерсті дійсно нагадує візерунки на корі. Вперше побачив кішку житель Данії, який і завіз її до Європи в 1978 році. Кішки швидко звикають до нового будинку, невибагливі в утриманні. Та й коштують недорого, хоча їх важко дістати.

Самые редкие и красивые породы кошек

Охос Азулес («Голубоглазка»)

У штаті Нью-Мексико в 1984 році один цікавий чоловік побачив у посліді диких кішок малюка з пронизливо-чистими блакитними оченятами. Виявилося, що це домінантна ознака, і кошенят стали розводити. У 1991 році TICA опублікувала стандарт довго – і короткошерстноїпороди, згідно з яким забарвлення кішки може бути різним. Назва породи має іспанське походження, так як ojios azules в перекладі з іспанської означає “голубоглазка”.

Самые редкие и красивые породы кошек

Оскільки прабатьки голубоглазиків – дворові тварини, то і азулеси прекрасно адаптуються до обставин, привітні, розумні, здатні навчатися. Люблять людей і тварин.

Самые редкие и красивые породы кошек

Джерело: http://dobri-porady.pp.ua/6602-sam-rdksn-ta-krasiv-porodi-kshok.html