Сьогодні у Мистецькому арсеналі відкриється виставка «ХХ століття у плакаті»

20 Жовтня 2016 10:33

01_6720 жовтня по 27 листопада в НКММК «Мистецький Арсенал» проходитиме масштабний міжнародний виставковий проект «Ефемероїди. ХХ століття у плакаті».

Відкриття відбудеться 20 жовтня о 18:30.

Протягом року куратори Мистецького Арсеналу за сприяння колег із більш ніж 10-ти музеїв України, приватних колекціонерів та міжнародних інституцій працювали над створенням ґрунтовного візуального дослідження історії Європи, яке буде представлене сотнями плакатів різних епох, стилів і напрямків.

Кураторську групу склали знані фахівці, серед яких Вікторія Величко (музеолог), Ольга Мельник (музеолог), Ігор Оксаметний (мистецтвознавець), Альона Соломадіна (дизайнер), Анастасія Чередниченко (історик).

«Плакат розглядається як масовий продукт, засіб комунікації, який здатен формувати візуальну культуру суспільства, диктувати модні тенденції, пропагувати світоглядні настанови. І хоча з появою та розвитком нових комунікативних засобів плакат втрачає свою комунікаційну роль, але методи впливу на масову свідомість не змінилися. Пропаганда прийняла інші форми, доноситься через інші канали, але залишається як явище і в сучасному світі.

Тому, проект та теми, які він піднімає налаштовані на переосмислення певних історичних подій, спростування міфів, подолання радянської та колоніальної спадщини України, що особливо актуально зараз в напрямку деколонізації української історії. Також за допомогою проекту надається можливість подивитися у ретроспективі на зміни ролі мистецтва в ту чи іншу добу» – Анастасія Чередниченко, кандидатка історичних наук, запрошена співкураторка.

Ефемероїди – вигадане фахівцями Музею дизайну в Цюріху визначення, як найкраще передає сутність плакату – як швидкоплинність фізичного існування цього клаптику паперу, так і мінливість ідей та стереотипів, що створені за його допомогою.

Історія ХХ ст. багата подіями, які сформували сучасний світ: дві світові війни, виникнення тоталітарних режимів, розпад колоніальних імперій і становлення нових незалежних держав. Зелена революція в 40-70-тих роках ХХ ст. разом із успіхами медицини призвели до швидкого зростання населення Землі та тривалості життя людини. ХХ ст. – ера технологічної революції і низки проривних винаходів, що визначило перехід від індустріального до інформаційного суспільства. Водночас межа ХХ і ХХІ століть стала часом загострення глобальних проблем людства: перенаселення, вичерпання ресурсів, деградація довкілля.  Всі ці зміни знайшли своє відображення у плакаті як особливому виді графічного мистецтва, який завжди виконував роль комунікатора великої виразної сили. У плакатах – історія епохи, її важливі події та ідеологічні акценти.

Проект «Ефемероїди. ХХ століття у плакаті» має на меті простежити механізми формування шаблонів сприйняття через ретроспективу історії мистецтва плакату; продемонструвати інструментарій впливу на масову свідомість та маніпуляцію нею з боку держави, політичних партій, комерційних компаній.

Драматургія проекту вибудовується навколо трьох сегментів:

  • Війна;
  • Тоталітаризм;
  • Людина.

 

ВІЙНА

Упродовж ХХ ст. система міжнародних відносин двічі зазнавала кардинальних зрушень внаслідок світових воєн та виснажливої «холодної війни». У той же час з 1945 по 2003 рр. у світі було зафіксовано понад 470 воєнних конфліктів, які забрали життя понад 30 млн. осіб. Невід’ємною частиною пропагандистської системи був агітаційний плакат, який закликав вступати до лав війська, допомагати армії та пораненим тощо.

ТОТАЛІТАРИЗМ  

Плакат як відображення особливих зв’язків між людиною та владою, що складається в авторитарних режимах. Характерним для усіх тоталітарних соціальних систем, що виникають в Європі, починаючи з 1930-х років – домінування «людини маси», що є результатом «гіпердемократії», нехтування правами меншості.

ЛЮДИНА 

Ще наприкінці 1860-х років французький сценограф Жюль Шере сформулював візію рекламного плакату, що дотепер використовується у  маркетингових технологіях. Економічна реклама програмує масові смаки і попит, маніпулюючи свідомістю споживача через емоції, що викликані яскравою мистецькою візуалізацією.

 

У рамках виставки проходитиме освітня програма, що складатиметься з лекцій, майстер-класів, відкритих дискусії на теми протистояння маніпуляціям, інформаційної незалежності тощо.

Дата проведення: з 20 жовтня по 27 листопада

Місце проведення: НКММК «Мистецький Арсенал»

Офіційне відкритя : 20 жовтня, 18:30

Джерело: Соцпортал