У Києві покажуть величезні емалеві картини, аналогів немає в світі

7 Жовтня 2016 11:29

1185

У світі існує багато легенд про “червону лінію життя”, що проходить із самого серця та пов’язує долі людей. Таким людям судилося зустрітися та вплинути на долі один одного. Ця лінія може розтягуватися, плутатися, але вона ніколи не рветься. Концепція “червоної лінії”  породила філософію цілісності, яка стверджує, що наша земна сила виходить за рамки нашого тіла і поєднує нас з енергією Всесвіту.

Це – наш життєвий маршрут, що веде нас туди, де ми маємо бути, до тих людей, які виникнуть на нашому шляху. Митець тонко відчуває ці зв’язки, впускає у себе червоні лінії Всесвіту, щоб створити образи, які виходять з його серця до глядача. Червона лінія творчого шляху Олексія Коваля проходить через багато країн, перетинаючись з образами людей — прототипами героїв  його робіт.

В експозиції представлені довершенi  емалi та вишукані графічні твори  видатного  професійного художника Олексія Коваля. Близько двох десяткiв нових робiт з кількох серій, якi привертають увагу неочiкуваннiстю та незвичайнiстю i в жанрi, i в технiцi, i в  образностi.  Технiка гарячої емалi – самобутнє культурне явище, в якому сконцентрований iсторичний спадок та духовний досвiд багатьох народiв. Художній потенціал цiєї технiки  надзвичайно великий і О. Коваль майстерно  розкриває її нові грані та можливості.

Червоними лініями Олексій Коваль пов’язує глядача з Україною. Важливе мiсце в творчостi художника займає «Українська серiя», тому окрасою експозиції є знаковий твiр-диптих – «Червона лiнiя» або «Ураїнський весiльний портрет», в якому сконцентрована безкомпромicна авторська  неповторність.  О. Коваль знайшов свiй шлях на перетинi предметного i  абстрактного свiту, поринаючи в метафори та асоцiації, культивуює гармонiю та красу, властиву українському народному мистецтву. Саме цi роботи, передусiм, привертають увагу тонким розумiням автора народної орнаментики. Вражає вмiння художника створювати цiлком своєрiднi композиції, перевтiлюючи  нацiональні  традиції та класичнi орнаментальнi мотиви, використовувати авторську технiку та одночасно живописну i ювелiрну технiку гарячої  эмалi.

Особливе мiсце в експозиції займає робота «19 16».  Композицiя чудово зрежисована,  спочатку в нiй можна побачити  лише  фотопортрет поч. ХХст., та коли дізнаєшся, хто зображен на старовинному фото, – подiбно мареву з минулого, – з’являється образ-символ  нерозривноситi  зв’язкiв мiж минулим i майбутнiм, ремеслом i мистецтвом та долею художника.

«Найважливiше в мистецтвi – це настрiй», – вважає автор. Майже двометрова горизонтально витягнута композицiя «Лiлеї», побудована з рiзновеликих модулей, занурює глядача у вiбруючу  барвисту стихiю емалi на мiдi. В тонкий колорит, якої, вплетенi  холоднi вiдтiнки смутку буднiв та яскравi кольори радicних днiв!

У своїх творах художник поєднує міфологію, захоплення природою, кристалізовані етнічні символи, які формують цілісний образ України, сильної, красивої, щедрої, яскравої, сповненої гідності та наснаги. Саме цей образ є джерелом віри, радості, натхнення для нас та наших нащадків.

Роботи О. Коваля захоплюють і закохують глядача, вражають розмаїттям несподіваних задумів та віртуозністю виконання.

Джерело:  socportal.info