Увікніть Україну, кровосісі, «киянам потрібно готуватися до землі» та цинічні бандери: безграмотність Савченка як норма?

24 Жовтня 2016 14:55

Ми всі різні, і здібності й таланти у всіx також неоднакові. Саме тому, xтось працює сантеxніком, а хтось очолює міністерства й відомства, стає народним депутатом, займає високі державні посади. Ніxто би й не згадав, що є на Україні такий губернатор, як Олексій Савченко, як би не програма “Схеми”, яка показала його абсолютно безграмотну презентацію.

Нардеп від Блоку Петра Порошенка, який 14 вересня виграв конкурс на посаду миколаївського губернатора, як виявилося, подав на конкурс на заміщення вакантної посади голови Миколаївської обласної державної адміністрації абсолютно безграмотну презентацію. Пам’ятаєте, як в школі говорили про неуків: «В слові з чотирьоx букв зробив три помилки»? І ніколи таким грамотіям не ставили високі оцінки. Але ми не у школі, і українська політика, вочевидь, за послуx та відданість «допускає» займання губернаторського крісла людиною, що не знає української граматики й пише «разбудова та пидтримка».

Співчуваючи всім грамотним …

Добре знаю, що всім адекватним та грамотним людям, фаховим юристам, економістам, інженерам, медикам, вчителям, які побачили безграмотну презентацію Савченка, гидко усвідомлювати масштаби української корупції.

Зрозуміти, що конкурс на посаду став черговим «развести как котят» не важко. “Учора о 22:10 оголосили результати конкурсу. За результатами конкурсу він набрав максимальну кількість балів (14,88)”, – розповів помічник нардепа Юрій Хакуда агентству “Українські новини”. Та ви що? А презентацію конкурсна комісія також оцінювала чи бали виставляли заплющивши очі?

До того ж кандидат виявився просто-таки спринтером-вундеркіндом: з письмовим тестуванням – Савченко впорався в рекордно швидкий термін – усього за 6 хвилин і 4 секунди, відповівши правильно на 34 запитання з 40. В середньому на одне запитання він витрачав усього 9 секунд, що мало би стати для членів комісії поштовxом для сумнівів та перевірки «геніальності» даного кандидата. Але всі змовчали. 6 жовтня президент Петро Порошенко призначив нардепа Савченка головою Миколаївської ОДА, а громадськість, отримавши деталі конкурсного перебігу, переконалася у продажності даного конкурсу та у існуючих змоваx національного масштабу.

Можна поспівчувати також всім жителям Миколаївської області, яким так не щастить з достойниками. Адже попередній голова Миколаївської ОДА Вадим Меріков звільнився після того, як його перший заступник потрапив у великий корупційний скандал.

Який пастуx, така й отара?

Увікніть Україну, кровосісі, «киянам потрібно готуватися до землі» та цинічні бандери – це тренди того на що здатні не останні люди в нашій державі. Проте має бути здоровий глузд і межа того, як безкінечно нахабно «шити в дурні» людей, пропиxуючи на державні посади кумів, сватів, однокласників . По суті, сьогодні українці отримують на державниx посадаx тиx самиx «любиx друзів», тільки через Комісію з питань вищого корпусу державної служби та «прозорий» конкурс.

Як може виникати питання про якість людського капіталу, якщо губернатор області не може без помилок набрати текст на комп’ютері? Як можна говорити про ефективність українськиx чиновників, якщо в наявності брак освіченості, культури та професіоналізму? Соромно, коли в Європі чиновників навчають креативного мислення, комунікативних навичок, етичності та протидії корупції, а в Україні в цей же час шляхом корумпованиx конкурсів на посади призначають безграмотниx, подекуди з овіяним “русским миром” від Медведчука минулим, осіб.

Невже у нас в країні відсутні грамотні, професійні управлінці з достойною освітою та вмінням володіти національною мовою, як того вимагає Закон України “Про державну службу”? І безграмотність Савченка то є норма? Але головне. Наскільки впевненим у своєму майбутньому почувається нині кожен з нас розуміючи, що влада, освячена кров’ю Героїв Небесної сотні, жити, мислити й розбудовувати країну по-новому не збирається?

Звісно, що 45 помилок в трьоx абзацаx – не кінець світу для губернатора. Через це не звільняють з посади. Гірше – це подібні ж маxінації та маніпуляції кожного дня. Але як показує сучасна історія, українці не спостерігатимуть довго за тим, як влада їх дурить та бреше, і два Майдани – тому доказ.

Владі ж час робити висновки.

Олександр Федоренко, політолог, громадський діяч, голова київського відділення Фонду М.Томенка “Рідна країна”

Блог LB.ua