В Антарктичному океані створять найбільший морський заповідник

28 Жовтня 2016 10:25

1Про це повідомляє ВВС.

Морським заповідником стане Море Росса, що знаходиться в Південному океані. На площі близько 1,57 млн квадратних кілометрів на 35 років буде заборонено вилов риби.

Створення заповідної зони має захистити незайману природу Антарктики.

Угоду про створення зони було укладено на щорічній зустрічі Комісії зі збереження живих ресурсів Антарктики, яка відбулася в австралійському місті Хобарт. Цьому рішенню передували кілька років переговорів.

На Море Росса припадає лише 2% території Південного океану, але тут живуть 38% всіх, які є на Землі пінгвінів Аделі, 30% антарктичних буревісників і близько 6% світової популяції антарктичних малих полосатиків.

У цьому регіоні поживні речовини піднімаються з дна океану і за допомогою течій розносяться по всій планеті. Це також надає Морю Росса особливе значення. Тут живуть невеликі морські рачки кріль, які є основною їжею для китів, тюленів та інших тварин.

Вчені вважають, що поки Море Росса майже не постраждало від людської діяльності.

Запропонували створити зону США і Нова Зеландія. У процесі переговорів країни домовилися про створення особливих зон, де в наукових цілях можна буде виловлювати кріль і кликачів – це вид риб, що мешкають в Антарктиці.

Росія в минулому році стала єдиною країною, яка виступала проти створення зони через побоювання з приводу рибної ловлі. У цьому році Росія схвалила проект.

Джерело: Еспресо