Як в Києві відсвяткують Покрову: найцікавіші заходи

13 Жовтня 2016 12:20
vsviti.com.ua

vsviti.com.ua

Цієї п’ятниці кияни відзначать відразу три свята: Покрову Пресвятої Богородиці, День українського козацтва і День захисника України. Городян очікує безліч заходів – від концертів до старовинних обрядів.

ІНТЕР’ЄРИ І ДИСКОТЕКА. У музеї “Пирогово” (вхід 40 грн) святкування розпочнеться о 10:00 з відкриття та освячення двох інтер’єрів в експозиції “Гуцульщина”. Відвідувачі побачать господарський інвентар комори з села Верхній Ясенів і обстановку гуцульського житла під назвою “Гражда з села Яворів”.

Об 11:00 в церкві, на території експозиції “Закарпаття”, розпочнеться святкова літургія в старовинному храмі. Після служби, о 13:00, на гостей чекає концертна програма. “Колективи з Київської області та Житомирщини покажуть весільні обряди та обряд посвяти в юнака, співатимуть козацькі та повстанські пісні. Всі відвідувачі зможуть безкоштовно скуштувати традиційні куліш і бограч”, – розповіли нам в музеї.

Відсвяткують Покрову і в парку “Феофанія” (вул. Академіка Лебедєва, 32). Гуляння тут пройдуть в неділю. Почнуться о 14:00 з розпалювання святкового багаття і хороводів навколо нього. Для відвідувачів влаштують етнодискотеку під традиційні українські пісні. Також всі бажаючі зможуть взяти участь в безкоштовному майстер-класі з плетіння вінків з осіннього листя. Вхід в парк – 10 грн.

КОЗАЦЬКІ ГУЛЯННЯ. З битвою на шаблях, пишним застіллям, піснями і танцями відсвяткують День українського козацтва та Покрови в дендропарку “Мамаєва слобода” (вул, Донця, 2). О 8:00 святковий церковний передзвін на дзвіниці козацької церкви сповістить про початок свята, збираючи всіх на божественну літургію. Об 11:30 всі відвідувачі зможуть насолодитися концертом церковних дзвонів, а з 12:00 почнеться пишне гуляння. Городяни стануть свідками козацького двобою на шаблях, послухають кобзарів і лірників і скуштують на ярмарковій площі традиційні козацькі страви, запиваючи їх медовухою та вишняком. З нагоди свята подадуть до столу вареники з різноманітними начинками і галушки. Вхід на територію слободи – 50 грн.

Джерело: Сегодня