15 листопада: це цікаво знати

15 листопадаа 2016 08:00

Lvov_chocolate_9«Хто бажає отримати своє від боржника, нехай подумає про те, що й він заборгував Богові»
З народних вуст

У народі 15 листопада колись вшановували Акиндина, що, за повір’ям, був охоронцем домашнього вогнища. Його просили, аби він вберіг від пожежі домашнє господарство. У цей час пересушували зерно у токах та переминали льон і коноплі. Якщо на Акиндина небо заплаче, то зима м’якою буде. З цього дня і до 20 листопада відбувається стійке промерзання ґрунту.

За церковним календарем 15 листопада мучеників Акундина, Пигасія, Афонія, преподобного Маркіяна Киринейського та Шуйської – Смоленської ікони Божої Матері.

Іменинники 15 листопада:

Афонії, Маркіяни

15 листопада народилися:

1894 — Іван Падалка, український художник. Створив картини «Збирають баклажани», «Молочниці», «Cіножать», «У колгоспному саду», «Фотограф на селі», «Шахтарі», портрети М. Коцюбинського, П. Панча, Г. Cковороди; гравюри і графічні цикли «Вантажник», «Дніпрельстан» «Криворіжжя», «Полільниця», «Яблучко» та ін.

1900 — Володимир Блавацький (Ткач), видатний український актор, режисер. В 1933 році у Львові створив художній театр «Заграва», який багато в чому орієнтувався на естетичні засади «Березоля» Леся Курбаса.

15 листопада відзначають:

  • Міжнародний день відмови від куріння
  • Міжнародний день філософії

Події 15 листопада: 

1918 — Розпочалось очолюване Директорією повстання проти влади гетьмана Павла Скоропадського.
1934 — В СРСР проведено першу телепередачу із звуковим супроводом.
1939 — позачергова III сесія Верховної Ради УРСР ухвалила закон про входження Західної України до складу УРСР.
1946 — Введено в навчальний процес новий, наближений до російського, український правопис, схвалений 8 травня 1945 постановою Ради Міністрів УРСР.

Чи знаєте ви, що:

Культура і здатність передавати поведінку від одного покоління іншому колись вважалася унікальною рисою, притаманною лише людям. Але дослідження тварин протягом останніх 75 років продемонстрували величезну кількість прикладів невідомих раніше винаходів, творчого інтелекту і передачі культури в усьому царстві тварин.

У дійсності видів тварин, що демонструють культуру, так багато, що дослідники починають підозрювати, що культура може бути набагато більше повсякденним явищем в природі, ніж ми коли-небудь вважали. Декілька яскравих прикладів.

Мавпи
Під час вивчення японських макак у 1940 році дослідники тварин вперше вжили слово “культура” для опису поведінки тварин. Таким чином, ці мавпи були визнані першими тваринами, що мають культуру. Зокрема, макаки мили картоплю перед вживанням у їжу. Ця поведінка з часом була навіть вдосконалена мавпами – вони виявили, що миття картоплі у солоній воді поліпшує смак бульби.

Китоподібні
Поступаючись лише приматам, дельфіни, кити і морські свині володіють різноманітною і розвиненою культурою. Одним з найбільш вивчених культурних поводжень серед китоподібних є утворення звуків. Пісні і клацання дельфінів-афалін, горбатих китів, косаток і кашалотів унікальні серед різних груп. Зараз дослідники навіть припускають, що цих вокальних відмінностей достатньо, щоб вважати їх різними діалектами.

Співочі птахи
Такі співочі птахи, як шпаки, волові птиці та горобці, не народжуються зі знанням, як виконувати ту чи іншу пісню. Навпаки, вони переймають їх у інших шляхом імітації. Це призвело до дивовижної різноманітності пісенного репертуару серед різних груп птахів, такому, що багато дослідників зараз визнають, що співучі птахи не поступаються китоподібним у здатності створювати унікальні діалекти.

«Рідна країна»