Чешеться долоня: симптом “грошей” чи захворювання?

4 листопадаа 2016 09:10

Тобі напевно знайоме це відчуття, коли свербить долоню. Найчастіше – почухала і забула, а ще в добавок пожартувала, що це до прибутку. Однак причини свербіння можуть критися в захворюваннях, ігнорувати які не можна.
f613aa8a555c17e77b1238f83236eba1.jpg (16 Kb)
Стан нервової системи відіграє не останню роль у розвитку шкірних захворювань, які супроводжуються свербінням. Так, у деяких людей, особливо у жінок, долоні починають свербіти після стресів. Часто це відбувається і на тлі неврозів – захворювань, пов’язаних з нервовим виснаженням. Такий свербіж отримав назву психогенного.

При лікуванні психогенного свербіння велике значення надається розпорядку дня, який повинен включати в себе активну діяльність, денний відпочинок і нічний сон. В цьому випадку необхідно більше гуляти на свіжому повітрі, правильно і регулярно харчуватися, уникати стресів і високих навантажень.

2. Алергічний свербіж
Сверблячка долонь часто має алергічне походження. Алергія може розвиватися на косметику, засоби побутової хімії, різні засоби, що застосовуються на виробництві і так далі.

При алергічному свербінні долонь найчастіше не буває висипань, просто сильний свербіж. Але іноді на шкірі долонь з’являється почервоніння, набряк і дрібний висип.

Алергічний свербіж долонь відноситься до алергічних реакцій уповільненого типу, в розвитку яких велике значення має спадкова недосконалість імунної системи – підвищена здатність відповідати на алергію на вплив зовнішніх чинників.

3. Роздратування шкіри долонь
Сверблячка долонь може бути наслідком впливу різних механічних, фізичних або хімічних подразників. Всі ці види впливів подразнюють шкіру, викликають її сухість і роздратування. Шкіра покривається дрібними тріщинами, через які в неї потрапляють пил, бруд і різні речовини.

Для усунення сверблячки долонь необхідно правильно доглядати за руками: мити з гіпоалергенним милом, наносити крем, що знімає роздратування. У міру можливості потрібно усунути причину роздратування шкіри, наприклад, виконувати певні види робіт тільки в рукавичках.

Джерело: http://zdorovia.com.ua/likar/23997cheshetsya-dolonya-simptom-groshei-chi-zahvoryuvannya.html