Іпотерапія: як коні лікують людей

1 листопадаа 2016 17:04

Журналісти Громадське.Полтава провели кілька днів на кінській фермі та дізналися про іпотерапію, її суть та користь. Іпотерапія – ефективний метод лікування та фізичної реабілітації людей з інвалідністю та хворобами аутичного спектру. Особливо дієво лікування іпотерапією відчутно на дітях, які мають вади у розумовому та фізичному розвитку.

Педагог-реабілітолог та інструктор з лікувальної верхової їзди Олександра Хандогіна кілька років тому переїхала до Полтави для того, щоб займатися улюбленою справою – іпотерапією та реабілітаційними практиками. Із 2004 року вона постійно займається іпотерапевтичною діяльністю, є членом української спілки психотерапевтів, отримує другу вищу освіту в Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка за фахом корекційна педагогіка. До того ж, Олександра Хандогіна займається науковою роботою та бере участь у конференціях міжнародного рівня.

У рамках проекту «Будь на коні» на кінську ферму приїхало багато сімей з дітьми різного віку. Діти та їхні батьки мали змогу безкоштовно пройти заняття з іпотерапії або просто покататися на конях та поспілкуватися з ними на природі.

Батьки, які вже не вперше привозять дітей на кінську ферму, розповіли, як почувають себе їхні діти після катання на конях, як завдяки кінним прогулянкам досягається психологічна гармонія та що дає спілкування з тваринами.

Іпотерапія при хворобах з нервовими та розумовими розладами вважається однією з перспективних та ефективних методик лікування, які благотворно впливають на маленьких пацієнтів. Завдяки лікувальній верховій їзді та спілкуванню з твариною усуваються більшість рухових і психологічних розладів.

Журналісти мали змогу побачити результати лікування наживо та поговорити з тими батьками, для яких «лікування кіньми» стало однією з найбільш ефективних методик.

Матеріал підготовлений у рамках проекту «Рівні права – рівні можливості».