Книги-антидепресанти. Що читати взимку?

27 листопадаа 2016 10:04
Погода на вулиці не сприяє вечірнім прогулянкам. Новини по ТБ не зажди хороші. Хочеться чогось приємного і теплого. Допоможе хороша книжка! Tvoemisto.tv підготувало для вас підбірку книг, які варто читати взимку, аби знайти в душі гармонію і мати гарний настрій.

Пропонуємо вам 10 книг-антидепресантів для читання цієї зими:

1. «Біографія випадкового чуда». Таня Малярчук. «Лєна з дитинства була особливою: без царя в голові, навіть Бог у неї був позичений. Якось Лєна облишила молитися – і нічого, грім не побив, і кульова блискавка, що колись спалила її улюблену виховательку, оминула.

Але втратити віру в чудо їй не дала диво-жінка, яка нагодилася рятувати її земляків, поки сама, уже доросла, Лєна тренувалася на бездомних собаках. Чим обернеться власна спроба героїні допомогти ближньому – польотом над гніздом зозулі чи вознесінням?». Отримала книжкову премію ВВС Україна Книга року ВВС-2012.

Фото: bbc.co.uk

2. «Собака, що говорить». Марк Бароукліфф. У нещасливого ріелтора Девіда з’явилася собака, що говорить. Цієї пропозиції в анотації достатньо, щоб більшість розсудливих людей відклали книгу Марка Барроукліффа куди подалі. І позбавили б себе шансу на легке, життєстверджуюче читво. Тому що Собака, що говорить» – це не тільки смішно, але ще і дуже повчально. Пес Пучок вчить свого господаря, а разом з ним і всіх нас, дивитися на життя по-справжньому позитивно. Безліч дрібних смішних жартів і один серйозний моральний вибір. Дуже легка, але при цьому недурна книга. Рідкісне поєднання, описує книгу readrate.com.

3. «Наївний. Супер». Ерленд Лу. Це не тільки назва роману норвежця Ерленда Лу, але і його творче кредо, зізнається письменник. Переживання головного героя, які він описав у книзі, знайомі багатьом. Аутичний чоловік-хлопчина закінчив університет, нібито знайшов роботу, але працювати на ній не хочеться. Натомість йому хочеться свободи і самовираження, та не зрозуміло, як і де… Спосіб виходу з ситуації, який придумав герой, має право на існування. Варто з ним ознайомитись, прочитавши книгу. Вона – як ванна з морською сіллю для втомленого мозку – розслабляє.

4. «Сарабанди банди Сари». Лариса Денисенко. Про чоловіка, що зациклений на своїй роботі інтроверт, якого покинула дружина. Понад усе цінує самотність, спокій, тишу. Не сприймає дитячого галасу, хатніх тварин і присутності сторонніх людей у своєму помешканні. Він закохується у давно знану дівчину і дуже скоро його життя змінюється, перевертається, перетворюється на… жах? веселий тарарам? гнітючу буденність? Колись він вже не розумітиме, як можна було так існувати, як можна було не пережити таку історію, – настільки несподівану та банальну, що вона може трапитися з кожним. Або – не трапитися ніколи, описує книгу livelib.ru.

5. «365 коротких історій для душі». Бруно Ферреро. Короткі, але такі милі нашому серцю історії на кожен день. Досить уважно прочитати, замислитися і можна побачити, як над нами відкривається небо. Тоді стає так легко жити, і з’являються сили, щоб змінити на краще себе і весь світ довкола, пише Свічадо.

6. «Кульбабове вино». Рей Бредбері. Книга відомого фантаста надихає не просто існувати, а насолоджуватися кожним моментом у житті. Окрім того незабутнього враження, що його справляє цей роман, він володіє незвичайною атмосферою невимушеності, невинності та щирості. Все тому, що всі складні процеси, котрі відбуваються навколо, пропускаються через призму думок малого Дугласа, пише Inspired. Чого вартий епізод, де хлопець раптом відчуває, що живий, насправді живий! Серед прекрасного лісу, під час збирання ягід, його з головою накриває це відчуття. Мимоволі задумуєшся: а чи в тій атмосфері, в якій знаходжуся, я зможу таке відчути?

7. «Дона Флор і її два чоловіки». Жоржі Амаду. Що може вивести з сірої апатії краще, ніж гарячі латиноамериканські пристрасті? І якщо «мильні опери» не для вас, то книга епатажного Жоржі Амаду – те, що треба. Вона щедро присмачена плітками, бразильськими карнавалами, подробицями особистого життя, дружніми розмовами, але при цьому зовсім не виглядає вульгарною. Відома кулінарка Дона Флор не може знайти щастя ні з першим, ні з другим чоловіком. А от якщо взяти від кожного по-трошки… І якщо вам здається, що так не буває і взагалі це непристойно, притримайте висновки до останньої сторінки книги, радить readrate.com.

8. «Різдво і червоний кардинал». Фенні Флегг. Можна вже починати думати про новорічні і різдвяні свята. Але не про ту метушню, яка їх супроводжує, а про основу основ – різдвяне диво. Налаштуватися на нього допоможуть авторка казок для дорослих Фенні Флегг і її мила історія «Різдво і червоний кардинал». У цій книзі все побудоване на диві, але такому, яке можна творити своїми руками. Смертельно хворий і втомлений Освальд тікає «в глибинку», щоб спокійно дожити належні йому дні. Як би не так! Він не просто доживе, він ще й врятує одне маленьке життя. І, природно, вилікується сам. До чого тут червоний кардинал – маленька пташк ? Про це краще дізнатися з самої книги.

9. «Оскар і Рожева Пані». Ерік-Емануель Шмітт. Книга написана у формі 14 листів десятирічного хлопчика Оскара, невиліковно хворого на рак. Він відчуває, що хіміотерапія не принесла полегшення і йому залишилося жити не довго. Він відчуває себе покинутим батьками. На противагу до батьків з ним розмовляє у лікарні рожева пані про життя і смерть. Щоби прийняти жахливу правду вона спонукає Оскара викласти свої думки у вигляді листів до Бога. Крім того він має собі уявити, що кожен прожитий день є десятиріччям. Хоча Оскару важко повірити в Бога, він проте йде на цей експеримент і таким чином проживає все своє життя. У 12-и листах до Бога він розповідає про свою юність, перше кохання, подружнє життя, кризу середнього віку, старість і підготування до смерті.

10. «Вуличний кіт на імя Боб». Джеймс Боуен. Джеймс Боуен ніколи не планував написати книгу. Хоча і наркоманом він теж не планував ставати, але доля розпорядилась саме так. Підсівши на голку, Джеймс не міг самотужки впоратися із залежністю. Здавалось би, він впав нижче нікуди: сестра зі чоловіком вигнали Джеймса з дому, і він 3 роки жив на вулиці, аж поки муніципалітет не надав чоловікові крихітну квартиру на півночі Лондона. Але наркотики не відпускали свою жертву. Іноді Джеймс грав на гітарі на вулицях Лондона, аби заробляти хоч якісь гроші, проте це було не життя, а найгірше існування. Джеймс Боуен залишився абсолютно один і незабаром помер би… якби не кіт, пише Територія твого розвитку.

Фото: cat-antique.com

– See more at: http://tvoemisto.tv/news/knygyantydepresanty_shcho_chytaty_vzymku_67745.html#sthash.kWKoY5QE.dpuf