Кокотюха переписав “Катерину” Шевченка на сучасний лад

23 листопадаа 2016 10:38
 Андрій Кокотюха написав серіал за мотивами поеми Шевченка. (1+1)


Андрій Кокотюха написав серіал за мотивами поеми Шевченка. (1+1)

Письменник Андрій Кокотюха переписав “Катерину” Тараса Шевченка на сучаний лад, створивши сценарій для чотирисерійного серіалу.

Прем’єра серіалу відбудеться 26 листопада на каналі “1+1”.

“Сценарій адаптували для телесеріалу, додалися нові сюжетні лінії. Ми працювали на результат: зберегти загальну ідею — адаптувати Шевченка на сучасний лад. Класику можна і треба адаптувати до нашого часу. Бо проблеми лишаються: зраджене кохання, соціальна нерівність, розбіжності між містом і селом, можливості для реалізації не рівні, а різні”, – розповів Кокотюха раніше в інтерв’ю “УМ”.

За сюжетом у сім’ї консервативних педагогів підростає дочка Катерина. У село приїжджає столична знімальна група й Катерина закохується у відомого актора Олексія Красильникова. Події відбувається у селищі Шуляки на Черкащині.

“Для мене важливо, що в “Катерині” зберігся конфлікт між консервативним та вільним світами. І вільний світ показано не ідеальним. У Катерини, за сюжетом, є вибір: ідеальний світ, де все розплановано на роки вперед, де все передбачувано, чи реальний, в якому набиваєш гулі”, – прокоментував автор.

У новій “Катерині” Кокотюха переосмислив сучасне розуміння поняття “москаль” – у п’єсі воно не значить “росіянин”:

“У часи Тараса Шевченка “москалями” називали військовослужбовців російської армії, а “віддати у москалі” — значило «забрати у солдати». У більш широкому значенні «москаль» — це була свого роду чужа людина, що виходила за рамки певного соціального середовища. І фраза «кохайтесь чорнобриві, та не з москалями» означає — жити розмірено, у своєму соціальному середовищі, і закохуватись у ту людину, до якої полинуло серце. У Шевченка росіянин-офіцер приїхав в українське село і спокусив дівчину. Катерину. Усе просто — прийшла чужа людина з іншим світоглядом, яка виглядає сучасно і тому приваблює. Катерина думає, що офіцер Іван забере її в місто. У моєму сценарії — замість військового з’являється кіношник”

Режисер картини – Андрій Тимченко, продюсери серіалу – Олександр Ткаченко, Олена Васільєва, Вікторія Забулонська. У серіалі грають Наталія Сумська, Анатолій Хостікоєв, Валерія Ходос і Марко Дробот.

Джерело:  umoloda.kiev.ua