Не треба ворогів ззовні, коли над антирейтингом держави працюють свої, – політолог про масові акції вкладників збанкрутілих банків

14 листопадаа 2016 15:51

14939388_1182295495182716_7790082936298414335_oВеличезна кількість українців, які є  вкладниками банків-банкрутів,  спровокує масові акції протестів з вимогою відставки голови НБУ. Протести можуть охопити всі регіони країни, тож всеукраїнська акція протестів вкладників збанкрутілих  банків, яка розпочнеться 15 листопада, може мати серйозні наслідки  і для Президента, і для Уряду, і для Верховної Ради.

Так вважає голова столичного осередку Громадського руху М. Томенка «Рідна країна», політолог Олександр Федоренко.

На його переконання, збір підписів   по всій Україні за відставку глави Нацбанку Валерії Гонтаревої, який розпочали  ошукані вкладники закритих НБУ і збанкрутілих банків, має  завершитися її відставкою та  призначенням на цю посаду  професійного фінансиста.

«Голова Нацбанку, за чиє правління  офіційний курс гривні щодо долара знизився від 11,85 на момент призначення до 25,63 на сьогодні, не фінансист, а справжній внутрішній ворог країни. Не треба мати ворожих атак на економічну стабільність  країни ззовні,  якщо в цій стабільності не зацікавлений НБУ. За два роки з часу призначення Гонтаревої  так познущатися  з гривні, «обдерти» власний народ та призвести до банкротства  більше сотні банків та тисячі  підприємств, треба мати особливий талант», – вважає Олександр Федоренко.

За словами Федоренка, ситуація коли топ-посадовці тримають готівкові кошти  не у вітчизняних  банках, а під «матрацом», банки України займають за рейтингом надійності банків світу,  відповідно до цьогорічної перевірки Global Competitiveness Report,  останнє 140 місце, а  кількість учасників Фонду гарантування вкладів фізичних осіб становить 114 банківських установ, – є патовою ситуацією.

В такій ситуації громадянське суспільство повноправно висловлюватиме протести проти ошуканства, вважає політолог: «Всеукраїнська акція протестів вкладників банків-банкрутів, яка розпочнеться 15 листопада, з вимогою невідкладного звільнення голови НБУ, може перейти в масовану акцію протесту проти Президента й Уряду, та закінчитися перевиборами до Парламенту. Адже ні фінансової, ні політичної, ні соціальної стабільності, обіцяної українцям нинішньою владою,  в країні немає».

Нагадаємо, 19 червня 2014 Валерія Гонтарева була призначена на посаду Голови Національного банку України за поданням Президента України Петра Порошенка.  Верховна Рада підтримала її кандидатуру 349 голосами народних депутатів.

У столиці раніше вже відбувся мітинг вкладників збанкрутілих кредитних організацій. Вони вимагали від уряду негайно звільнити Валерію Гонтареву і керівника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтина Ворушиліна. Мітингувальники також виступили з вимогою повернути свої заощадження.