Окрім шарлотки. Мафіни, тарт, блонді й інші рецепти з яблуками

9 листопадаа 2016 15:23

490965_size

Восени настає сезон багатьох прекрасних сортів яблук. На їх основі можна приготувати щось цікавіше від звичної шарлотки.

Напередодні яблучного сезону Корреспондент.net підібрав кілька рецептів від Flavor.ua, які допоможуть приготувати смачні оригінальні страви з різними сортами яблук.

Яблучний пиріг тарт татен

Для приготування знадобиться:

– 10 яблук (для неглибокої форми для випічки діаметром 18 см)

– 2 столові ложки цукру

– 100 г пісочного або листкового тіста (1/4 упаковки)

Фото Сергія Завальнюка

Час приготування: 2 год. Кількість порцій: 3

Як готувати:

1 . Підготувати яблука: очистити шкурки, вийняти серцевини.

2 . Посипати дно неглибокої форми для випікання (діаметром 18 см) рівномірним шаром цукру. Поставити на плиту і дочекатися, поки цукор розтане і утвориться золотава карамель.

3. Крупно порізати яблука і щільно викласти їх у форму. Обмотати форму фольгою в кілька шарів, блискучою стороною всередину, і поставити на плиту або в духовку. Якщо ставите в духовку, присипте яблука зверху цукром. Запікайте протягом 40 хвилин. Запікання в духовці вимагає на 15-20 хвилин більше.

 

Використовуйте для цього пирога тверді, але не дуже соковиті яблука. Сорти
Редчіф, Джонаголд підійдуть ідеально – якраз скоро почнеться їх сезон

4 . Зніміть яблука з плити, обережно відкрийте (з-під форми може витікати гарячий коричневий сироп, його буде тим більше, чим більш соковиті яблука). Дайте охолонути 10-15 хвилин.

5 . Розкачайте пісочне тісто (або інше) і покрийте ним пиріг. Поставте в духовку на 15-20 хвилин – випікайте до готовності тіста. Воно набуде золотистого відтінку.

6 . Дайте пирогу повністю охолонути у формі, інакше тісто поламається, а яблучна начинка не буде тримати форму. У кінці можна поставити в холодильник.

7 . Подавайте пиріг теплим . Доповніть його кулькою морозива.

 

Мафіни сметанні з яблуками

Для приготування знадобиться:

– 125 г вершкового масла, розм’якшеного

– 3/4 склянки цукрової пудри

– 1 ½ склянки борошна

– 1 ½ чайної ложки розпушувача

– 3 великих яйця

– ½ склянки сметани

– 2 яблука з червоною шкіркою, нарізати четвертинками

– Цукрова пудра для прикрашання

David Hahn/Bauersyndication.com.au

Час приготування: 45 хв. Кількість порцій: 12

Як готувати:

1 . Форму для випічки мафінів на 12 штук застеліть кошиками з пекарського паперу. У великій мисці міксером збийте масло, цукор, борошно, яйця і сметану до однорідної маси.

2 . Ложкою рівномірно розподіліть тісто по кошиках для мафінів. Тонко наріжте яблука шматочками, викладіть їх на тісто, як на фото, і посипте зверху цукровою пудрою.

 

Мафіни, приготовані за таким рецептом , можна зберігати до двох днів у
герметичному контейнері в холодильнику або зберігати замороженими в морозильній
камері до одного місяця

 

3 . Випікайте мафіни в попередньо розігрітій духовці при температурі 190ºС 20-25 хвилин до золотистого кольору.

 

Яблука в імбирному сиропі

Для приготування знадобиться:

– 4 яблука з червоною шкіркою (наприклад , сорт Pink Lady)

– 40 г масла

– 1/3 склянки коричневого цукру, втрамбованого

– щіпка меленої кориці

– 2 столові ложки золотистого сиропу (цукрового, агави, фінікового)

– 1 столова ложка імбирних цукатів, подрібнених

David Hahn/Bauersyndication.com.au

Час приготування: 30 хв . Кількість порцій: 4

Як готувати:

1. Очистіть яблука від шкірки, видаліть серцевини і наріжте кільцями. На великій сковороді розігрійте олію, викладіть на неї яблука і обсмажуйте їх до світло-коричневого кольору.

 

Для приготування печених або тушкованих яблук в сиропі також підходить сорт
Гренні Сміт. Імбир можна використовувати і свіжий. Його необхідно добре очистити
від шкірки і дрібно нарізати

2. Посипте яблука коричневим цукром і корицею , потім влийте в сковороду золотистий сироп, додайте імбир і ¾ склянки води.

3. Доведіть до кипіння, потім зменште вогонь і тушкуйте на повільному вогні не накритими 10 хвилин, поки яблука не почнуть розм’якшуватися і не загусне сироп.

 

При прожарюванні яблук потрібно бути дуже уважним з температурою сковороди і
використовувати її якомога акуратніше. Перевіряйте яблука тонким предметом, адже
вони можуть перетушитися – вийде “яблучне пюре” , і в такому разі потрібно буде
все починати з початку

4. Подавайте готові яблука теплими з вершками, морозивом або заварним кремом. Щоб десерт був злегка хрустким, посипте яблука покришеними горіхами макадамія або волоськими.

 

Фуа-гра з яблуком, вишнею і винним соусом

Для приготування знадобиться:

– шматочок фуа-гра (150-200 г)

– 1 столова ложка оцту бальзамік

– 2 чайні ложки тростинного цукру

– 3 столові ложки червоного вина

– 1 невелике кисло-солодке яблуко, очищене і нарізане кубиками

– трохи вишень (до 100 г морожених або 2 столові ложки ягід з варення, без сиропу)

– шматочки лайму і листки м’яти для подачі

– морська сіль, перець

Thinkstock

Час приготування: 30 хв . Кількість порцій: 2

Як готувати:

1. Дістаньте печінку з холодильника, очистіть від білих прожилок, якщо є, наріжте скибочками завтовшки 1,25 см і поверніть в холодильник, щоб фуа-гра не нагрівалася.

2. Сильно розігрійте сковороду з антипригарним покриттям. Для перевірки бризніть на розігріту поверхню краплю води: вона повинна покотитися горошиною.

3. Дістаньте з холодильника і швидко обсмажте шматочки печінки (45-50 секунд з кожної сторони). Викладіть на підготовлені паперові рушники, щоб увібрався надлишок жиру. Посипте сіллю і свіжомеленим перцем.

 

Віддайте перевагу качиній печінці перед гусячою, оскільки вона більш шовковиста,
ніжніша. До неї також дуже добре підійде соус з цитрусових (апельсин +
грейпфрут), який добре нейтралізує жирність фуа-гра. Тонко зніміть з апельсина і
грейпфрута цедру, наріжте невеликими шматочками. Зріжте всю білу шкірку, до
м’якоті. Ножем дістаньте її з сегментів. Вичавте на сковороду з жиром сік з
частини фрукта. Додайте шматочки м’якоті і цедри. Готуйте до загуснення,
приправивши сіллю, цукром і перцем за смаком

4. У сковороду з витопленим жиром від печінки додайте яблуко і швидко обсмажте. Викладіть на тарілку. Потім в тій же сковороді обсмажте, трохи присипавши цукром, вишні, і теж викладіть на тарілку. (Якщо використовуєте вишні з варення, відразу викладіть їх на тарілку). Влийте в сковороду вино і бальзамік, додайте цукор, проваріть і дайте трохи загуснути.

5. Викладіть на яблука з вишнями шматочки печінки, прикрасьте винним соусом і подавайте з лаймом і м’ятою.

 

Блонді з яблуками і лимонною глазур’ю

Для приготування знадобиться:

– 1 ½ склянки борошна

– 1 ½ чайної ложки розпушувача

– 1 склянка цукру

– ½ склянки меленого мигдалю  (мигдального борошна)

– 1 чайна ложка меленого насіння кардамону

– 2 яблука сорту Слава переможцям

– 90 г охолодженого топленого вершкового масла

– 2 яйця, збитих виделкою

лимонна глазур:

– ¼ склянки цукрової пудри

– 1 лимон (тонко натерта цедра і 2 столові ложки соку)

Rob Shaw/Bauersyndication.com.au

Час приготування: 45 хв. Кількість порцій: 8

Як готувати:

1. Прогрійте духовку до 180°С. Злегка змастіть жиром і застеліть  пекарським папером форму 20 х 30 см. Тонкі шматки яблук розкладіть так, щоб вони злегка підсохли, поки будете готувати тісто.

2 . У великій мисці змішайте просіяне з пекарського порошку борошно, додайте мигдаль і кардамон. Вмішайте кубики яблук.

3 . У маленькій мисці змішайте віночком масло і яйця. Додайте їх до сухих інгредієнтів , перемішавши до однорідності. Перекладіть суміш у форму і притисніть пальцями , присипаними борошном. Розкладіть зверху тонкі часточки яблук.

 

Щоб яблука не темніли при контакті з повітрям , перед кожним розрізом протирайте
ніж долькою лимона

4. Випікайте протягом 20-25 хвилин, до легкого золотистого відтінку. Дайте охолонути у формі.

5. У невеликій мисці змішайте цукрову пудру з цедрою і соком лимона, додавши 2 столові ложки окропу. Розподіліть суміш по пирогу і дайте охолонути (2-5 хвилин). Наріжте квадратами і подавайте.

За матеріалами  Flavor.ua