П’ять речей, які батькам не можна робити в соціальних мережах

23 листопадаа 2016 18:12

© monkeybusiness/Depositphotos

© monkeybusiness/Depositphotos

Американський блогер Ден Тайнан, який піднімає питання виховання дітей в епоху стрімкого розвитку технологій, називає речі, які батькам краще не робити в соцмережах.

Так само, як ознайомлення дітей з тваринним світом, як роз’яснення правил гри у футбол, бесіди про правила поведінки в соціальних мережах рано чи пізно стають невід’ємною частиною виховання дитини, пише Mashable.

Однак певні правила повинні поширюватися не тільки на дітей, але й на їхніх батьків. Нюансів використання соціальних мереж багато, і багато що залежить від віку та особистості дитини. Але існує п’ять речей, які батькам не варто робити в жодному разі.

1. Забороняти дітям реєструватися у соцмережах. Якщо дитина захоче зареєструватися, скажімо, на Facebook, вона це зробить. Якщо не з домашнього комп’ютера, то зі смартфона, з комп’ютерів друзів, комп’ютерів у школі або в бібліотеці. Забороняти щось легко, але відстежувати виконання цієї заборони практично нереально. Буде набагато краще, якщо діти заведуть профіль на ваших очах, а не десь в іншому місці.

2. Ставити дітей у незручне становище. Батькам звично присоромлювати дітей у всіх на очах. Але в соцмережах цього краще не робити, інакше дитина може видалити вас з друзів і перестати розмовляти. Особливо, якщо дитина підліткового віку. Навіть простий лайк вона може сприймати по-своєму. Тому продовжуйте стежити за сторінкою свого чада, але утримуйтеся від лайкання і коментування.

3. Додавати друзів дитини собі в друзі. Як правило, батьки додають друзів дитини до списку своїх друзів задля того, щоб наглядати за ними. Але деякі діти можуть сприймати такі запити, незалежно від ваших справжніх мотивів, вкрай дивно. Якщо друзі вашої дитини самі попросять зафрендити їх, це чудово. Тільки не починайте публікувати що-небудь на їх стінах.

4. Публічно критикувати дитину. Робити дитині зауваження в соціальних мережах – дуже погана ідея. Ден Тайнан розповідає, як кілька років тому припустився такої помилки, публічно посваривши сина за непристойний статус. Як з’ясувалося пізніше, цей статус був лише цитатою з реп-композиції. Але син видалив Дена з друзів і додав назад лише кілька років потому. Тайнан усвідомив, що було б набагато краще, якби він поговорив із сином оффлайн і попросив його або видалити статус, або хоча б уточнити в публікації, що це цитата.

5. Забувати про те, що перша соцмережа – це лише початок. Будьте лояльні до своєї дитини і не критикуйте її перший досвід поведінки в соцмережах. Доглядати за дитиною на Facebook досить легко, майданчик не дозволяє публікувати непристойні знімки або іншим чином неналежно себе поводити. Якщо ви хочете прищепити дитині основи правильної поведінки в соцмережах, не будьте тираном. Адже коли діти підростуть, вони можуть зареєструватися в Tumblr, де немає жодних обмежень, а профіль буде від вас закритий.

Джерело:  nv.ua