Розробили папір для багаторазового друку

10 листопадаа 2016 14:40

п2Замість паперу тепер будуть використовувати полотно з оксиду вольфраму, а замість чорнил- ультрафіолет. Один і той ж “лист” можна використовувати 40 разів, очищаючи і знову друкувати картинку або текст.

Такий незвичайний папір створили учені з китайського Університету Шаньдун. Тін Ван , Дайжун Чень і їх колеги використовували тонку гнучку мембрану з оксиду вольфраму, нанесену на підкладку з легко переробляється водорозчинного органічного матеріалу (полівінілпіролідону, PVP). Про це повідомляє журнал ACS Applied Materials & Interfaces.

Друком запропонований вченими процес назвати не можна: оксид вольфраму (VI) обробляється тонким ультрафіолетовим промінням, під дією якого стає темно-синім. Така картинка проявляється в лічені секунди і зберігається кілька днів, повільно тускне за рахунок взаємодії оксиду вольфраму з киснем повітря.

При необхідності “роздруківку” можна обробити більш активною формою кисню – озон – або прискорюючи окислення нагріванням. За запевненням авторів, один такий лист можна використовувати близько 40 разів без видимої втрати якості друку.

Раніше вчені вже винаходили багаторазовий папір для друку, але він не прижився у офісних працівників.

Джерело: http://gazeta.ua/articles/science/_rozrobili-papir-dlya-bagatorazovogo-druku/733915