Що їсти взимку: корисні сезонні фрукти та овочі

22 листопадаа 2016 13:00

Принципи харчування взимку

Взимку особливо важливо дотримуватися принципів правильного харчування, оскільки в іншому випадку – можна легко набрати кілька зайвих кілограмів, знизити надходження вітамінів і мінералів в організм з їжею.

Один із принципів правильного харчування – наявність свіжих овочів і фруктів у раціоні круглий рік. Портал Мegasite пропонує список “зимових” овочів та фруктів, які варто додати до свого щоденного раціону.

Правильно складений раціон дозволить вам уникнути хвороб навіть в найлютіші морози. Окрім правильного харчування, взимку не варто забувати і про помірні фізичні навантаження.

Цибуля-порей

Це один з найбільш поживних овочів. Він може бути використаний при приготуванні салатів або риби чи м’яса. Продукт дуже багатий мінералами, мікроелементами (у ньому містяться залізо, калій, фосфор, магній, мідь і кальцій) і вітамінами: А, С, В1, В2, В3, В9.

Крім того, цибуля-порей – дуже низькокалорійний продукт.

Листова капуста

Цей овоч – джерело вітамінів С, В1, В2, фолієвої кислоти, калію, кальцію, цинку, міді, заліза. Листову капусту вживають у їжу в сирому вигляді (з вершковим і рослинними оліями), готують на пару, додають в овочеве рагу і до м’ясних страв.

Ріпа

Цей овоч не дуже популярний, проте дуже дарма. Адже він містить вітаміни С і РР, фолієву кислоту, калій, багато ефірних олій, клітковини. Ріпа вважається одним з найкращих продуктів для харчування людей із зайвою вагою, продукт дуже добре допомагає роботі кишечника.

Ріпа хороша в тушкованих і маринованих стравах, в овочевих рагу.

Цитрусові

Апельсини, мандарини, лимони, грейпфрути – всі ці фрукти багаті корисними в холодний сезон аскорбіновою, а також фруктовою кислотами.

Наприклад, апельсини містять також вітаміни А, В1, В2, нікотинову кислоту, мікроелементи.

Загальні поради щодо “зимового” раціону:

– овочі та фрукти, свіжі або приготовані, необхідно їсти щодня;

– хоча б один раз на день їсти гарячу їжу, в ідеалі – супи;

– обмежте споживання тваринних жирів (близько 20 г вершкового масла в день);

– протягом дня рекомендується пити гарячі напої: компоти зі свіжих і сухофруктів, чаї, настої трав;

– молочні продукти варто споживати хоча б один раз на день;

– на десерт рекомендують вживати компоти, помірно – випічку з фруктовими начинками, фруктово-овочеві салати.

Джерело:  24tv.ua