Сушена журавлина: корисні властивості північної ягоди

30 листопадаа 2016 14:38

Sushenaya_klyukva_poleznie_svojstva_severnoj_yagodi

Сушену журавлину можна використовувати для профілактики і лікування інфекцій сечовивідних шляхів, зміцнення імунітету, профілактики утворення ниркових каменів, очищення лімфатичної системи від холестерину, виведення з організму важких металів, лікування гастриту і виразки, а також для запобігання швидкого росту пухлин.

сушену Журавлину отримують шляхом дегідратації (зневоднення) свіжих ягід журавлини (Vaccinium Oxycoccus) і додавання цукру для нейтралізації кислоти. Деякі виробники також покривають її невеликою кількістю рослинного масла, щоб запобігти злипанню. В США її називають «craisins» за аналогією з родзинками або «raisins».

Журавлина містить потужні антиоксиданти, які покликані боротися з різними інфекціями (бактеріальними та вірусними) і знижувати рівень «поганого» холестерину. Оскільки цілий рік їсти свіжі ягоди неможливо, доводиться шукати альтернативні джерела цінних антиоксидантів. В цьому нелегкій справі допоможуть журавлинний сік і сухофрукти, володіють схожими корисними властивостями.
Харчової профіль «збезводненої» журавлини

Хороший джерело харчових волокон (7,5 г клітковини на порцію або 1/3 чашки), білків і вуглеводів (32 р). Ну і куди ж без вітамінів і мінералів.

У сушеної журавлині представлені такі мікроелементи: фосфор і магній, марганець, калій, залізо і цинк, кальцій і мідь. Вітамінний комплекс становлять: вітамін B6, B12, E, C (20 % денної норми), K і A.

Енергетична цінність: 125 калорій.
Користь для здоров’я сушеної журавлини

Від інфекцій сечовивідних шляхів. «Журавлинний» проантоцианідіни зменшує адгезію (прилипання) бактерій до стінок сечового тракту і сечового міхура.
Для профілактики хвороб серця. Флавоноїди в сушеної журавлині знижують кількість холестерину, що осідає на стінках артерій, тим самим захищаючи організм від атеросклерозу. А натуральні антиоксиданти ремонтують пошкоджені вільними радикалами клітини серцево-судинної системи.
Ліки від раку. Протипухлинними властивостями «зневоднена» північна ягідка зобов’язана великій кількості вітаміну C та інших антиокислювачів. Ці речовини здатні інгібувати розвиток злоякісних клітин, наприклад, при раку молочної залози.
Для здоров’я травної системи сушена журавлина теж надзвичайно корисна. У багатьох рецептах народної медицини вона представлена як ефективний засіб від виразки шлунка і 12-палої кишки.
Запобігає розвитку карієсу. Завдяки унікальному хімічному складу сухофрукти з журавлини блокують прилипанню бактерій до зубної емалі, запобігаючи, таким чином, формування зубного каменю.
Зміцнює кістки і зуби як хороше джерело кальцію та інших мінералів. Регулярне споживання сушеної журавлини знижує ризик остеопорозу і захворювань суглобів.

Як висушити журавлину в домашніх умовах?

Сухофрукти з журавлини, які є у продажу, дуже солодкі. Одна порція може містити до 2 с. л. цукру. Нехай це смачно, але не дуже корисно. Тому має сенс пошукати сушену журавлину з низьким вмістом цукрів або приготувати її самостійно.

Помістіть 340 г відібраних і промитих ягід в неглибоку сковороду і залийте 1 склянкою води. Любителі солодощів радять всипати маленький пакетик підсолоджувача, але я цього робити не раджу.
Доведіть суміш до кипіння і потримайте на середньому вогні ще 4-5 хвилин, не забуваючи перемішувати.
Вимкніть плиту і дозвольте журавлині охолонути протягом 10 хвилин.
Покрити деко пергаментним папером і 3-ма шарами паперових рушників. Розкладіть на ньому журавлину.
Помістіть в духовку при температурі 65?C. Міняйте пергамент і паперові рушники кожні 2-3 години для прискорення процесу дегідратації.

Загальний час сушіння журавлини становить 6-8 годин в залежності від початкової вологості та розмірів ягід.

Якщо ви є щасливою володаркою побутової сушарки для овочів і фруктів, весь процес займе набагато менше часу і зажадає від вас мінімум зусиль.

Зберігати готові сухофрукти рекомендую в тканинних мішечках.

Додавайте сушену журавлину домашнього приготування в хлібобулочні вироби, печиво, каші, салати і будьте здорові!