Топ-4 музеї столиці які зацікавлять навіть найвибагливіших дітей

19 листопадаа 2016 14:48
Топ-4 музеї столиці для найвибагливіших

Якщо якихось 30–40 років тому відвідування музеїв було цікавим для дітей та підлітків і шкільні екскурсії до музеїв учні чекали з нетерпінням, то зараз, в інформатизоване та комп’ютеризоване століття, школярів до звичайних музеїв не затягнеш. Вони краще пограють на планшеті або послухають улюблену музику. Напевно, саме тому, підлаштовуючись під інтереси сучасних підлітків, у Києві стали з’являтися не зовсім звичайні музеї. «Вечірка» зробила огляд музеїв столиці, які зацікавлять навіть найвибагливіших дітей. Це не просто музеї, де суворі доглядачі залів лише й дивляться, аби жваві дітлахи не чіпали нічого, а місця, де можна доторкнутися до експонатів.

Музей води

 

КП «Водно-інформаційний центр «Музей води» розташовується у споруді першого централізованого водогону Києва над Європейською площею біля Київського муніципального академічного театру ляльок. Створений він був у 2003 році. Тут діє багато різних експозицій, а саме: експозиція «Негатив», де можна побачити, як людина забруднює річки; акваріум з рибами, які мешкають у Дніпрі та пристосовані до життя у штучно створених умовах; гігантський унітаз. Екскурсовод зазначає, що 25 % українців мають ризик отримати хвороби, пов’язані із вживанням поганої води. У Музеї води можна подивитися на різні породи ґрунту, послухати про систему водопостачання міста у кінці 19 – на початку 20 ст., а також побачити макет міста у цей період. Тут розкажуть про історію застосування артезіанської води. Напевно, мало хто знає, що артезіанську воду було відкрито у 12 ст. у Франції. А зараз у Києві працює близько 400 свердловин, з яких можна її набрати. Цікаво було дізнатися, що протяжність столичної каналізаційної системи сягає 2 тис. км. Також у музеї можна побачити,як виглядає колектор зсередини.

Крім того, під час екскурсії наголошують, наскільки важливим є момент економії води. Адже з крану, який капає, можна за добу втратити відро чистої води. Також на одній з експозицій продемонстровано крани з різними видами змішувачів. Екскурсовод зазначає, що найбільш економним є одноважільний змішувач, оскільки там більша швидкість регулювання води. А наймеш економний варіант – з «барашками» (класичні двовентильні змішувачі). Адже у цьому випадку вода втрачається, поки людина відкручує та закручує «барашки».

Дітям же найцікавіше було побавитися з мильними бульбашками та навіть опинитись у середині однієї з них. А також занурити кінчики пальців в акваріум з рибками. Найактивніші рибки підпливали та торкалися пальців. За словами екскурсовода, у такому випадку потрібно загадувати бажання, яке має виповнитися. Найбільш активною рибкою виявився короп на ім’я Федя.

 

І малечі, й дорослим буде цікаво пройти гротом, з одного боку від якого гримить грім та ллється злива, з іншого – водоспад.

Контакти: вул. Михайла Грушевського, 1В, (044) 279-53-33.

Вартість: для дорослих – 40 грн, для дитей – 30 грн,

діти до 6 років у супроводі батьків – безкоштовно.

Графік роботи: середа – п’ятниця – 10.00 – 16.00

(з вересня по травень – за попереднім записом);

субота, неділя – 10.00 – 17.00.

Оскільки пересуватися музеєм без супроводу працівників заборонено, то вартість екскурсії вже закладена у вартість квитка.

Державний музей іграшки

 

 

Усі діти люблять гратися іграшками. Тому, напевно, їх зацікавить Державний музей іграшки. Оскільки більшість експонатів музею – іграшки радянського часу, то подивитися на друзів з дитинства та згадати найніжніші роки свого життя, напевно, буде цікаво й дорослим. Проте у музеї зазначають, що оскільки експонати чіпати руками не можна, то цікаво буде дітям старше 5 років. Також тут можна подивитися на фарфорових ляльок, яким 150 років. Проте експонуються вони лише через скло.

Контакти: Кловський узвіз, 8, (044) 253-54-00.

Вартість: для дорослих – 20 грн, для дітей – 10 грн (до 5 років – безкоштовно), для пенсіонерів – 10 грн. Вартість екскурсії для групи – 50 грн.

Графік роботи: вівторок – п’ятниця – 10.00–18.00, субота – 10.00–17.00, неділя, понеділок – вихідні. Каси працюють на годину менше.

Музей пожежної справи

 

Напевно, усім хлопчатам буде цікаво не лише побачити справжню пожежну машину, а й посидіти за її кермом. Це можливо, якщо відвідати музей пожежної справи. Тут можна побачити 4 пожежні автомобілі, пожежний обоз кінця 19 – початку 20 ст., 2 ручних насоси того ж часу.

В Інтернеті багато туристичних сайтів пропонують екскурсію до цього музею вартістю від 50 грн за особу. Проте фахівець виставки пожежно-рятувальної служби Ірина Мамалига розповіла, що екскурсії до музею абсолютно безкоштовні для груп дітей, але за попереднім записом. Так, зараз уже все розписано по самий лютий. Тому перед тим, як замовляти екскурсію через туроператорів, «Вечірка» радить спершу поцікавитись у самому закладі, який ви збираєтеся відвідати, про умови, щоб не сплачувати зайві гроші.

Контакти: вул. Малиновського, 6, (044) 418-35-02.

Вартість: безкоштовно.

Графік роботи: щодня у будні, але за попереднім записом.

Експериментаніум

 

Не можна однозначно сказати, кому буде цікавіше в Експериментаніумі – дорослим чи дітям. Але і тим, і іншим буде чим тут зайнятися. Працівники центру розповіли, що всі експозиції основані на якихось фізичних явищах. Малюкам дуже подобається бавитися бульбашками у Мильній кімнаті. Тут також можна посидіти у справжній пожежній машині та пограти на барабанній установці або піаніно в Акустичній кімнаті.

Також на території Експериментаніуму є магазин, де можна придбати різні ігри та загадки.

Уцьому закладі можна також відсвяткувати день народження, провести корпоратив, замовити виїзну екскурсію й узяти участь у наукових майстер-класах.

Контакти: вул. Верхній Вал, 2А, (044) 425-65-81.

Вартість: у будні для дітей – 140грн, для дорослих – 155 грн; у вихідні – 175 грн та 190 грн відповідно. Додатково можна замовити послуги екскурсовода. Вартість – 170 грн з групи до 10 осіб.

Графік роботи: вихідні – 10.00-20.00, будні – 10.00-19.00.

Джеурело: http://vechirniykiev.com.ua/news/top-4-muzeyi-stolytsi-dlya-vidviduvannya-z-dit-my