Ця влада втратила право на моралізаторство, — Томенко

23 листопадаа 2016 09:00
patrioty.org.ua

patrioty.org.ua

Особливість нинішньої влади полягає в тому, що вона — як і зі сцени Євромайдану три роки тому, так і нині на засіданнях в Адміністрації Президента, уряді чи парламенті — пафосно та нахабно повчає український народ, як йому «правильно» жити: визначає ціннісні орієнтири, життєві пріоритети, при цьому переконуючи, що саме вона («влада воюючої країни») вдень і вночі бореться за незалежність і добробут громадян.

Якщо в перший рік після Євромайдану здавалося, що це — переконлива і щира позиція, то сьогодні такий стиль поведінки, коли абсолютна більшість представників влади заробляє на війні та на власних громадянах, при цьому час від часу зачитуючи на загал патріотичні тексти і пускаючи сльозу, вже не викликає довіри і виглядає просто знущанням…

Експерти Інституту політики проаналізували останні соціологічні дослідження відомих компаній і дійшли висновку, що за усередненими показниками на сьогодні Верховній Раді НЕ довіряють майже 90% громадян України, уряду – майже 80%, президенту – майже 75%.

Це означає, що нинішня влада втратила не лише суспільну підтримку, а й суспільне розуміння, і тому вона сьогодні є суспільно нелегітимною.

Популярно кажучи, абсолютна більшість громадян України не просто не шанує чи не довіряє владі, а — її ненавидить!

Поки що цю владу стримує від втілення цієї ненависті у конкретні дії проти неї дійсно непроста ситуація в Україні та побоювання неадекватності імперських амбіцій Росії та Путіна.

Між іншим, ті ж експерти Інститут політики нагадали, що за півроку до Революції гідності ставлення до влади Януковича-Азарова було таким: Верховній Раді та уряду не довіряли 75%, президенту – 70% українців.

Тому сьогодні, поки загроза Путіна і Росії своєрідно захищає владу Порошенка від ненависті та зневаги суспільства, їй треба бодай змінити тональність свого діалогу з громадянами, оскільки право на повчання чи моралізаторство власного народу ця влада вже точно втратила!

tomenkoМикола Томенко, лідер Громадського руху «Рідна країна», доктор політичних наук

 

Джерело: Лівий берег