У Києві може з’явитися вулиця Сержа Лифара

16 листопадаа 2016 16:27

Вулицю імені чекіста Олександра Сабурова на столичному масиві Троєщина пропонують відповідно до закону про декомунізацію перейменувати на честь знаменитого танцівника балету Сержа Лифара.

Відповідна пропозиція опублікована на сайті столичних петицій.

— Серж Лифар є одним з найвідоміших у світі уродженців міста Києва (1905р.) Він відомий як один із найвидатніших танцівників XX століття. Був засновником Академії танцю при «Гранд-Опера», ректором Інституту хореографії та Університету танцю Парижа, почесним президентом Всесвітньої ради танцю ЮНЕСКО. Сучасники називали його «богом танцю», «добрим генієм балету XX століття». За 26 років роботи в Опері Лифар виховав одинадцять зірок балету, — йдеться у петиції.

Як вказано, коли, вручаючи орден Почесного легіону, Шарль де Ґолль вкотре запропонував йому стати громадянином країни і звернувся до нього: «Месьє Лифар! Ви зробили для Франції стільки, скільки мало хто із знаменитих французів. Чи не час вам стати французом і за паспортом?». Лифар відповів: «Щиро вдячний, пане президенте, за вашу пропозицію. Але я ніколи не був і не буду французом, бо я українець і батьківщина моя Україна». Він так і залишився «персоною без громадянства» — не міг зректися свого коріння, предків, землі, де він народився. Уже відлучений від театру, він одного разу прийшов до Гранд-Опера у вишиванці, а потім поділився найзаповітнішою мрією: «Мрію повернутися в Україну. Проте вдома мене, на жаль, ніхто не знає, а у Франції — забули».

— Лифаря увічнено лише у меморіальній дошці на пл. Франка та у назві хореографічного училища у Молодіжному парку на Троєщині, поруч з районною поліклінікою.
Оскільки ж вулиця Сабурова пролягає неподалік від хореографічного училища, більш ніж доречно було б присвоїти ім’я великого хореографа саме їй! І не лише тому. Серж Лифарь — (за деякими даними) уродженець с. Пирогів, за іронією долі, саме на цій вулиці в радянський час отримали квартири мешканці Пирогова. Тому, дуже символічно, що вулиця отримає ім’я свого земляка, — сказано у петиції.

Джерело:  socportal.info