У магазинах знову дорожчає хліб

15 листопадаа 2016 13:46
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

До кінця року на 15-18, а з січня – ще на 10-15 відсотків, тобто на гривню-дві щомісяця. 

Викликано це не лише урядовою постановою про скасування державного регулювання цін на основні продукти харчування, а й суворими реаліями життя: попри гарний врожай, зросла вартість борошна, а також тарифи на енергоносії. Крім цього, за словами президента Всеукраїнської асоціації пекарів Володимира Череди, на хлібозаводах підняли зарплати, бо люди почали масово звільнятися.

А нова «мінімалка» (3200 гривень) саме і стане черговою причиною зростання вартості паляниці наступного року. «До мінімальної зарплати прив’язана вся сітка наших окладів. Тому без підвищення ціни у січні ніяк не обійтися», – наголосив президент ВАП.

Здивуєтеся, але в Україні ціна хліба залежить… і від курсу долара.

– Все обладнання пекарень закуплено за кордоном. Запчастини, ремонт – у прямій прив’язці до курсу валют, – сказав пан Череда. І додав: – Був днями у Білорусі, забіг до магазину подивитися, які ціни на хліб. Буханець у кіло двісті грамів – два рублі, це в них долар. А ми сперечаємося за гривню-дві, коли в нас долар – 26 гривень, а ціни на зерно – світові.

– Чи зросте ціна на найдешевший в Україні хліб у 200-х соціальних магазинах Києва? поцікавилася «Вечірка» у Володимира Череди.

– Ні, угоду з мерією «Київхліб» виконуватиме до кінця 2017-го. Перегляд умов цього соціального проекту навіть не обговорюється. Єдина проблема: ще більше зросте розрив між вартістю хліба в соціальних магазинах та звичною торговою мережею. 

– Можливо, хтось захоче на цьому поспекулювати, перепродуючи хлібини?

– Не думаю, що на цьому можна зробити великий бізнес.

ЦИФРА

На сьогодні, за даними асоціації пекарів, середня ціна хлібини житньо-пшеничного «Українського» по країні становить 10,56 грн. У Києві – 9,47, а в соціальних магазинах – 5,25. Півкілограмовий батон у середньому по регіонах купують за вісім гривень. У Києві – за 6,10 грн. (а зі знижкою від мерії – за 4,15).  У грудні середньостатистичний буханець коштуватиме не менше 11–12 грн. Найбільше зростуть ціни в неконкурентних регіонах, де свого часу ліквідовано великі хлібокомбінати.

Джерело: Вечірній Київ