У столиці відбулася прем’єра довгоочікуваної стрічки “Гніздо горлиці”

15 листопадаа 2016 13:48

582ac7c21d8c8У столиці відбулася прем’єра довгоочікуваної стрічки “Гніздо горлиці”, повнометражного дебюту режисера Тараса Ткаченка. Вона присвячена проблемі еміграції, коли українські жінки вимушені їхати на заробітки за кордон.

Лише кілька фактів: це перша технічна копродукція Італії та України, стрічка отримала «Золотий Дюк» як кращий повнометражний фільм національного конкурсу Одеського міжнародного кінофестивалю 2016 року, а головних героїв грають Римма Зюбіна та Віталій Лінецький, для якого це остання роль в кіно.
За сюжетом, головна героїня Дарина (Римма Зюбіна),залишивши на Батьківщині чоловіка Дмитра (Віталій Лінецький) і дочку Мирославу, відправляється на заробітки. За зароблені кошти планують побудувати будиночок для туристів. Завдяки подрузі вона влаштовується покоївкою в італійській родині. На жінку звертає увагу  син старої синьйори Алессандро (Мауро Чіпріані), розведений юрист. Після повернення в Україну, Дарині доведеться зробити непростий вибір між життям, яке вона знала, і тим, яке привезла з собою.

Стрічку знімали протягом трьох років у містечку Вижниця на Буковині та в італійській Генуї.

Як зізналася Римма Зюбіна, вона спеціально не готувалася до зйомок.

До серйозної ролі я була готова, бо в мене є «фундамент» з театру, де грала в п’єсах Чехова, Достоєвського. Шекспіра, Шиллера, – говорить вона. – Але коли я постійно думаю про матеріал, він починає працювати навколо мене. Так сталося і з «Гніздом горлиці»: усюди траплялися книжки, фільми, розмови на цю тематику. Моя героїня відчуває знайому всім жінкам біль від втрати кохання, зруйнованої сім’ї, нереалізованості, непорозуміння з власною дитиною.
Перед виходом в широкий прокат знімальна група фільму об’їздила практично всю Україну і особисто представила публіці «Гніздо горлиці» на допрем’єрних показах в різних містах.

Цю стрічку сприйняли по всій країні, – пригадує Римма Зюбіна. –  В Дніпрі жінка розповіла, що була одружена з іноземцем, але повернулася додому, бо такі шлюби вкрай рідко бувають щасливі, ми дуже різні за менталітетом. В Запоріжжі до мене підійшла жінка, яку колись звали на заробітки. Вона відмовилася і потім навіть карала себе за це. А після перегляду фільму зрозуміла, що на вагах була її рідна дитина. Була ще подібна до нашої історія, але вона закінчилася трагічно, чоловік повісився.

У картині знялися відомі італійські актори Мауро Чіпріані та Ліна Бернарді.

В їх роботі відчувається кураж і азарт, – зазначив режисер Тарас Ткаченко. –  Бувало, що спеціально для нас вони одну й ту саму сцену грали по-неаполітанськи, по-сиципійськи, по-римськи…

Мауро Чіпріані зізнався, що з українською командою працював вперше, але одразу відчув взаємопорозуміння та їх аномальну відкритість. Тема заробітчанок йому знайома.

 – Величезна кількість італійців зустрічається з українками. Бачу їх  чи не щодня, бо поруч мого будинку знаходиться парк, де жінки зустрічаються, спілкуються. Відчуваю до них ніжність, жалість, бо потрібне велике серце, щоб так працювати, – підкреслив він.

Творці стрічки звернули увагу, що заробітчанство не є явищем, характерним виключно для України.

 – Це світовий тренд. Італійці їдуть на заробітки в Америку, Британію, поляки до Німеччини, ми до Польщі. Весь світ на заробітках. Навіть, коли Україна була у складі Радянського Союзу, багато українців працювали в інших республіках, – зауважив Тарас Ткаченко. – Сподіваємося, що завдяки нашому фільму, люди задумаються, що вони там набудуть, а що втратять.

«Гніздо горлиці» знято за сценарієм буковинського письменника Василя Мельника, який у 2012 році отримав диплом на «Коронації слова». Однак через раптову смерть Віталія Лінецького, фінал довелося змінити.

 – В кінці мало бути весілля доньки Дарини-Мирослави, яке б вирішило всі лінії, – зізнався Тарас Ткаченко. –  Втім, у фільму було два режисери: я і життя, або Бог, що внесло свої корективи. Можливо, вийшла певна недомовленість, фінал більш жорсткий, але правдивий.

 – Фільм мені дуже рідний через акторів та знімальну групу. З Віталієм Лінецьким ми жили поруч, навчалися в однієї вчительки, разом йшли в професію, – пригадує міністр культури Євген Нищук. – Обов’язково представлятимемо картину на Днях українського кіно за кордоном.

Як дізналася «Вечірка», «Гніздо горлиці» планують адаптувати і для телеформату.

 – Ми хочемо зробити розширену чотирьохсерійну телеверсію, дознімати ще кілька сюжетних ліній. Шукаємо партнерів серед каналів,  – поділився продюсер стрічки Володимир Філіпов. – Гадаю, це може бути гарним шансом для телеканалу «Інтер». 

Оцінити ж нову стрічку кияни мають змогу у кінотеатрах міста.

Джерело: Вечірній Київ