В Україні розширять повноваження поліцейських: чого чекати водіям

13 листопадаа 2016 10:30
14 жорстких законодавчих змін щодо розширення повноважень правоохоронців підготували Міністерство внутрішніх справ та Нацполіція. Зокрема, нові правила посилять відповідальність за залишення місця ДТП та удосконалять процедуру тимчасового затримання транспортних засобів.

Фото: Tvoemisto.tv

Фото: Tvoemisto.tv

Формальною підставою для запропонованих змін до законів України «Про дорожній рух» та «Про Національну поліцію» слугує інцидент у Дніпропетровську, де вбили двох патрульних поліцейських, – інформує dt.ua.

Відтак, нова концепція повноважень правоохоронців передбачає такі нововведення:

Присутність двох свідків при огляді водія на наркотичне чи алкогольне сп’яніння не буде обов’язковою.

Збільшиться термін адміністративного затримання осіб, які вчинили адміністративне правопорушення (не більше 24 годин).

– Водії будуть передавати, а не пред’являти правоохоронцям документи на перевірку.

Заборонять виходити з автомобіля без дозволу поліцейського.

Збільшиться кількість підстав для зупинки транспортного засобу (наприклад, за підозрою, що водій перебуває в стані сп’яніння або під впливом лікарських препаратів).

– Українських правоохоронців зобов’яжуть реагувати на злочини незалежно від посади, місцезнаходження і часу доби («принцип безперервності»).

– Від усіх громадян вимагатимуть «неухильного виконання вимоги поліцейського, крім явно злочинної вимоги або розпорядження». Оскаржити дії правоохоронця особа матиме право лише згодом.

Нагадаємо, в «Укравтодорі» планують запобігти руйнуванню українських доріг, ввівши оплату за дорогу та контроль ваги для вантажівок. Славомір Новак, новопризначений голова «Укравтодору», пояснив, що вирішти проблему можна зобов’язавши перевізників інвестувати в дороги, на яких заробляють гроші, оплачуючи користування ними, пристосовувати свій вантаж до можливостей дороги, не перевищуючи ліміт ваги вантажівки.

– See more at: http://tvoemisto.tv/news/v_ukraini_rozshyryat_povnovazhennya_politseyskyh_chogo_chekaty_vodiyam_81932.html#sthash.A8i7tPgI.dpuf