Як вибирати яблука і цитрусові?

14 листопадаа 2016 18:43

420014824В осінній період знайти по-справжньому корисні фрукти на прилавках магазинів досить складно, тому фахівці радять звертати увагу на ряд ознак, які вказують на те, що плоди правильно зберігалися і не оброблялися хімічними препаратами. Одним з найбільш корисних плодів фахівці вважають яблука. При цьому, найціннішими називають ті, які виросли в Україні – не дивлячись на те, що зовні вони можуть виглядати менш привабливими, ніж їхні іноземні аналоги.

«Всі ми знаємо страшилки про оброблені парафіном і навіть газом плоди – таке, на жаль, буває. Втім, українські яблука, нерідко потрапляють на прилавки несвіжими і прим’ятими, але навіть при цьому в них міститься значно більше цінних мікроелементів. Головна ознака свіжого і не оброблені яблука – запах, тому не соромтеся понюхати плоди перед його покупкою. Якщо характерного приємного аромату немає – швидше за все, ці яблука вже пройшли обробку. Також повинен насторожити «блиск» – цьому яблуку явно надавали товарний вигляд, щоб його скоріше купили », – каже лікар Вікторія Савицька.

 Не менш улюблений українцями фрукт- банан – також часто продається вже в обробленому вигляді. Чорні цятки на плодах повинні насторожити – це не ознака псування, але довше, ніж однієї-двох діб вони не пролежать, а зберігати їх в холодильнику взагалі заборонено.

 «Це мабуть, один з небагатьох прикладів, коли вибирати злегка зеленуваті плоди розумніше, ніж вже дозрілі. По-перше, банани дуже швидко пристигаючі самі при собі, просто лежачи на столі. По-друге, банани взагалі не збирають жовтими, якщо вони визрівають на кущі, то на смак стають дуже крохмалистими і не солодкими. Тому достигають вони вже по дорозі до супермаркетів. Тому, чим зеленішою банани ви придбали – тим недавнє вони були зірвані і, отже, вітамінів в них більше і зберігати їх ви зможете довше », – радить експерт. Єдине на що варто звертати увагу при виборі гілочки бананів, – що б корінець трохи був темним, а шкірка була однорідного кольору, без вм’ятин і темнуватих ділянок.

orange fruit patternВибір цитрусових в осінній і зимовий період набагато більш простий, адже це сезонні фрукти, тому ризик нарватися на щось неякісне і несвіже дуже малий. Свіжі цитрусові зберігаються досить довго, головне, що б шкірка у них була непошкоджена, плоди були не прим’яті і не підмерзли по дорозі. В ідеалі колір шкірки у стиглого фрукта повинен бути яскраво-оранжевим. Визначити це можна також, злегка стиснувши шкірку мандарина або апельсина – стиглий плід присне  крапельками соку.

Вибирати лимони також потрібно за зовнішнім виглядом. Шкірочка повинна бути без плям і виглядати злегка блискучою (матова шкірка – ознака незрілості плода). Хороший, якісний лимон повинен бути щільним на дотик.

Джерело: Golos.ua