16 грудня: це цікаво знати

16 Грудня 2016 07:56

 1354395994

У народі 16 грудня підмічали: “Кішка в грубку – холоднеча на двір; кішка клубком – на мороз”, “Кішка  сідає на підвіконня і дивиться у вікно – до потепління, а якщо кішка шкребе підлогу, то буде хуртовина”.

У цей день користувалися приказкою «Мовчання – золото», оскільки 16 грудня відзначається день Івана Мовчальника. Вірили в прикмети про те, що той, хто буде небагатослівним у цей день, обов’язково зустріне свою удачу в найближчим часом.

Мало снігу – наступний рік буде неврожайним. Сніг на талу землю лягає – чекай неврожаю. Снігур 16 грудня цвірінькає під вікном – можна чекати відлиги.  Зірки «стрибають» – прикмети до того, що варто чекати холоднечі.

Іменинники 16 грудня – іменини Федора

За церковним календарем 16 грудня вшановують Івана Мовчальника, пам’ять святого пророка Софонії,  преподобних Сави Сторожевського та Феодула Царгородського.

 

Події 16 грудня:

1637 – Бій повстанців під проводом Павла Бута (Павлюка) під Кумейками з польською армією.

1773 – “Бостонське чаювання” – мешканці міста Бостон захопили та викинули у море велику кількість чаю, на знак протесту проти митної політики Великої Британії. Дії, що Велика Британія вжила було у відповідь, стали одним з причин американської війни за незалежність

1899 – заснований футбольний клуб «Мілан», що на теперішній час є одним з найбільш титулованих клубів світу.

1970  – була ухвалена Конвенція про боротьбу з незаконним захопленням повітряних суден (Гаазька конвенція 1970 року). Набрала чинності 14 жовтня 1971 року. Україна ратифікувала цей документ 27 грудня 1971 року.

16 грудня народились:

1770 — Людвіг ван Бетховен, німецький композитор, автор великої кількості пісень ,увертюр, кантат, оперет, і лише однієї опери «Фіделіо».

1775 – Джейн Остін,   англійська письменниця. Автор камерних романів з життя провінційного дворянства «Гордість і упередження», «Здоровий глузд і чутливість», психологічних романів «Менсфілд парк», «Емма». Манера письма Остін іронічна і ненав’язлива; проза вирізняється вишуканою простотою і філігранним стилістичним опрацюванням. Саме тому  романи Остін залишаються «читабельними» і у наш час (особливо в Британії). Твори письменниці неодноразово екранізувались.

1790 — Леопольд I, король Бельгії з 1831 року. 21 липня 1831 він урочисто в’їхав на білому коні в столицю свого королівства – Брюссель і склав присягу на вірність бельгійському народу і конституції. Цей день в Бельгії вважається одним з головних національних свят.

1857 — Едвард Емерсон Барнард, американський астроном. Вів спостереження планет і слабких зірок. Отримав численні знімки Чумацького Шляху і туманностей. Відомий вивченням темних туманностей.

1917 — Артур Чарльз Кларк, англійський письменник-фантаст. Відомий зокрема спільною роботою зі Стенлі Кубриком зі створення культового фільму «Космічна одіссея 2001». У 1999 році Кларк отримав лицарське звання від королеви Єлизавети II.

1946 — Олександр Іванович Некрасов, український композитор, автор оркестрової, хорової, камерно-вокальної та інструментальної музики, творів для дітей, поетичних творів.

1971 — Пол ван Дайк, наразі найвідоміший трансовий діджей світу, один з найвідоміших продюсерів світу електронної музики.