25 грудня: це цікаво знати

25 Грудня 2016 08:22

4

«Не віра робить Русина русином, Поляка поляком, Литвина литвином, а народження і кров руська, польська і литовська».
Мелетій Смотрицький

25 грудня у деяких регіонах України, як і у 145 країнах світу, римо–католики відзначають Різдво Христове, або як у нас його називають, “католицьке Різдво”, тож вітаємо всіх, хто цей день святкує.

А православна частина українців цього дня вшановує Спиридона Сонцеворота. День пам’яті цього Святого часто ототожнюють з днем зимового Сонцевороту. Адже від цього дня ніч вже починає коротшати. У народі у зв’язку зі збільшенням дня народилася легенда про красивого юнака Спиридона, якого любили всі жінки і навіть відьми. Однак він не любив нікого. І тоді відьми вирішили його знищити. Дізнавшись про це Спиридон виліз на хрест, бо людину на хресті відьми не бачать. Однак вони здогадалися, що він сидить на хресті і підпалили його. От тоді Спиридон і попросив Бога, аби той вкоротив ночі, щоб хрест не встиг згоріти. Бог його почув. З тих пір і вважається, що від Спиридона ночі стають коротшими. За довголітнім прогнозуванням, цей день вважається найхолоднішим у грудні, бо “сонце переходить на другий бік”.

За церковним календарем 25 грудня вшановують святителя Спиридона чудотворця, преподобного Ферапонта та мученика Олександра, мученика Розумника.

Іменинниками ж 25 грудня є:

Олександр, Свирид, Ферапонт.

25 грудня народились:

1895 — Григорій Верьовка, український композитор і хоровий диригент, педагог. Організатор Українського державного народного хору, його художній керівник і головний диригент (1943 – 1964). 1964 хору присвоєно ім»я Григорія Верьовки.

1927 — Олесь (Олександр) Бердник, український письменник-фантаст, громадський діяч, правозахисник. Автор книжок «Поза часом і простором», «Шляхи титанів», «Стріла часу», «Серце Всесвіту» та ін.

Події 25 грудня:

336 — у Римі відбулося перше документально підтверджене святкування Різдва.

1951 — у Києві введено в дію першу в СРСР електронно-обчислювальну машину (МЭСМ).

1975 — у Києві відкрито пам’ятник Івану Котляревському.

У цей день відзначають:

  • Католицьке Різдво

Чи знаєте ви, що:

Встановлення дати святкування 25 грудня було пов’язане з римським святом Непереможного Сонця (Dies Natalis Solis Invicti), що було введено імператором Авреліаном у 274 році і пов’язане з переходом Сонця через точку зимового сонцестояння і, відповідно, зі збільшенням тривалості дня.

На цей символічний зв’язок пізніше вказували отці Церкви, зокрема Св. Іван Золотоуст: «Люди називають святий день Народження Господнього днем нового сонця…» і св. Авґустин: «Ми святкуємо день 25 грудня не задля народження сонця, а задля народження Того, хто те сонце сотворив».

«Рідна країна»