Де вчитись: 10 українських проектів культурної освіти

20 Грудня 2016 11:32
Дізнаватися про культуру щось нове — це радість. Тому ми зібрали різні навчальні проекти, де можна це зробити. Культура тут у широкому сенсі: від лекцій про український авангард до курсів веб-дизайну. До того ж, тут багато різного: є живі й онлайн-лекції, класична й актуальна культура, практика і теорія, платні й безкоштовні курси. Словом, вибирати є з чого, пише hromadske.ua

Культурний Проект

Зображення з сайту culturalproject.org

Головні напрямки: системні курси з історій мистецтва, філософії, музики та літератури

   Наталія Жеваго, засновниця і директорка «Культурного Проекту»

«Ідея створити курси для дорослих виникла 2008-го року після невдалих спроб знайти подібний формат у Києві. Пропозиція щодо, наприклад, історії мистецтва на той час виглядала як очне або заочне навчання в університеті чи відвідування музейних лекторіїв. У 2009-му з’явилась освітня організація «Культурний Проект», що поставила за мету проведення вичерпних та комфортних курсів-лекторіїв на мистецькі теми. Завданням проекту є формування та освіта українського глядача/слухача/читача та якісний інформаційний супровід його культурного дозвілля. А якщо ширше, то й об’єднання інтелектуальних спільнот у містах, Україні загалом та українських спільнот у глобальному контексті».

Зараз у «Культурного Проекту» близько 40 курсів, зокрема програми з історії мистецтв, філософії, музики, літератури, архітектури, моди та кіно. Проект працює з такими форматами, як «Доторкнутись до прекрасного», що знайомить з найвидатнішими особистостями, текстами та артефактами світової культури. Також у «Культурного Проекту» є програми для дітей, онлайн-курси та швидкі огляди великих тем за 120 хвилин. В майбутньому організація планує створити «Культурний Проект Україна» — налагодити партнерство з регіональними культурними інституціями і дати більше можливостей онлайн- і змішаного навчання, доступного за межами Києва.

Сайт «Культурного Проекту»

Відеолекторій WisecoW

Головні напрямки: українська література, українське кіно, історія журналістики та її місце в кіно й літературі

   Тетяна Кисельчук, засновниця проекту WisecoW

«Онлайн-освіта — це світовий тренд. Це не я придумала, ідея літала в повітрі. Багато хто хотів зробити відеолекторій, бо він потрібен суспільству. Я чесно чекала цілий рік, поки людина з головою і людина з гаманцем зберуться і зроблять щось таке. Сама я боялася братися за такий масштабний проект. Але час ішов, а ніхто нічого не робив. Тому, як казав Кравчук «маємо те, шо маємо»: перший в країні хронологічно вибудований відеолекторій на культурні та соціальні теми створено групою ентузіастів».

Некомерційний відеолекторій WisecoW з’явився у червні 2016-го року й уже має 7 записаних курсів. Серед них є «100 років української літератури за 100 хвилин», «Історія журналістики в Україні з Миколою Вереснем та Юрієм Макаровим» та «Міцна література» про місце і значення алкоголю в житті письменників. На додачу до лекцій, на сайті є додаткові освітні матеріали: статті, тести, термінологічні картки, ігри, переклади.

Проект ставить за мету зробити освіту в сфері культури в Україні безкоштовною, доступною, цікавою і всеохопною. Він дає змогу навчатися вдома й орієнтується не тільки на жителів великих міст, а й на людей, що живуть у невеликих містечках і селах, де освітніх можливостей менше або взагалі немає. Залучати різну аудиторію WisecoW допомагають три фактори: короткі лекції, професійні і харизматичні лектори і структурованість, що охоплює і час, і простір.

Уже взимку на WisecoW з’являться курси «100 років всесвітньої моди за 100 хвилин» і «100 років української музики за 100 хвилин».

Сайт WisecoW

Школа дизайну та програмування Projector

Школа Projector, prjctr.com.ua

Головні напрямки: веб-дизайн, програмування, продуктовий маркетинг

   Олександр Трегуб, засновник і керівник Projector’а

«Я належу до покоління дизайнерів, що виросло, як бур’ян з-під асфальту. Нам не було де і в кого вчитися — профільна освіта на очах застаріла, а альтернативна ще не з’явилась. На початку 2015-го року я організував невеликий ком’юніті-проект для дизайнерів, що дав би їм змогу частіше спілкуватися і вчитися одне в одного. Це було хобі. Без бізнес-планів, інвестицій і серйозного розрахунку ми запустили перші лекції та курси, що зразу пройшли з аншлагом. Те, що ми робили у вільний від роботи час, виявилося потрібним людям. Так з’явився Projector».

Організація починала з трьох курсів, а зараз розрослася до 25 одночасних курсів у Києві та ще 5 в Одесі. Для любителів культури тут найцікавішими будуть дизайнерські курси: веб- і графічний дизайн, ілюстрація, типографіка, леттерінг і каліграфія. Навчальна програма Projector’а спрямована на те, щоб принести користь і спеціалістам, і ринку: студенти отримують вдалий старт у галузі або вдосконалюють свої вміння, а компанії отримують працівників, які вміють працювати. Матеріал курсів вивчається на практиці з досвідом створення реальних проектів.

Заняття в школі Projector, facebook.com/prjctrcomua

Своєю ціллю Projector називає створення сильної одиниці альтернативної професійної освіти в Україні, що поєднувала б системність підходу та актуальність навичок. Вже наступного року там запустяться 1-річні курси з дизайну і розробки. Приміщення школи також діє як коворкінг, там відбуваються зустрічі й воркшопи, а також видається власний журнал про дизайн — Telegraf.

Сайт Школи дизайну та програмування Projector

Курси Creative Management Camp

Головний напрямок: освіта для менеджерів культури

    Аріанна Хмельнюк, організаторка Creative Management Camp

«Я активно займаюся організацією освітніх програм і заходів останні 4 роки. Все починалося з воркшопів з графічного дизайну, селф-паблішингу і навіть анімації. У повітрі витали питання про відсутність систематичності освітніх проектів, неактуальність, відірваність від реалій. Тому потреба створювати програму для менеджерів культури Creative Management Camp була очевидною».

   Тамара Лазаренко, організаторка Creative Management Camp

«Три роки тому на фестивалі ГОГОЛЬFEST виникла ідея створити щось на кшталт бізнес-акселератору, але для арт-менеджерів. Важливо було донести до них, що для будь-якого проекту потрібні інструменти проджект менеджменту, вміння мислити систематично, вести справи професійно й не боятися починати велику справу. Ми запустили проект у 2015 році, зібрали 12-тижневу програму та більше 30 лекторів зі сфери культури та підприємництва. Виявилося, такий проект давно чекали. 9 грудня відбудеться захист проектів вже третього курсу, а ми вже плануємо четвертий».

Курс Creative Management Camp дає менеджерам культури досвід у різних сферах: вчить вирішувати наявні проблеми, працювати з бюджетами, комбінувати команди, знаходити інвестиції, будувати власний бренд. Щопівроку команда розробляє сценарій всього курсу, реалізує програму і модерує її. В кожному курсі з’являються як нові спеціалісти, так і нові формати практичних занять.

Заняття в Creative Management Camp, facebook.com/NiicePublishing

У третьому сезоні Creative Management Camp організатори опанували формат peer-2-peer learning, коли студенти діляться своїм досвідом та компетенціями один з одним. Також цього року учасники працювали в командах і самі вирішували, який проект створити та запустити, маючи чіткі обмеження — час (3 тижні), бюджет (нульовий, що часто буває у культурних стартапах) та кількість учасників (4-5).

Перед кожною тримісячною програмою відбувається також серія лекцій Too Smart Brunches. Також є формат Create & Manage — дво-триденні практикуми для молодих менеджерів культурних проектів.

Сайт Creative Management Camp 

Онлайн-курси Prometheus

Головні напрямки: курси з програмування, підприємництва та ведення бізнесу, бізнес-англійської, критичного мислення

   Іван Примаченко, співзасновник проекту Prometheus

«Я був одним із перших, хто зареєструвався на три перші Стенфордські масові онлайн-курси в 2011 році. Пройшов курси з історії на Coursera. Мені було цікаво: а чи можна навчитись чомусь принципово новому онлайн? Спробувати вирішив на прикладі програмування, яке до цього намагався вивчати самостійно, але у мене не виходило зробити це за допомогою самих лише книжок. Перший же масовий онлайн-курс CS50 «Основи програмування» від Гарвардського університету реально дозволив мені навчитися програмувати. В той момент я зрозумів, що онлайн-курси — це не просто модний тренд чи захоплення. Це реальна революція в освіті. Так народилася ідея створити український проект масових безкоштовних онлайн-курсів, який отримав назву Prometheus і стартував у жовтні 2014 року».

Хоча проект Prometheus більше орієнтується на курси програмування, обробки й аналізу даних, економіки й маркетингу, тут є й курси, пов’язані з культурою. Серед них: філософія, культурологія та урбаністика.

Загалом за два роки від старту проекту Prometheus доріс до 300 000 зареєстрованих на сайті слухачів та 45 курсів. Його географія теж широка — проект має слухачів з понад 300 міст, містечок і сіл України. Prometheus не лише пропонує власні та перекладні онлайн-курси, а й працює над їхньою інтеграцією у навчальний процес вишів у змішаному форматі викладання. З вересня цього року пілотний проект змішаного навчання запроваджено у КПІ, УКУ, Львівській політехніці та ЛНУ імені Івана Франка. У 2017-му році проект планує також почати працювати зі школами.

Сайт проекту Prometheus

Онлайн-курси «Культура і Креативність»

Ілюстрація одного з курсів «Культура і Креативність», culturepartnership.eu

Головні напрямки: стратегічне планування, адвокація, написання проектних заявок, основи культурних та креативних індустрій

   Анастасія Нуржинська, експертка з комунікацій

                   Програми ЄС-Східного партнерства «Культура та Креативність»

«Програма ЄС і Східного партнерства «Культура і Креативність» спрямована на підтримку культурних і креативних індустрій в Україні та інших 5 країнах регіону. Коли ми оголосили про набір на програму навчання культурних менеджерів, ми отримали втричі більше заявок, ніж могли прийняти. Крім того, ми запросили провести тренінги найкращих європейських експертів, але хотіли надати можливість якнайбільшій кількості представників культурного сектору отримати доступ до цих знань, включаючи людей з віддалених міст.  Онлайн-навчання — саме такий інструмент».

«Щоб стати успішним у сфері креативних індустрій, підприємству необхідно утворити союз тих, хто має творчий талант (я називаю їх «футболки»), і тих, хто має навички стратегічного управління бізнесом (цих називаю «костюми»)», — розповідає Девід Перріш у курсі «Стратегічне планування». Це один із розділів програми «Культура і Креативність», створеного для представників культурних і креативних індустрій — підприємців, активістів, менеджерів культурних проектів.

Ілюстрація одного з курсів «Культура і Креативність», culturepartnership.eu

Кожен курс містить декілька коротких відео і доповнений ілюстрованими практичними рекомендаціями та прикладами. Після кожного курсу можна отримати сертифікат і вже за перші два місяці після запуску їх отримали понад 700 людей. Загалом курси доступні 8 мовами, зокрема українською, англійською та російською. До роботи над відео курсів долучилася команда Громадське Культура, а ілюстрації для них створювала Лєра Схемка.

Найближчим часом з’являться також курси з фінансів, маркетингу, комунікацій, фандрейзингу та проектного менеджменту для культурних проектів.

Сайт програми «Культура і Креативність»

Школа дизайну School of Visual Communication

Головні напрямки: графічний та веб-дизайн, історія фотографії

   Наталія Сунепупова, графічна дизайнерка, засновниця та керівниця 

                   School of Visual Communication

«School of Visual Communication — освітній майданчик для професійного навчання і міждисциплінарних взаємодій у сфері дизайну, сучасного мистецтва, цифрових медіа. Школа була заснована в 2006-му році як відповідь на запит часу та середовища на актуальну освіту для дизайнерів. В основі підходу Школи — навчання через практику, робота над реальними комерційними, творчими, соціальними і культурними проектами.

Впродовж кількох останніх років Школа організовує та бере участь в міжнародних студентських обмінах з ключовими європейськими дизайн- і арт-школами із Франції, Польщі, Грузії та інших країн».

Щороку School of Visual Communication працює з 800-1000 молодих дизайнерів. У програмі є курси як для новачків, так і для досвідчених дизайнерів, художників та фотографів. Ключовими напрямками діяльності SVC називає розвиток українського дизайну та мистецтва, їх інтеграція в міжнародне професійне середовище. Основний фокус досліджень і навчання SVC — проблематика нової цифрової і пост-цифрової мови, нова візуальна комунікація.

Розгортка газети SEEE,  www.facebook.com/SVCKiev

На додачу до навчальних курсів, School of Visual Communication веде багато проектів: конференцій, семінарів, лекторіїв, експериментальних форматів, виставок, а також видає власну газету — SEEE. На базі діє Школа викладачів дизайну та Центр Кар’єри, що допомагає зі стажуваннями та роботою молодим дизайнерам.

Сайт Школи дизайну School of Visual Communication

Kyiv Academy of Media Arts

Головні напрямки: графічний та інтерактивний дизайн, сучасне мистецтво, мода, література і журналістика, реклама і маркетинг

День відкритих дверей в KAMA, facebook.com/KyivAcademyofMediaArts

Найбільш розгалуженою у Kyiv Academy of Media Arts є програма, пов’язана з рекламою, веб- і відеопродакшном, але тут є й курси, присвячені сучасному мистецтву, моді та літературі. Тривалість однієї навчальної програми коливається від 2 до 6 місяців і включає теорію та практичні заняття. Також можна відвідувати ранкові зустрічі з кураторами, лекторами академії та іншими цікавими людьми. Відбуваються вони приблизно раз на місяць — з 8:30 до 10:00 у будні дні. Відео з цих зустрічей можна потім переглянути у відеогалереї на сайті. Ще KAMA має формат Upgrade. Це інтенсивні майстер-класи та воркшопи вихідного дня з одним спікером, одною темою і цілим днем для теорії і практики.

Сайт Kyiv Academy of Media Arts 

Лекторій Національного художнього музею

Навчальне заняття в НХМУ, facebook.com/nationalartmuseumofukraine

Головний напрямок: українське мистецтво

Лекційна осінь у художньому музеї була присвячена стародавньому мистецтву і ХІХ століттю. У 2017-му можна буде дізнатися про українське мистецтво ХХ століття. Серед тем: український авангард, школа Михайла Бойчука, феномен Культур-Ліги, соцреалізм, закарпатська художня школа та неофіційне мистецтво радянських часів. Лекції відбуваються в суботу. Крім цього, в музеї проводиться сімейний лекторій для дітей 6-8 років і їхній батьків, а також програма «Стратегії візуального мислення», в рамках якої діти віком від 6 років обговорюють мистецькі твори разом з модератором.

Сайт Національного художнього музею України 

Лекції OK Projects

Головні напрямки: музика, мистецтво, кіно

Кураторське об’єднання OK Projects створили у 2013-му Ольга Бекенштейн і Ксенія Малих. Головним напрямком діяльності стала організація освітніх і культурологічних заходів. Проект проводить відкриті безкоштовні лекції про музику («ЗВУК»), мистецтво («ОБРАЗ») і кіно («СВЕТ»), а також виставки й фестивалі. Головною локацією є арт-центр Closer.

В кожному сезоні лекторії змінюються. Наприклад, спершу «ЗВУК» зосереджувався на історії класичної музики, потім працював з сучасною, а далі став тематичним. Щодо «ОБРАЗУ», то в першому сезоні лекції проводили художники, а в другому — куратори та мистецтвознавці. Зараз в лекціях OK Projects затишшя, але ми чекаємо нових сезонів.

Сайт OK Projects 

Також з культурою познайомлять: «Діалоги у музеї» та дитячі програми в музеї Ханенків, лекції про книги та комікси, зібрані Літературним центром, курси та письменницькі школи Центру літературної освіти.

Бонус: Вільна школа журналістики

Заняття Вільної школи журналістики, journalism.org.ua

Головний напрямок: журналістика

   Дмитро Раїмов, засновник Вільної школи журналістики

«Освітні програми вільних шкіл з’явились у 2010 році. Першою була програма Master of Political Management (PolitPR) — єдина школа політтехнологій у Європі. З’явилась вона із моїх власних потреб: коли я був студентом-політологом, мені не вистачало практичних знань. Школа створювалась як «велика книга практичних знань» для мене й тих, кому вона потрібна».

За 6 років з’явилися школи з журналістики, маркетингу, економіки, курси з підприємництва, програма політтехнологій та дві менші школи – Zavuch School та курс Риба. Для людей, що цікавляться культурою, найбільше підійде саме журналістський курс, адже серед його спікерів є редактори видань Bird In Flight і Comma, а також письменники Любко Дереш та Катерина Бабкіна.

Сайт Вільної школи журналістики