«Книгою року BBC-2016» став роман «Забуття» Тані Малярчук

9 Грудня 2016 17:41

57_in9 грудня BBC Україна оголосила переможців літературної премії. Звання «Книга року BBC-2016» отримав роман «Забуття» Тані Малярчук. Переможцем у номінації «Дитяча Книга року BBC-2016» стала «Тринадцять історій у темряві» Галини Ткачук.

Роман «Забуття» поєднує дві сюжетні лінії, що розвиваються в різні епохи. У сучасності молода жінка, що страждає від нападів паніки, починає шукати свою ідентичність і зцілення за читанням старих газет. Там вона знаходить новини початку двадцятого століття про історика, філософа й політика В’ячеслава Липинського. Про його життя і йдеться в другій сюжетній лінії.

Для письменниці Тані Малярчук це вже сьома книга. Їй передували роман «Біографія випадкового чуда» (2012) та збірка оповідань «Звірослов» (2009).

«Тринадцять історій у темряві» — книга про жаховиськ, монстрів, прозорих людей, речі, які оживають, але які зовсім не страшні, якщо до них придивитися. І про те, що фантазія зі сміхом – прекрасний засіб від страху.

На рахунку Галини Ткачук вже 9 книжок, серед яких є збірка поезій «Я та інші красуні» і кілька збірок оповідань для дітей («Вікно до собаки» та «Вечірні крамниці вулиці Волоської»).

Переможець у кожній номінації отримує грошову премію у розмірі гривневого еквіваленту £1 000.

У короткому списку в номінації «Книга року BBC-2016» загалом були такі твори: «Забудь-річка» Братів Капранових, «Зазирни у мої сни» Макса Кідрука, «Баборня» Мирослава Лаюка, «Забуття» Тані Малярчук, «Маша, або Постфашизм» Ярослава Мельника.

Короткий список премії «Дитяча Книга року BBC-2016» включав: «Лежень» Юрія Винничука, «Вітер з-під сонця» Оксани Лущевської, «Тринадцять історій у темряві» Галини Ткачук, «МІСТОрія однієї дружби» Ірини Цілик.

Вперше нагороду «Книга року BBC» вручили в 2005 році. За час існування її лауреатами ставали Юрій Винничук, Сергій Жадан, Юрій Іздрик, Софія Андрухович та інші. У 2015-му році «Книгою року BBC» стала збірка оповідань Василя Махна «Дім у Бейтінґ Голлов».

Джерело:  hromadske.ua