Користь і шкода калини, або Від чого лікує ця червона ягода, а кому заборонена

14 Грудня 2016 10:03

6ba358bb01900644dc57a2a8a55f4569Калина – це деревна квіткова рослина, яка росте в Північній півкулі, в Європі, в Андах, на Антильських островах і Мадагаскарі. Представниками даного роду є чагарники (листопадні або вічнозелені), а також дерева невеликих розмірів. Плоди (чорна або червона кістянка) використовуються в їжу, а також з успіхом застосовуються в нетрадиційній медицині при лікуванні захворювань дихальних шляхів, деревина застосовується для виготовлення різних виробів. Величезна користь калини, цієї комори здоров’я, доведена вченими.

Корисні властивості калини звичайної

Важкі грона яскравого червоного кольору починають збирати після перших осінніх морозів, коли ягоди наливаються гіркуватим соком. Ще в давні часи селяни, зібравши грона, зв’язували їх у пучки і вивішували сушитися на горищах будинків або ж прямо на вулиці. З морожених ягід готували смачну начинку для пирогів, варили компоти, морси, киселі.

В лікарських цілях використовуються не тільки плоди і ягоди, а й пагони рослин, листя і кора. У ягодах міститься велика кількість вітамінів різних груп, фітонцидів, амінокислот та ефірних масел. У плодах є аскорбінова кислота, до речі, за вмістом вітаміну С вони перевищують у два рази малину і лимони. У насінні містяться жирні кислоти.

Калина – чудовий засіб для жінок, які мріють схуднути, адже в цілющих ягодах всього 27 калорій на 100 грам свіжих ягід. Але використовуючи калину для схуднення, не потрібно додавати в неї мед і цукор, щоб перебити кислий смак.

Застосовують плоди і для підвищення імунітету, вони тонізують організм, насичуючи його необхідними вітамінами. Ягоди, багаті фітонцидами, успішно лікують вірусні та інфекційні простудні захворювання. Їх необхідно включати в раціон хворих гіпертонією, колітом, гастритом і атеросклерозом, а також інших захворюваннях шлунка та дванадцятипалої кишки.

Калиновий настій допомагає при шкірної висипки і носових кровотечах, відвари використовують як жовчогінний або ж сечогінний засіб, їх п’ють, щоб зміцнити нервову систему і вилікувати неврози, неврастенію і безсоння. Калина відмінно знижує тиск і лікує кашель. Але слід пам’ятати про користь і шкоду калини, приступаючи до лікування.

8Кому калина може завдати шкоди

Чудові вітамінні плоди відрізняються не тільки користю, вони здатні і нашкодити. Гіркуватий смак, який надає калині гіркий глікозид вібурнін, може викликати гарячкові стану. Калінолеченіе не варто застосовувати і при низькому тиску у гіпотоніків, і при підвищеній кислотності шлункового соку, артриті та подагрі, при швидкій згортання крові та вродженої схильності до тромбоутворення. Не потрібно вживати калину і під час вагітності.

Цілющі рецепти

  • Щоб приготувати з калини сік з медом, що допомагає при тривалому кашлі при застуді та бронхіальній астмі, потрібно взяти 1 кг ягід, приблизно 200 гр води і трохи меду. Ягоди володіють желюючий ефектом, тому в калиновий сік можна додати яблучне пюре і зварити смачний мармелад або пастилу.
  • Ягідний відвар з медом допомагає при осиплости горла. Щоб його приготувати, необхідно розтерти в емальованому мисці дві ложки ягід, залити їх склянкою окропу, потримати на слабкому вогні близько 15 хвилин, процідити далі через марлю, пити чотири рази на добу за пару хвилин до прийому їжі по 100 мл. Такий відвар готують на два дні.
  • А щоб приготувати цінне і корисне ліки, яке наситить організм вітамінами і підтримає захисні сили, потрібно перетерти ягоди з звичайним цукром-піском (на 1 кг калини беруть 2 кг цукру). Ложку вітамінної суміші розчиняють в окропі і п’ють вранці, перед початком робочого дня. А при нервових захворюваннях столову ложку подрібненої кори потрібно залити водою і прокип’ятити півгодини, процідити і пити в тій же кількості, що й ягідний відвар.

Знаючи про користь калини і протипоказання, можна грамотно включати її в свій щоденний раціон, додаючи в чаї і каші. А свіжий калиновий сік використовується і в косметології, адже він прибирає прищі і веснянки.

Джерело:  vidpo.net