Найкращі у 2016 році. 10 номінантів на звання “Найкращий менеджер” у футболі

22 Грудня 2016 15:28

“Футбол 24” називає 10 претендентів на звання найкращого футбольного менеджера України 2016 року.

Спецпроект “Найкращі у 2016 році” включає в себе 4 номінації.

1) Найкращий футболіст України;

2) Найкращий футболіст України U-21;

3) Найкращий футбольний тренер України;

4) Найкращий футбольний менеджер України.

Отже, 10 найкращих менеджерів України.

Владислав Гельзін (“Олімпік”)

“Олімпік” планомірно і доволі швидко досягає прогресу в українській Прем’єр-лізі. Зараз команда проводить свій третій сезон в найвищому дивізіоні України, і вже є серйозним претендентом на місце у єврокубковій зоні. Команда посідає 5-те місце в чемпіонаті, але має гру в запасі. І це при тому, що “Олімпік” змушений грати не в рідному Донецьку, останнім часом проводячи домашній поєдинки в Сумах.

Одна із причин таких вдалих виступів команди – фінансова стабільність всередині клубу. Зарплати гравцям і працівникам платяться вчасно і без затримок, що дає змогу всім концентруватись на головному – досягненні позитивного результату. І тут необхідно відзначити президента “Олімпіка” Владислава Гельзіна, який забезпечує хороші умови у команді. Його заслуга в успіхах клубу є ключовою.

Володимир Генінсон (УПЛ)

Володимир Генінсон менше року працює на посаді президента української Прем’єр-ліги. Але за цей час стало помітно, що він набагато відкритіший до представників ЗМІ, ніж його попередник. Президент УПЛ готовий до нових пропозицій та намагається проводити ребрединг чемпіонату та робити Прем’єр-лігу більш привабливою для спонсорів. Так, перед сезоном 2016/17 УПЛ підписала контракт з новим титульним спонсором чемпіонату.

Прем’єр-ліга анонсувала запуск нового сайту, на якому буде доступна детальна статистика усіх поєдинків і дій гравців. Це стане можливим завдяки підписанню у Лондоні контракту з одним з постачальників статистики. Нещодавно сам Генінсон представив новий м’яч УПЛ. Крім цього, він зацікавлений у боротьбі з договірними матчами і готовий до співпраці з Франческо Баранкою, новим головою Комітету етики і чесної гри ФФУ.

Юрій Дячук-Ставицький (“Карпати”)

У чемпіонаті України 2015/16 львівським “Карпатам” не вистачило лише однієї позиції, щоб пробитись у єврокубкову зону, що, зважаючи на нестабільну ситуацію у клубі попередніми роками, можна розцінювати, як непоганий результат. Влітку команда через старі борги таки розпочала новий сезон з “мінус 6”, але клуб усе ж почав поволі вибиратись із ситуації, в якій опинився.

Завдяки роботі гендиректора “Карпат” Юрія Дячука-Ставицького нинішні гравці команди регулярно і фактично без затримок отримують зарплати. Слід відзначити і підписання довготривалого контракту з якісним білоруським тренером Олегом Дулубом, з яким клуб наприкінці 2016-го почав показувати непогані результати. А справжньою знахідкою стало придбання Густаво Бланко-Лещука у лютому 2016-го, який зараз є лідером і найкращим бомбардиром львів’ян.

Сергій Керницький (“Чорноморець”)

Нинішній “Чорноморець” – хороший приклад того, як при обмежених ресурсах з молодим тренером і молодими футболістами можна непогано виступати в українській Прем’єр-лізі. Так, одеський клуб відчув на собі наслідки кризи, що склалась в нашому футболі. Але генеральному директору клубу Сергію Керницькому вдалось мінімізувати негативний вплив, який відчула команда.

Зараз в “Чорноморці” стабільно виплачується зарплата. Крім цього, в клубі створені всі умови, які дозволяють футболістам прогресувати і підвищувати свій рівень. Що важливо для команди, середній вік якої складає 23 роки. Одесити пішли на зимову перерву на 7-му місці, маючи однакову кількість очок з “Ворсклою”, що йде 6-ю. До зони єврокубків не так вже й далеко – лише 5 пунктів. А це означає, що команда спробує поборотись і за неї.

Сергій Кузьменко (“Олександрія”)

Президенту “Олександрії” вдалось створити міцний боєздатний колектив, який у першому ж сезоні після підвищення у класі навесні 2016 року посів шосте місце в українській Прем’єр-лізі. Це дозволило команді дебютувати у кваліфікації Ліги Європи (через дискваліфікацію “Дніпра”). Так, команда не змогла скласти конкуренцію більш сильному хорватському “Хайдуку”, але ж фактично ще за рік до цього олександрійці грали лише у Першій лізі.

Серйозний крок уперед команда зробила і в першій частині сезону 2016/17: перед зимовою перервою команда займає 4-те місце. Більше того, з середини вересня команда зазнала лише однієї поразки в чемпіонаті, і та – була від “Шахтаря”. Варто відзначити роль Сергія Кузьменка, який забезпечує стабільність клубу у фінансовому плані. Крім зарплатні, яку “Олександрії” платять вчасно, виплачуються ще й серйозні преміальні, які можуть досягати рівня зарплати. А це неабияка мотивація для гравців.

Андрій Павелко (ФФУ)

Президент Федерації футболу України провів доволі продуктивний рік. Одне із головних досягнень, до яких доклав руку Павелко – це можливість проведення міжнародних матчів у Харкові, де збірна України вже зіграла товариський матч проти Сербії. Крім того, він був одним з тих, хто працював над іншою ідеєю, яку вдалось втілити – отримання Києвом права прйимати фінал Ліги чемпіонів у 2018 році.

Нещодавно стало відомо, що стратегію ФФУ по розвитку футболу в Україні напише всесвітньо відома компанія. А ще до Нового року в Україні планують запустити виробництво штучних полів, чим займатиметься саме Федерація футболу. Крім того, Павелко готовий до боротьби з договірними матчами в українському футболі, про що свідчить призначення Франческо Баранки на посаду голови Комітету з етики та чесної гри ФФУ.

Сергій Палкін (“Шахтар”)

“Шахтар” уже тривалий час залишається взірцем в українському футболі, якщо мова заходить про роботу менеджменту і те, як організована робота підрозділів клубу. Донецька команда завжди тримає високо взяту планку навіть не зважаючи на нелегкі обставини, в яких опинився клуб. Команда не може грати у рідному місті та тренуватись на своїй надсучасній тренувальній базі “Кірша” під Донецьком. Але це не відображається як на результатах клубу, так і на роботі усіх його внутрішніх структур.

І саме професіоналізм генерального директора “Шахтаря” Сергія Палкіна – одна із головних запорук стабільності “гірників”. У 2016-му клуб відзначає своє 80-річчя. І цей рік вийшов успішним для клубу – півфінал Ліги Європи навесні і дуже впевнені виступи у першій частині сезону 2016/17. Крім того, у 2016-му клуб продовжив співпрацю з одним з найбільш відомих світових брендів спортивного екіпірування Nike до 2020-го року.

Сергій Рафаїлов (“Зоря”)

Однією з причин вкрай успішних виступів “Зорі” у 2016 році стала відсутність проблем і стабільність за межами поля. І один із найперших, кому за це мають завдячувати гравці і тренерський штаб – генеральний директор клубу Сергій Рафаїлов. “Зоря”, вперше вийшовши у груповий етап Ліги Європи, достойно представила Україну у цьому турнірі. До того ж, у ЛЄ клубу вдалось заробити, щонайменше, 2,84 млн євро (77,6 млн грн). Сума може зрости після розподілу грошей за продаж телеправ.

Крім цього, успіхи “Зорі” дозволили клубу отримати нові інвестиції, підписавши контракт з титульним спонсором, однією з лотерей тото. У клубі вчасно виплачують зарплатню, що дозволяє футболістам концентруватись на основній справі. А це в них виходить добре: окрім виступів у Лізі Європи, в 2016-му “Зоря” вперше вийшла у фінал Кубку України, а на зимову перерву у чемпіонаті 2016/17 пішла на 3-му місці, лише на 3 очки відстаючи від “Динамо”, яке йде на 2-й позиції.

Андрій Стеценко (“Дніпро”)

У “Дніпрі” не все так погано, як може здатись на перший погляд. Пам’ятаючи про невтішну долю таких клубів, як “Металіст” або запорізький “Металург”, слід віддати належне зусиллям керівників клубу, зокрема, генеральному директору Андрію Стеценку. Адже їм вдалось зберегти клуб, який продовжує виступати в українській Прем’єр-лізі.

Футболістам, які залишились в команді, більш-менш вчасно виплачується зарплата. Клуб знаходить можливості триматись на плаву, забезпечуючи необхідну на даному етапі стабільність для гравців. Крім того, під кінець року погасили частину заборгованості перед тренерським штабом, і персоналом “Дніпра”. Так, склад команди вже далеко не той, який був ще у 2015-му, але навіть зараз дніпряни вже зуміли вийти в півфінал Кубку України та показати, що у молодих футболістів є потенціал.

Ігор Суркіс (“Динамо”)

У 2016-му “Динамо” вдруге поспіль стало чемпіоном України. І завдяки цьому напряму вийшло в Лігу чемпіонів. Відверто не найвдаліший виступ “Динамо” у груповому етапі Ліги чемпіонів (1 перемога, 2 нічиї і 3 поразки), тим не менш, приніс клубу 15,2 млн євро. Крім цього, влітку президенту клубу Ігорю Суркісу вдалось оформити вдалу для “Динамо” угоду у фінансовому плані. “Байєр” виклав за центрбека Драговіча 18 млн євро.

Продавати гравців за такі суми киянам, на відміну від того ж “Шахтаря”, вдається доволі рідко. Але цього разу трансфер влаштував усі сторони, а кияни продали Драговіча за вдвічі більшу суму, ніж купували його у “Базеля” в 2013-му. Під час нестабільних результатів восени Ігор Михайлович не приймав поспішних рішень, а продовжував довіряти Реброву і дав тренеру карт-бланш у омолодженні команди власними виконавцями, які починають прогресувати. Зокрема, варто зазначити і про успіхи “Динамо” U-19 в Юнацькій лізі УЄФА.

Проголосувати!

Джерело: football24.ua