Прогулянка по Хрещатому та Маріїнському парках: казковий замок, жаба з грошима і музична “Ракушка”

5 Грудня 2016 12:23

Прогулянку починаємо від будівлі Київського академічного театру ляльок (Грушевського, 1-а) в Хрещатому парку. Ця будівля, побудована в 2005 році, нагадує казковий палац: вона виконана у формі замку і прикрашена гарними флігелями, трасами і вежею з годинником.

1193952_9113685__

Театр оточений героями популярних казок: біля парадного входу дівчинка Мальвіна з відданим пуделем Артемоном, а також вічно сумний П’єро. До речі, подейкують, що якщо потерти сльозу П’єро і потримати його за руку, то з людиною неодмінно станеться радісна подія.

4_10

1117912_9113687__

Варто звернути увагу і на верхню частину фасаду театру: там “прописався” Буратіно, який хвалиться золотим ключиком.

79892_9113688__

Також будівлю театру охороняє бронзовий Котигорошко, який перемагає Змія.

Царство води і дерево, що виконує бажання

Поруч з театром ляльок знаходиться музей води (вул. Грушевського, 1-в) (офіційна назва – Водно-інформаційний центр). Музей розташувався в першій в місті водонапірної вежі, побудованої в далекому 1896 році. Саме тут можна дізнатися, як влаштована каналізація і як створити вир в пляшці, побувати в міні-гроті і посидіти на найбільшому унітазі в країні.

laz_9017_9113689__

Неподалік від музею знаходиться дерево бажань висотою 4,5 м і вагою майже дві тонни. У кроні дерева – молодильні яблука, а біля коріння – курочка-ряба, яка сидить поруч з гніздом з золотими яйцями. Дерево вважають символом життя і світу. Кожен бажаючий може залишити в його дуплі записку зі своїм заповітним бажанням, але щоб воно збулося, потрібно обов’язково погладити курочку.

1_101

Пам’ятник любові Луїджі і Мокрини

Прямуючи до Мосту Закоханих (його ще неромантично називають Чортів міст – через велику кількість скоєних тут самогубств), потрібно обов’язково поглянути на пам’ятник справжньої любові і вірності.

laz_8999_9113690__

Скульптуру встановили три роки тому, і присвячена вона історії кохання Луїджі і Мокрини. Італієць і українка познайомилися в австрійському таборі для військовополонених в 1943 році. Вони провели разом всього два роки, а потім доля їх розлучила. Але, попри все, вони пронесли свою любов через все життя і через 60 років возз’єдналися завдяки одній з телепрограм. На жаль, обох вже немає в живих.

Музична “Ракушка” і актриса Заньковецька

Гуляючи по парку, можна помилуватися ще й бронзовою жабою, яка засіла неподалік від музею води. Пам’ятник не зовсім звичайний: всередині жаби є ківш, в який потрапляють монети, кинуті в рот скульптури. Коли вага в ковші досягає критичної точки, він перевертається і обдаровує грошима щасливчика.

Також, гуляючи по Маріїнському парку, обов’язково зупиніться біля амфітеатру, який кияни називають “Ракушкою”: там в теплу пору проходять концерти на відкритій сцені. Споруда побудована на початку 1980-х років під час реконструкції парку.

laz_8988_9113692__

Поруч встановлено пам’ятники знаменитостям.

laz_8997_9113693__

Один – на честь видатної української актриси Марії Заньковецької, другий присвячений композитору Михайлові Глінці – і він один з небагатьох київських дореволюційних пам’ятників (1910 р.), що збереглися до наших днів.

laz_8985_9113691__

Монумент виконаний за проектом архітектора Володимира Ніколаєва у вигляді бронзового бюста на постаменті з лабрадориту і знаходиться в парку з 1955 року.

Крісло кінооператора, парламент і палац

Близько оглядового майданчика розташувалася паркова скульптура під назвою “Режисер. Спостерігач”, присвячена працівникам кіно і ТБ. Скульптура у вигляді кінокамери на тринозі та крісла оператора – з секретом: якщо подивитися у вічко камери, можна побачити бронзового чоловічка, що махає рукою.

laz_8976_9113694__

Він сидить на карнизі будівлі скандального вертолітного майданчика, який побудували на Парковій дорозі кілька років тому. Це місце дуже популярне у туристів, що гуляють по алеях Маріїнського парку.

Поруч – Маріїнський палац, перлина зодчества, резиденція президентів України. Частина її, на жаль, вже багато років закрита на реконструкцію, але в іншому крилі вже ведуть офіційні прийоми.

laz_8966_9113695__

Тут же – будівля Верховної Ради, зведена в 1939 році.

Фото: Віталій Лазебник