Прогулянка по парку Рильського в Києві: козак Мамай, чортове колесо і ручні білки

17 Грудня 2016 14:03

У парку можна загадати бажання біля старого фонтану

<p style="text-align: justify;">Парк Рильского</p>
Парк Рильского. Автор фото: Анатолiй Бойко, “Сегодня”

Поет Рильський з великою книгою і вікові дуби

В Голосієво знаходиться один з найбільших парків столиці – 140,9 га (Голосіївський проспект, 98/2). Він з’явився ще в 1957 році на основі вже існуючого лісового масиву і названий на честь поета Максима Рильського. Сам парк розбитий на кілька ділянок, тому тут можна знайти зону відпочинку і незаймані лісові ділянки, де цілком реально відшукати не тільки вікові дуби, а й пірамідальні тополі, туї і навіть помилуватися незвичайними грабами і кленами. На території встановлено пам’ятник учасникам оборони Києва в 1941 році у вигляді гранітної стели. Біля центрального входу в парк в 2003 році був встановлений пам’ятник Максиму Рильському. Його зобразили сидячим на лавці з величезною книгою на колінах.

boy_5934_9150539

Днями поруч з монументом вже встановили новорічну ялинку.

boy_5937_9150540

Фонтан бажань і персонажі з казки на стіні

На вході в парк кияни можуть знайти кілька арт-об’єктів, один з них зображений у вигляді земної кулі. Але особливою пам’яткою території можна назвати старий фонтан в парку. Працює він лише в теплу пору. Кияни вже багато десятиліть біля нього призначають побачення, а гості з інших регіонів кидають монетки і загадують бажання, які, за розповідями місцевої публіки, – збуваються.

boy_5944_9150541

Нещодавно поряд з фонтаном з’явилися незвичайні графіті на невеликій круглій госпбудівлі. Там міські художники-креативщики зобразили мультиплікаційних персонажів: довговолосу принцесу в рожевій сукні, казковий будиночок, скривджену малу хмару і навіть казковий мобільний телефон із загадковою посмішкою. Поруч встановлено лавочки, де можна відпочити і помилуватися красою природи парку.

boy_5942_9150542

Козак Мамай, ручні білки і чортове колесо

Родзинка Голосіївського парку – колесо огляду. З його відкритих кабінок (можна кататися навіть в зимовий час) відкривається неймовірний мальовничий вид не тільки на парк, а й на масив в цілому.

boy_5956_9150543

Вартість квитка – 40 грн для дорослих і 25 грн – для дітей. Поруч знаходяться ще кілька десятків різноманітних атракціонів. Біля них встановлені гіпсові фігурки людей висотою близько метра в ошатних українських костюмах: дівчина з мискою вареників і козак Мамай, який грає на бандурі.

boy_5957_9150544 boy_5958_9150545

Спустившись вниз парку, можна побачити обладнану канатну дорогу, де кожен бажаючий зможе в теплу пору підкорити будь-які складні переходи і перевірити свою фізичну підготовку. Також цей парк славиться своїми білками. Багато киян в зимовий час підгодовують звірів, тому деякі з них уже без страху йдуть до людей.

1_105

Каскад ставків і відлюдниця матінка Аліпія

У парку можна прогулятися біля каскаду з чотирьох озер. Місцеві жителі “поділили” їх між собою. Перший, що ближче до пам’ятника Рильському, облюбували матусі з колясками. Міська влада не так давно там відкрили плавучий світломузичний фонтан, який має 63 форсунки і 53 світлодіодних лампи. Але він працює тільки влітку. Другий ставок “окупований” рибалками. На третьому водоймі “прописалися” дикі качки, і на останньому – станція прокату човнів і катамаранів.

boy_5968_9150546

До речі, в Голосіївському лісі, в Китаївській пустині, ще в радянські часи оселилася відлюдниця – матушка Аліпія. Відмовившись від мирського життя, вона жила в дуплі величезного дерева. Подейкують, що вона вміла розмовляти з квітами, птахами, а ще зцілювала людей. Нині її могила знаходиться в Свято Покровському Голосіївському монастирі, куди на поклоніння приходять сотні віруючих.

Музей Рильського та жінка з немовлям

На вул. Максима Рильського, 7, знаходиться меморіальний музей поета, що нараховує більше 30 тис. експонатів, в тому числі особисті речі Рильського. Щоб відшукати двоповерховий будиночок жовтого кольору, потрібно піднятися по декільком десяткам ступенів на схил, де він розміщений.

boy_5987_9150547

Зайшовши на територію музею, варто звернути увагу на фруктовий сад, який був посаджений безпосередньо руками поета. Правда, деякі дерева і кущі були недавно пересаджені заново, але співробітники музею запевняють, що під час благоустрою, висаджуючи рослини, звіряли все зі старими фотографіями, щоб сад залишався автентичним. Біля входу в музей встановлено постамент поету, де можна чітко розглянути риси його обличчя. А ще двір прикрашає красива велика скульптура, на якій зображена жінка з немовлям.

boy_5992_9150548

До речі, будинок, де пройшли останні 13 років життя Максима Рильського (1951-1964 рр.), Зводили за його ж проекту. У ньому він створив свої поетичні твори – збірки “Троянди і виноград”, “Зимові записи”, “Вечірні розмови”.

Фото: Анатолій Бойко

Джерело: Сегодня