Що купують українці до Нового року: дітям – гаджети, дружині – мультиварку

22 Грудня 2016 14:19

Наближається 2017 рік, рік Червоного Вогненного Півня – одноієї з найбільш неоднозначних тварин східного зодіаку. Українці готуються до Нового року, планують меню і купують подарунки рідним і близьким.

Знай.ua з’ясував, що люблять дарувати і отримувати українці.

Згідно з соціологічними опитуваннями групи “Рейтинг” у Діда Мороза вірять 22% опитаних українців. 70% – не вірять, 7% не визначилися, а 1% взагалі не знають, хто це такий. Найбільше тих, хто вірить в Діда Мороза, серед жителів Центру і Сходу (27% і 25% відповідно). На Півдні таких 20%, а на Заході тільки 15%. У Діда Мороза вірять ті ж категорії населення, як і ті, хто вірить у Святого Миколая (молодші, забезпечені, жителі міст і мають дітей до 18 років).

А ось подарунки люблять отримувати все – при чому незалежно від свята. Втім, у зв’язку з тривалою кризою і продавці, і самі покупці запевняють – подарунки – це не тільки можливість порадувати близьку людину, але і капіталовкладення.

Засновник одного з найбільших інтернет-магазинів впевнений, що зараз в його магазині купують практично всі.

Багато продавців відзначають, що покупці ще більше починають корегувати свої запити.

На техніку грошей не шкодують

У топ продажів потрапляють іграшки, побутова техніка, ювелірні прикраси. Цього року українці роблять ставку на побутову техніку. Продажі в магазинах в грудні підвищуються на 20 – 40%.

 “Проаналізувавши покупки за 3 роки, ми бачимо, що українці стали набагато щедрішими на передноворічні витрати по всіх категоріях подарунків. Це пов’язано із зростанням популярності вітчизняних торгових майданчиків. Наприклад, незважаючи на подорожчання побутової техніки майже в 2-3 рази, попит на неї наполегливо зростає. Це логічно, оскільки великі витрати люди звикли робити до великих свят. А у нас таких всього два на рік – день народження і Новий рік. Так що техніка традиційно в лідерах по популярності. Якщо у вас є гроші, ви витратите їх в потрібному напрямку. Обов’язково перед тим як зробити покупку, багато покупців радяться з друзями або родичами. Часто відвідують не один магазин для порівняння цін. Враховують і знижки “, – роз’яснює керівник торгового майданчика Іван Бортник.

Консультант одного з популярних інтернет-магазинів В’ячеслав розповів, що напередодні Нового року спостерігається підвищений попит на гаджети і кухонну техніку.

“Телефони, планшети, електронні книги беруть дітям. Жінкам і чоловікам в подарунок взяти воліють щось практичне – на зразок міксера, мультиварки, кавоварки. Ноутбуки і телевізори купуються зазвичай близьким людям. І не шкодують грошей на кращу модель. Характеристики в такому подарунку дуже важливі. Якщо вже витрачати гроші, то на варту річ, щоб вона прослужила якомога довше. Робот-пилосос, домашня машина для поп-корну або солодкої вати – незвичайна техніка, яка порадує безумовно”, – поділився своїми спостереженнями консультант.

Ювелірні прикраси користуються попитом

Хороший подарунок також ювелірний виріб або виріб з хутра. Такі подарунки не всім по кишені, але все ж українці дарують їх охоче.

“У нас є клієнти, які щороку купують золоті прикраси. При тому такі подарунки роблять і дружинам, і дівчатам, і мамам. Вік грає далеко не останню роль у виборі ювелірної прикраси. Незвичайні прикраси з різнокольоровими каменями добре виглядають на молодих дівчатах. Жінкам старшого віку вдалим подарунком будуть вироби, виконані в класичному стилі. У середньому чоловіки готові на один виріб витратити до 3 тис. грн. Каса в святкові дні може перекрити торги за весь рік. Зараз криза, всі говорять, що грошей у людей немає, але це не так. Гроші є. І ми як ніхто це бачимо “, – каже продавець ТЦ “Сіті” міста Одеса Олена Роженко.

Звичайно ж, ті, кому дорогий сегмент не по кишені, також поспішають порадувати своїх близьких.

Останнім часом українці стали частіше купувати набори для рукоділля. Під час кризи стали в’язати, шити і вишивати. Жінки, які люблять оригінальні речі, будуть раді таким подарункам. Тенденція покупок в такому форматі тримається цілий рік. До того ж зроблений своїми руками подарунок насамперед є ексклюзивним і при цьому не б’є по кишені.

“У грудні завжди величезний попит на подушки, м’яких звірят, мило ручної роботи. У цьому році продажі піднялися на 70% “, – говорить майстер хенд-мейд Альбіна Жила.

Так само через кризу пішов попит на такі подарунки, як косметика і парфумерія. Жінки іноді економлять на собі, тому хороші засоби по догляду за обличчям і тілом, косметика – завжди залишаються бажаним подарунком.

Багато компаній вловили цю хвилю і пропонують подарункові сертифікати – в фітнес-клуб, масажний або косметичний салон.

Максимум ефекту за мінімальні гроші

Навіть під час кризи українські жінки хочуть виглядати успішними, але намагаються не сильно витрачатися. Тому хорошу і якісну парфумерію замінюють дешевшою, а дорогі креми поступаються місцем вітчизняної косметиці.

Стабільним попитом в новорічні свята користуються іграшки. Так як такого роду подарунки дарують традиційно дітям, в іграшкових магазинах великі черги і прилавки спустошуються ще з дня Святого Миколая. В середньому на такого роду подарунки в українців йде по 500-800 грн. Своїй дитині подарунок купують не дорогий, а ось племінникам і хрещеникам вибирають дорожче. Традиційно до не дорогих подарунків іноді додають і круглу суму грошей. Сьогодні марні сувеніри не актуальні, в тренді корисні подарунки.

“У новорічні свята попит на іграшки величезний. У нас в магазині, як і в будь-якому іншому іграшковому, пік продажів. Якщо у звичайні дні дорогі покупки поодинокі – до дня народження або на інший привід – то на Новий рік це великі продажі. Українці не шкодують грошей для своїх діток і намагаються купити хорошу, якісну і дорогу іграшку. На сьогоднішній день люди готові віддати 1000 грн. за ляльку або конструктор. Плюс великі машинки на акумуляторах і мотоцикли. Вони коштують від 3 до 7 тис. Навіть в розпал кризи такі ціни не лякають наших покупців “, – розповідає Марина, продавець-консультант магазину іграшок у Львові.

Подарунки дістаються навіть сусідам і колегам

Товаришам по службі, сусідам також вибирають подарунки. Це в основному не дорогі, маленькі сувеніри, пов’язані з символом наступаючого року: м’які іграшки, брелоки, статуетки, свічки, магніти на холодильник. Дрібниця, а приємно. Такий подарунок обійдеться до 20-30 грн, що не головне в даному випадку. Основну роль тут відіграє увага. А ось начальника краще привітати більш дорогим подарунком. В основному це пляшка хорошого вина або коньяку.

Незвичайним і нестандартним подарунком, буде, безсумнівно, подорож. Такий подарунок у основному дарується на двох, тобто влітає це все в копієчку. Але подарувати на Новий рік квитки в теплу країну, це подарувати незабутні враження на весь рік. Українці купують путівки в Туреччину, Єгипет, Європу.

“Зїздити в Єгипет в звичайний час можна і за 350 доларів на двох – такий собі бюджетний варіант. Але відсвяткувати там новорічні свята коштує приблизно вдвічі дорожче “, – ділиться особистими враженнями киянка Валентина Кириченко.

Не дивлячись на те що ціни зросли, люди намагаються купувати товари онлайн. Через інтернет це зробити трохи дешевше. Попередньо відвідавши кілька магазинів і визначившись з моделлю покупки, якщо це техніка, тільки потім роблять замовлення через інтернет-магазин.

Поступово попитом починають користуватися і зарубіжні інтернет-магазини.

Блогер В’ячеслав Поєзднік з Дніпра замовляє людям товари на сервісі “Алі-Експрес” – з Китаю.

“Буває щось дешевше відсотків на 10, а буває і таке, що дешевше в три рази, ніж в Україні. Наприклад, ті ж дитячі конструктори. Електроніка в Китаї також стоїть на порядок дешевше. Тому замовлення зростають “, – ділиться В’ячеслав.

Втім, всі наші герої згодні з твердженням, що навіть за відсутності грошей на розкішні подарунки, найкращим подарунком близьким завжди стане турбота, увага, гарний настрій і тепла усмішка до свята.

Джерело:  znaj.ua