Що провокує депресію у дітей

5 Грудня 2016 14:25

ккСучасні батьки не знають міри. У гонитві за надзнаннями для дитини часто позбавляють її дитинства. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповіла київський психолог Віра Селезньова.

“Сучасні діти мають вкрай мало часу на відпочинок, – говорить Віра. – Батьки хочуть їм дати багато всього. Записують на різні курси вже у 1,5-2 роки. Часто дошкільнята мають по декілька гуртків, вивчають поглиблено математику та іноземну мову. Часто навіть дві мови. Після садку сина чи доньку мама відводить до репетитора чи на курси. Увечері дитина повертається додому втомлена і лягає спати. Немає часу на іграшки та мультфільми”.

Батьки часто настільки захопленні бажанням виростити вундеркінда, що не помічають, як дитина втрачає інтерес до життя.

 “У дитини повинен бути час на дозвілля та відпочинок. Слідкуйте, аби суперобдарований малюк не став нещасним. Депресія у дошкільному і шкільному віці стала нормальним явищем”, – каже психолог.

Розповідає про сім’ю, де у 3-річної дитини тиждень розписаний до секунди.

“Хлопчик говорить російською і англійською. Замість казок йому читають енциклопедії, замість мультиків батьки вмикають National Geographic Channel. Відвідує приватний дитсадок з англомовними вихователями. Має трьох репетиторів. Додає і віднімає, знає столиці 50 країн світу. Але зовсім не вміє спілкуватися з однолітками. До них виявляє агресію. Кидається піском та камінням”, – каже Селезньова.