Цікаві факти про терамісу та класичний рецепт приготування

12 Грудня 2016 13:22
Цікаві факти про терамісу та класичний рецепт приготування

Назва цього італійського десерту дослівно перекладається як «підніми мене»: tira ‒ тягни, mi ‒ мене, su ‒ вгору. Подейкують, що так назвали солодкий смаколик венеціанські куртизанки, які вважали його афродизіаком.

Очевидно, така назва ще й пов’язана з репутацією страви, адже вона вважається дуже калорійною й додає бадьорості. Адже тірамісу готують з додаванням міцної натуральної кави, а також вершкового сиру маскарпоне, яєць та бісквітного печива савоярді.

У всьому світі існує дуже багато рецептів цієї смакоти. Під час приготування каву іноді заміняють какао або тертим шоколадом, замість печива кладуть звичайний бісквіт, замість сиру ‒ фруктовий або вершковий крем з алкоголем. Тож, не дивуйтеся, що іноді тірамісу більше нагадує кекс або пудинг.

Деякі історики-кулінари вважають, що рецепт тірамісу був винайдений ще у XVII столітті на честь герцога Козімо III Медічі, проте документального тому підтвердження немає. Достовірна ж історія цього десерту починається з 60-70-х років XX століття. Тож можемо вважати тірамісу сучасним винаходом.

Перша письмова згадка про десерт датована 1971 роком. А в 1981 році Джузеппе Маффіолі у щоквартальному журналі «Vin Veneto» писав, що тірамісу створив кондитер на ім’я Роберто Лінгуанотто наприкінці 60-х років у ресторані «Alle Beccherie». У статті автор підкреслив, що назва «тірамісу» пов’язана виключно з поживними якостями інгредієнтів і жодним чином не може характеризувати десерт у якості афродизіака.

У кав’ярнях та ресторанах сьогодні можна зустріти безліч варіацій на тему тірамісу. І якщо приготування десерту в домашніх умовах не мусить бути обмеженим жодними рамками, то суворе дотримання кулінарних стандартів обов’язкове для закладів громадського харчування. На жаль, часто, навіть якщо тістечка чи торти і носять знамените ім’я «тірамісу», до справжнього італійського десерту вони не мають жодного відношення.

А відрізнити оригінал від підробки дуже просто. Досить просто поглянути на склад десерту.

Чотири ознаки, які свідчать про те, що перед вами справжній тірамісу:

1. При приготуванні справжнього тірамісу повинен використовуватися виключно сир Маскарпоне. Ні сиркова маса, ні інший м’який кисломолочний продукт. Особливістю цього продукту є його висока (понад 55%) жирність, яка пояснюється тим, що для його приготування використовують не молоко, а вершки.

2. У справжньому тірамісу використовується італійське вино Марсала. Відоме з 1773 року, це вино і сьогодні користується величезною популярністю в Італії та інших країнах світу. Існує безліч його різновидів, деякі з яких вживаються, як аперитив. Оригінальний рецепт тірамісу передбачає додавання вина Марсала Fine і Superiore.

3. І, звичайно ж, неможливо собі уявити справжній тірамісу без італійського бісквітного печива Савоярді, або, як його ще називають «дамські пальчики».

4. Для просочення справжнього тірамісу використовується міцно зварена кава Еспресо. Неодмінно натуральна, а не розчинна!

Крім перерахованих вище продуктів, для приготування справжнього десерту використовуються яйця, збиті з цукровою пудрою. А зверху тірамісу посипається какао.

Також пропонуємо вам класичний рецепт терамісу у виконанні шефа Ектора Хіменеса Браво

 Джерело: poradnyk.com.ua