У Києві відкриється виставка, присвячена історії Нового року

12 Грудня 2016 14:33

16 грудня у столичній галереї D12 відкриється унікальна історико-гастрономічна виставка “Новий рік за 100 років”. Відвідувачі зможуть простежити еволюцію улюбленого свята українців протягом останнього століття, відчути дух Нового року різних періодів (від початку ХХ століття і до наших днів), дізнатися, що їли, пили, слухали, яких традицій і гастрономічних тенденцій дотримувалися українці.

Виставка історії Нового року — одна з головних подій святкового грудня, разом із центральною ялинкою і ярмарками.   content_full

За статистикою, 65% українців вважають Новий рік своїм улюбленим святом. Ми хочемо показати за допомогою унікальних і рідкісних експозицій, як розвивалася традиція святкування. Адже основний момент — збиратися з близькими і друзями за великим столом — зберігся до сьогодні, — розповідає представник організатора виставки Оксана Панкіна. — Головною складовою експозиції стануть одразу 5 новорічних столів, щедро заповнених різноманітними стравами, напоями“.

Інтерактивна експозиція складатиметься із 5 інсталяцій, які відтворюють новорічну атмосферу різних періодів: початок ХХ століття, 30-40-і роки, 80-ті і 90-ті роки минулого століття, 2017 рік. Кожен з експонатів — це стилізована зона з тогочасними меблями, ексклюзивними елементами декору і сервірованим новорічним столом.

Кожна святкова інсталяція є не лише гастрономічною, а й історичною реконструкцією. Старовинні канделябри і посуд із бутафорським смаженим поросям та млинцями з ікрою прикрасять перший стіл початку ХХ сторіччя. Домашня консервація та соління візуалізують середину ХХ сторіччя. У зоні 80-х можна буде послухати музичні новорічні виступи тих років. Куточок 90-х неможливо уявити без килимів на стінах, курки-гриль і розчинних напоїв “Юппі” на столі. По телевізору можна буде подивитися “Голубой огонек”.

Декоратори проекту Олександра Патока і Тата Вербе зізнаються, що знайти посуд ХХ століття виявилося не легше, ніж торшер із 80-х років: “Ми шукали все необхідне на барахолках, у приватних колекціях, у бабусь і дідусів, які просто зберігають удома старовинні речі, — розповідає Олександра Патока. — Старим експонатом став підсвічник приблизно 1905 року випуску. Саме такий на початку минулого століття ставили на святковий стіл разом із ялиновими гілками. Окремо ми задіяли бутафорії — відтворили, зліпили і вручну розписали їжу — і виклали на посуд відповідних років. Адже у кожний період була своя гастрономічна мода”.

Спеціальні інформаційні стенди розкажуть історії виникнення і еволюції новорічних страв: як і коли з’явилися чорна ікра і шпроти, які свого часу були справжніми гастрономічними скарбами; як у 1966 році новорічні столи по всій країні заполонив “Київський торт”; яка легенда розповідає про виникнення салату шуба, як змінювався салат олів’є.

Святкування Нового року зародилося за часів Петра Першого, — зазначає етнолог і культуролог Юлія Нікішенко. — Але тільки починаючи з 30-х років ці дні стали вихідними і започаткувалася традиція встановлювати і прикрашати ялинки. В той час з’явилася “Книга о вкусной и здоровой пище” — легендарний посібник для домогосподарок. Святковий стіл почав заповнюватися модними продуктами, а з середини 60-х до кінця 70-х років закріпилися страви, які досі є знаковими: олів’є, шуба, холодець, заливна риба, шпроти. До слова, наприкінці 70-х купити майонез до Нового року було подвигом. В той же час мандарини “прижилися” як новорічний продукт. Апельсини вважалися імпортними, а мандарини — своїми, бо їх привозили із дружньої Грузії. На початку 80-х їх почали вкладати у дитячі святкові подарунки, ця традиція досі живе”.

У вихідні на території сучасної інсталяції відвідувачам також запропонують експрес-святкування Нового року: щогодини під бій курантів гості зможуть підняти келих шампанського, скуштувати салат олів’є і загадати бажання. Таким чином, у киян і гостей столиці з’явиться додаткова можливість відсвяткувати Новий рік з усіма близькими, родичами, друзями, колегами, коханими.

Виставка триватиме 16-25 грудня.
Щодня з 10:00 до 20:00.
Вхід вільний.

Більше інформації про виставку на заході у Facebook:
www.facebook.com/events/218342308611995

Джерело:  uamodna.com