Українці стали більше і якісніше харчуватися

19 Грудня 2016 12:29

282__600Про це пише Ділова столиця, посилаючись на Держстат України.

Так, цього року жителі України з’їли 207 тисяч тонн імпортної мороженої риби, що на 26 процентоа більше, ніж в минулому році. Імпорт більш дорогого рибного філе виріс на 82 відсотки, а раків ─ у 1,5 рази.

Крім того, на столи українців стали повертатися імпортні сири ─ зростання імпорту склало 32 відсотки. Вперше за останні три роки почав рости й імпорт овочів борщового набору.

Особливо помітно відступання кризи на споживанні екзотичних фруктів. Так, завдяки загальносвітовому падінню цін на продукти харчування і зняття частини валютних обмежень для імпортерів, споживання бананів зросло на 33 відсотки, ананасів з фініками ввезли на 66 відсотків більше. Зростання імпорту цитрусових склало 26 відсотків.

Українці стали їсти і більше солодкого – імпорт цукру з тростини виріс у 30 разів, а Україна стала нетто-імпортером патоки ─ власного виробництва стало не вистачати.

Ще один показник зростання добробуту ─ зростання споживання вина, імпорт якого зріс удвічі, до 47,5 тисяс тонн. Тютюнових виробів, незважаючи на підвищення акцизу, також стало більше.

Держстат прогнозує, що споживання продуктів українцями в наступному році зросте ще до десяти відсотків.

Серед причин зростання добробуту називаються ─ подолання банківської кризи, скасування НБУ ряду валютних обмежень, логістичні компанії зуміли адаптуватися до втрати російського ринку, відбулося відновлення торгового і банківського кредитування торгових операцій.