Як бюджетно або взагалі безкоштовно підготуватися до ЗНО

20 Грудня 2016 10:36

Відеолекції і практикуми допоможуть натренуватись, а консультанти – розібратися

<p style="text-align: justify;"><span id="result_box" lang="uk"><span>Не за горами.</span> <span>Репетитори</span> <span>радять</span> <span>проходити</span> <span>більше</span> <span>тестів</span> <span>онлайн</span> <span>-</span> <span>вони</span> <spa
Не за горами. Репетитори радять проходити більше тестів онлайн – вони

Вступна кампанія не за горами (реєстрація для участі у ЗНО-2017 пройде з 6 лютого по 17 березня), і багато абітурієнтів давно вже почали підготовку. Але для тих, хто довго збирався з духом, перш ніж з головою зануритися в навчання, при деяких українських вузах запускається друга хвиля курсів підготовки – з 1 грудня, причому деякі з них навіть безкоштовні (ті вузи, в яких недобір з яких-небудь спеціальностей, готові йти на це). Також на дошках оголошень активізувалися репетитори з ключовим предметів і анонсовані деякі нові онлайн-платформи для навчання, плюс на слух повернулися і вже перевірені. “Сегодня” дізналася, як можна бюджетно або зовсім безкоштовно заповнити прогалини в знаннях, дізнатися додатковий матеріал і потренуватися проходити ЗНО, а також у кого можна попросити роз’яснення по складному матеріалу.

ЗА ПОМІРНУ ПЛАНЮ: МАТЕРІАЛ ХОРОШИЙ, АЛЕ Є ПИТАННЯ

Є сайти, які пропонують повний курс підготовки до ЗНО за ціною, що не перевищує 200-400 грн (акції ще дешевше). На платформах пояснили, що їхні фахівці підібрали все необхідне для вступу: відеолекції, теорію з рекомендованих джерел і додаткові завдання. Знання можна відразу ж закріпити і в практичних завданнях. Вартість на таких курсах залежить від кількості наданих для виконання завдань. Ще одна відмінність підготовки саме на платній основі в тому, що більшість сайтів має на увазі комунікацію з фахівцем, якщо виникли питання. “Вартість доступу до матеріалів на 1 рік – 199 і 299 грн (в першому випадку 17-19 тис. практичних завдань, а в другому – 36 тис.), – позначили на одному з порталів. – Включається повний курс підготовки до оцінювання. Крім самостійної роботи, абітурієнт може зв’язатися з нашими фахівцями (онлайн), якщо в темі залишилися “білі плями”.

Серед відгуків хлопців, які купили доступ до подібних курсів, є як позитивні, так і негативні. “Купив курс з історії та української мови та літератури. Займаюся поки тільки тут, так як його подивилися і схвалили мої шкільні вчителі з цих предметів, – розповів Ігор Кузьменко з Києва. – Поки все влаштовує”. Віктор Сливчук та Катерина Панасюк з Києва теж задоволені, оскільки ще й схитрувати вдалося. “Ми купили один доступ на двох, так взагалі вийшло бюджетно, – каже Катя. – Не шкодуємо, начебто тут все, що потрібно”. Хоча деякі сайти такі хитрощі припиняють, і авторизація доступна тільки одному користувачеві. А ось Ірина Стремужевська (Київ) покупкою платних курсів незадоволена – через повільне реагування на питання в режимі листування. “Трохи заплуталася в правилі і намагалася отримати роз’яснення, зв’язавшись з фахівцем, – скаржиться учениця. – Написала суть питання, але відповідь отримала не відразу, а протягом години. По-друге, за поясненням знову з’явилося уточнення, і довелося чекати ще. З таким же успіхом могла б проконсультуватися у вчителя в школі і займатися на безкоштовних ресурсах. Або вибрати подорожче, але ті, де передбачений скайп-зв’язок з координатором”.

З ІНТЕРНЕТУ “ПО НИТЦІ”

Вчителі та викладачі радять при підготовці до ЗНО не викреслювати і платформи з платним підготовчим курсом. “Практично на всіх сайтах, які пропонують платну підготовку, є і безкоштовні матеріали, – каже київський репетитор з хімії Володимир Стефанчук. – Це і начитка, і конспекти уроків, і відео, в тому числі з експериментами, і багато іншого. Вони, до речі, як правило, зроблені дуже якісно: важлива інформація подана ємко і цікаво. Можу припустити, що такими матеріалами абітурієнтів заманюють до покупки курсу. Тому я б порадив переглянути простори інтернету, скласти список сайтів, де курс платний, але є безкоштовні матеріали, і залишити їх в закладках на комп’ютері. До цих сайтів потрібно іноді повертатися, тому що інформація періодично додається”.

Сайти з платними курсами: в них буває корисна безкоштовна інформація.

ЗА ПИТАННЯ НЕ Б’ЮТЬ. На окремих ресурсах з платними курсами є ще один плюс, який рідко зустрічається на сайтах з безкоштовним навчанням: користувач може задати питання (іноді онлайн, а іноді з комунікацією поштою), що стосується виниклого питання по предмету, і отримати консультацію з роз’ясненням. Поодинокі питання абітурієнту пояснять і безкоштовно – знову ж таки, розраховуючи, що ви купите курс. Але зловживати не слід, оскільки, ясна річ, опрацьовувати з вами теми ретельно і без оплати ніхто не буде. “Під час консультації фахівець мені прислав цікаво складену таблицю часів з англійської мови, – поділилася київська 10-класниця Ольга Зернова. – Я таку ще не бачила, і вона дійсно запам’ятовується дуже легко“.

БЕЗКОШТОВНО: ЗНАЙДИ ФОРМАТ

Повністю безкоштовну підготовку до оцінювання знайти нескладно, але є нюанси. Є сайти, які можуть давати список необхідних знань, маючи на увазі, що абітурієнт знайде їх де-небудь самостійно, а самі пропонують тільки якусь кількість тестових завдань (це можуть бути тести минулих років і просто тренувальні оцінювання). Є портали, де дана докладніша інформація: весь навчальний матеріал і тести. “На своїх приватних уроках я вдаюся до одного безкоштовного сайту, де, на мій погляд, є і теорія, і практика, – розповідає репетитор фізики та математики Ольга Воронюк. – Але знову-таки, все залежить від старанності і старань абітурієнта”.

РЕЄСТРАЦІЯ. Другий момент – формат роботи. Вона може бути побудована зовсім просто: заходиш, дивишся лекції, читаєш уроки і проходиш тести, а деякі вимагають реєстрацію. Авторизація в такому випадку може бути простою, де буде логін і пароль, а далі все, як в першому випадку. Або ж тести можна буде проходити тільки онлайн, без збереження даних (що, в принципі, не грає великої ролі при підготовці). Є більш складна реєстрація – з повним заповненням анкети, зазначенням пошти та інших даних. Останній спосіб зазвичай мають на увазі, що відповіді з тестування вам будуть спрямовані на зазначену при реєстрації пошту, а також вам буде приходити розсилка сайту і реклама. Обидва варіанти гарні, і, за словами репетиторів з асоціації репетиторів України, справа лише в зручності. “Зайвими знання не бувають, навіть якщо у вас є сумніви щодо якості такої підготовки, – каже викладач одного з українських вузів Анна Бакаєва. – Плюс хоча б в тому, що під час тренувань абітурієнт звикне до форми проведення ЗНО і навчиться розпоряджатися часом, який в нього є”.

ПРАКТИКА БЕЗ ОПЛАТИ

Сайти, де можна пройти безкоштовно тести минулих років, подивитися лекції, конспекти уроків і підтягнути свої знання:

Джерело:  ukr.segodnya.ua