Як хлопчиків зацікавити читанням

12 Грудня 2016 16:27

1299418637_pictures-052

Батьки маленьких хлопчиків часто заздрять своїм друзям, які виховують дівчаток. Вони можуть спокійно сидіти, улаштовувати чаювання, займатись однією справою довше п’яти хвилин, гратись однією іграшкою, доки мама відійде у ванну тощо.

У той же час більшість хлопчиків рідко коли можуть спокійно висидіти довше тридцяти секунд, їхня увага постійно переходить на щось нове, а іграшки змінюються зі швидкістю світла. Жодна мама не проміняє свого сина ні на що на світі, але в той же час багато мам віддали б чимало, щоби просто спокійно… сходити в туалет.

Стать дитини не визначає її поведінку, відмінності між хлопчиками й дівчатками не завжди настільки виразні, але не варто себе обманювати – вони все-таки існують. Особливо, якщо справа стосується читання та грамотності.

Дослідження постійно доводять, що дівчатка раніше починають опановувати мову, їхній словниковий запас більше, вони використовують більш складні конструкції фраз і речень, навіть у дошкільному віці, а коли йдуть у початкову школу, то на півтора року випереджають хлопчиків у навичках читання й письма.

В основній школі дівчатка краще володіють орфографією. Та ж ситуація зберігається й у старшій школі. У хлопчиків більше шансів потрапити в число тих, хто відстає, або навіть залишитись на другий рік.

Однак не варто вважати, що хлопчики не можуть добре вчитись, викладати свої думки та правильно писати. Вони можуть. Факти, що підтверджують наведені відмінності в набутті навичок читання й письма, означають тільки те, що батьки повинні вчасно підтримати своїх синів у даних сферах навчання.

П’ять порад про те, як батьки можуть допомогти своїм синам

1. Розвивайте мовні навички

Розмовляйте, розмовляйте і ще раз розмовляйте! Завжди спілкуйтеся зі своїми синами, навіть якщо вони не можуть висидіти на одному місці. Якщо ваш син обожнює машини, розмовляйте з ним про машини. Обговорюйте їхній колір, моделі, розміри й технічні можливості. Розкажіть якусь цікаву історію про відому марку автомобіля, і нехай ваш син теж розповість вам незвичайну історію. Постійні, змістовні розмови з дітьми допоможуть їм збагатити словниковий запас, покращать аудіювання та мовні навички.

2. Знайдіть книги для хлопчиків

На перший погляд здається, що це легко. Але насправді не так уже й просто знайти книги про те, що подобається хлопчикам. Пошукайте в Інтернеті, що читають хлопчики: ви можете знайти списки книг та антологій для любителів тварин, фанатів спорту, поціновувачів машин і юних детективів. Але якщо вашому синові подобаються історії про принцес, балет або коней – таких книг теж безліч. Звертайте увагу на захоплення своєї дитини, навіть якщо вони не зовсім «хлопчачі».

3. Використовуйте всі можливості для читання

Не обов’язково читати тільки традиційні книги. Додайте до свого арсеналу журнали, газети, пізнавальні альманахи, енциклопедії та багато іншого. Якщо ваш син любить щось будувати й конструювати, нехай він читає опис та інструкції до того предмета, який хоче спорудити. Спробуйте разом щось приготувати – нехай він зачитає вам рецепт.

4. Подавайте приклад

Якщо ви хочете, щоб ваш син читав, він повинен бачити, що дорослі теж читають. Читайте те, що вам подобається, але якщо ви згадаєте про інтереси зі свого дитинства або полюбите драконів і наукову фантастику – це буде просто чудово.

5. Не стійте на місці

Якщо ваш син охочіше грається, ніж читає, спробуйте з’єднати книги з активним відпочинком. Прочитайте якусь історію, пов’язану зі спортом, після покидайте м’яч і порозмовляйте про книгу. Якщо ви вибрали історію про пригоди, тоді не забудьте прогулятись парком. Так будуть працювати й тіло, й розум одночасно.

Наші сини здатні полюбити книги й читання не гірше, ніж наші доньки. Їм просто треба трохи допомогти.

Джерело:  childdevelop.com.ua