Як навчитися казати “ні”: 8 порад

13 Грудня 2016 16:08

Мерзенне почуття, коли хочеться сказати «ні», але не виходить. Ми погоджуємося, щоб позбутися від нього якомога швидше. Але розплата за згоду робить ще гірше: тепер нас обтяжує роль жертви, заручника своєї ж слабохарактерності. Детальніше читайте у “Країні Здоров’я“.

Остерігайтеся вибачень
1. Пам’ятайте: ви не в силах догодити всім

«Неможливо бути паличкою-виручалочкою для всіх» – перше правило, яке потрібно повторювати до тих пір, поки воно не змінить вашу поведінку. Якщо немає чіткої межі, як і коли вам варто сказати «ні», чекайте морального виснаження. Відмовляючи іншим людям, ви ризикуєте зіпсувати з ними стосунки, але зате вами не будуть користуватися.

2. Не забувайте про свої інтереси

У кожної монети є зворотна сторона: коротке «ні» у чомусь одному – це ніщо інше, як «так» для чогось іншого. Просто подумайте про ті речі, які ви зможете зробити, якщо не будете перекладати на себе чужі турботи. З таким підходом почуття провини піде і більше не нагадає про себе.

3. Уникайте виправдань

Як правило, свою відмову нам хочеться підкріпити великою порцією причин і деталей. Але краще бути простим і лаконічним. Якщо вдаватися в подробиці, ви ризикуєте зробити застереження, заплутатися або викрити самого себе в нещирості. Тут вже доведеться погоджуватися, а це не входить у ваші плани.

4. Задумайтесь і підготуйтеся до відмови заздалегідь

Стратегія полягає в тому, щоб бути завжди напоготові. Можна заздалегідь підготувати ланцюжок питань, який допоможе вам знайти вагому причину для відмови. Наприклад, візьміть паузу і запитайте самих себе: чи є у вас на це час, чи вигідно вам це, які ризики для взаємин з людиною? Після чого відповідайте «ні» впевнено, але не різко.

5. Аналізуйте, як на ваше рішення впливали раніше

Кожен з нас багато разів говорив «так» в однотипних ситуаціях з одними і тими ж людьми. Вас постійно підштовхують на цю уторовану доріжку, і пора б навчитися з неї тікати. Визнайте, що проти вас використовують брудні прийомчики і намагаються вами маніпулювати. Зберігайте спокій і впевнено з’їжджайте в сторону.

6. Не вигадуйте синоніми, для вас є тільки «ні»

Обмежте свій лексикон до одного слова «ні». Забудьте про «може бути», «можливо» і навіть «нєа». Сила – в однозначності, навіть натяку на неправильне тлумачення не повинно бути місця. Ваша гра слів трактується іншою стороною як непевне «так».

7. Запропонуйте альтернативу

Трапляється, що до вас звертаються від безвиході, коли вичерпуються ідеї і рішення проблеми покрито туманом. У такій ситуації ви виступаєте в ролі ангела-хранителя, якому зверху видніше. Оцініть питання зі своєї дзвіниці і порадьте альтернативу. Посійте думку в чужій голові, і людина буде вдячний вам за те, що ви, по суті, відмовили.

8. Остерігайтеся вибачень

Не подумайте, сказати щось на зразок «мені шкода» все ж варто. Але прогинати спину в поклоні вже зайве. Перебільшуємо тому, що вашу люб’язність можуть прийняти за слабкість. Ви кремінь, і ваше «ні» непохитне.

Джерело:  zdorovia.com.ua