Які продукти напхані антибіотиками: огляд експертів

10 Грудня 2016 15:21

Безліч різноманітних продуктів харчування, починаючи від фруктів і закінчуючи рибою, яка вирощується в умовах фермерських господарств, містить у собі антибіотики. Те ж саме стосується і домашньої птиці і худоби. Між тим, експерти в області охорони здоров’я резонно вважають такі факти серйозним приводом для занепокоєння.

Фаст-фуд

Важко переоцінити важливість антибіотиків в сучасній медицині. Насамперед, антибіотики — друзі в перебігу багатьох хвороб. Блокуючи поширення бактерій, викликаних інфекціями, антибіотики допомагають під час операцій, в період проведення хіміотерапії та багатьох інших медичних процедур. Кожен рік антибіотики рятують мільйони життів завдяки тому, що перемагають інфекційні захворювання, включаючи навіть таку важку хворобу, як туберкульоз.

При цьому, ще в 1945 році експерти в області охорони здоров’я попереджали, що при надмірному використанні антибіотиків можуть розвинутися так звані супербактерії. Це такий вид бактерій, які не піддаються лікуванню антибіотиками. При цьому, вони викликають серйозні хвороби. «Бактерії підступні, і видозмінюються вони дуже швидко,» каже Ліна Брук, експерт з безпеки харчових продуктів при некомерційній організації Національної ради по охороні природних ресурсів. «Ми завжди знали, що часу у нас залишилося не так вже багато: адже антибіотики не зможуть вічно проявляти свою ефективність», пояснює експерт.

При надмірному використанні антибіотиків можуть розвинутися так звані супербактерії. Це такий вид бактерій, які не піддаються лікуванню антибіотиками. При цьому, вони викликають серйозні хвороби.

«Ми розуміли, що обмежені в часі. Просто ми сподівалися, що буде створений натомість інший препарат, і проблема буде вирішена», говорить доктор Ланс Прайс, директор Antibiotic Resistance Action Center (Центру підтримки стійкості до антибіотиків) при Університеті Джорджа Вашингтона. «Але тепер ми бачимо, що з’явилися нові бактерії, з якими важко впоратися з допомогою майже всіх наших препаратів», — зізнається лікар.

Загроза, що виходить від бактерій, стійких до антибіотиків, знаходиться далеко не в теоретичній площині. Це проблема нинішнього часу, а не майбутніх поколінь. Наприклад, в цьому році мінімум 2 мільйони американців зіткнуться з бактеріями, які стійкі до антибіотиків. З них 23 тисячі людей помруть. І це не просто чергові залякування. Це офіційні дані Центрів з контролю і профілактики захворюваності США.

Жан Вичард очолює Національну лабораторію для спостереження за стійкістю до антибіотиків при Центрі з контролю і профілактики захворюваності США. За його словами, стійкість до антибіотиків — одне з найсерйозніших питань, яке хвилює медиків до усьому світі. «Протягом хвороб, які коли-то легко піддавалися лікуванню антибіотиками, посилюється все більше. Така терапія потребує коштів, і все це представляє трудність», говорить Вичард.

А що ж робити з харчовими продуктами? «Антибіотики використовуються у великих кількостях в сфері тваринництва. В основному вони застосовуються для того, щоб стимулювати ріст тварин і птахів і компенсувати стресові, антисанітарні умови їх проживання», пояснює Ліна Брук.

У свою чергу, таке агресивне використання антибіотиків прискорює швидкість, з якою бактерії видозмінюються, і формується стійкість до препаратів. Антибіотики також використовуються в якості підгодівлі і лікування фруктів і овочів, а також риби, що вирощується штучним шляхом. «Але на сьогоднішній день ми ще не розібралися в питанні, наскільки це загрожує здоров’ю людей», розповідає Прайс.

Оскільки такі супербактерії, стійкі до антибіотиків, вже існують, то є безліч способів їх поширення серед людей, говорить Брук. По-перше, це вживання в їжу м’яса, в тому числі домашньої птиці, напханого такими бактеріями. За словами доктора, ці бактерії також можуть кочувати від тварин до людини:

  • по повітрю;
  • через грунт;
  • через воду;
  • через людей, які працюють на фермах з тваринами.

Експерти також стурбовані надмірним використанням антибіотиків в медичних установах. Буквально лікарі загодовують пацієнтів антибіотиками. Вчені при Центрах по контролю і профілактиці захворюваності кажуть, що 1\3 призначень антибіотиків зовсім не доцільні.

Але 70% всіх антибіотиків, які застосовуються в медицині, використовуються в сфері тваринництва. Про це говорять представники Управління з контролю за продуктами харчування і лікарськими засобами США (FDA). Рівень продажів і застосування важливих антибіотиків у сфері тваринництва зріс на 23% в період з 2009 по 2014 рік, за оцінками FDA.

Вичард каже, що нові правила застосування антибіотиків вступлять в силу в січні 2017 року. Чиновники введуть обмеження на використання важливих антибіотиків (з точки зору медицини) у сфері тваринництва. Правда, Прайс стверджує, що у цих правилах можна відшукати лазівки, які дозволять виробникам харчових продуктів, зокрема м’яса, застосовувати антибіотики в тій же мірі, як і раніше.

Так що ж нам робити з усією цією інформацією? Якщо ви знаходитесь в супермаркеті або в ресторані, вимагайте продати вам тільки м’ясо, яке не містить антибіотиків. «На таких продуктах тваринного походження повинна міститися позначка: без використання антибіотиків», радить Прайс.

До того ж, доктор Ланс Прайс підкреслює, що громадськості потрібно серйозно стурбоватися питанням, як застосовуються антибіотики, бити тривогу і обговорювати це як можна частіше в пресі. «Інакше ми повернемося в ті часи, коли дитина подряпається і згодом помре від інфекції», попереджає лікар.

Джерело: Time

http://ukrhealth.net/yaki-produkti-napxani-antibiotikami-oglyad-ekspertiv/