20 крутих та неповторних замків, в яких я залишився б жити (фото)

11 Січня 2017 17:30

Все-таки середньовічні архітектори були геніями – вони будували замки, розкішні споруди, які були ще й на рідкість практичними. Замки, на відміну від сучасних особняків, не тільки демонстрували багатство своїх власників, а й служили потужними фортецями, які могли утримувати оборону протягом декількох років, і при цьому життя в них не зупинялося.

Навіть сам факт, що багато замків, переживши війни, удари стихії і безпечність господарів, досі стоять цілими, говорить про те, що надійнішого житла поки не придумали. А ще вони неймовірно красиві і ніби з’явилися в нашому світі зі сторінок казок і легенд. Їх високі шпилі нагадують про часи, коли за серця красунь билися, а повітря було насичене лицарством і відвагою.

Щоб і ви перейнялися романтичним настроєм, ми зібрали у цьому матеріалі 20 найзнаменитіших замків, які поки ще залишилися на Землі. У них неодмінно захочеться побувати і, мабуть, залишитися жити.

Замок Райхсбург, Німеччина

1

Тисячолітній замок спочатку був резиденцією короля Німеччини Конрада III, а потім короля Франції Людовіка XIV. Фортеця була спалена французами в 1689 році і канула б у Лету, але німецький бізнесмен придбав її останки в 1868 році і витратив більшу частину свого багатства на відновлення замку.

Мон-Сен-Мішель, Франція

2

Неприступний замок Мон-Сен-Мішель, з усіх боків оточений морем, – одна з найпопулярніших визначних пам’яток Франції після Парижа. Побудований в 709 році, він досі виглядає приголомшливо.

Замок Гохостервітц, Австрія

3

Середньовічний замок Гохостервітц побудували в далекому IX столітті. Його вежі і зараз постійно стежать за навколишньою місцевістю, гордо підносячись над нею на висоті 160 м. А в сонячну погоду ними можна милуватися навіть на відстані 30 км.

Бледський замок, Словенія

4

Замок розташувався на стометровій скелі, грізно нависає над озером Блед. Крім розкішного виду, що відкривається з вікон замку, у цього місця багата історія – тут розташовувалася резиденція сербської Королівської династії, а пізніше і маршала Йосипа Броз Тіто.

Замок Гогенцоллерн, Німеччина

5

Цей замок розташований на вершині гори Гогенцоллерн висотою 2800 метрів над рівнем моря. У період свого розквіту замок в цій фортеці вважався резиденцією прусських імператорів.

Замок Барсьєнсе, Іспанія

6

Замок барсьєнсе в іспанській провінції Толедо був побудований в XV столітті місцевим графом. Протягом 100 років замок служив потужною артилерійською фортецею, а сьогодні ці спорожнілі стіни привертають хіба що фотографів і туристів.

Замок Нойшванштайн, Німеччина

7

Романтичний замок баварського короля Людвіга II побудували в середині XIX століття і на ті часи його архітектура вважалася вельми екстравагантною. Як би там не було, саме його стіни надихнули творців замку Сплячої Красуні в Діснейленді.

Замок Метоні, Греція

8

Венеціанський замок-фортеця Метоні з XIV століття був центром битв і останнім у цих краях форпостом європейців у битвах проти турків, що мріяли захопити Пелопонес. Сьогодні від фортеці залишилися тільки руїни.

Замок Хоеншвангау, Німеччина

9

Цей замок-фортеця був побудований лицарями Швангау в XII столітті і був резиденцією багатьох правителів, зокрема знаменитого короля Людвіга II, який приймав у цих стінах композитора Ріхарда Вагнера.

Шильонський замок, Швейцарія

10

Ця середньовічна бастилія c висоти пташиного польоту нагадує військовий корабель. Багата історія і характерний зовнішній вигляд замку служили натхненням для багатьох відомих письменників. У XVI столітті замок використовувався як державна в’язниця, про що Джордж Байрон описав у своїй поемі “Шильонський в’язень».

Замок Ейлен-Донан, Шотландія

11

Замок, розташований на скелястому острові у фіорді Лох-Дуйх, – один з найромантичніших замків Шотландії, славиться своїм вересовим медом і легендами. Тут знімали безліч фільмів, але найголовніше – замок відкритий для відвідувачів і кожен може доторкнутися до каменів його історії.

Замок Бодіам, Англія

12

З моменту свого заснування в XIV столітті замок Бодіам пережив безліч власників, кожному з яких подобалося воювати. Тому коли в 1917 році його придбав Лорд Керзон, від замку залишалися тільки руїни. На щастя, його стіни швидко відновили, і зараз замок стоїть як новенький.

Замок Гуаїта, Сан-Марино

13

Замок з XI століття розташовується на вершині неприступної гори Монте-Титано і разом з двома іншими вежами захищає найстарішу державу у світі Сан-Марино.

Ластівчине гніздо, Крим

14

Спочатку на скелі мису Ай-Тодор розташовувався невеликий дерев’яний будиночок. А свій нинішній вигляд «Ластівчине гніздо» отримало завдяки нафтовому промисловцю барону Штейнгелю, який любив відпочивати в Криму. Він вирішив побудувати романтичний замок, що нагадує середньовічні споруди на берегах річки Рейн.

Замок Сталкер, Шотландія

15

Замок Сталкер, що в перекладі означає «Соколиний мисливець», був побудований в 1320 році і належав клану МакДугалів. З цього часу його стіни пережили величезну кількість чвар і воєн, що позначилося на стані замку. У 1965 році власником замку став полковник Д. Р. Стюарт з Оллварда, який власноруч разом з дружиною, членами сім’ї і друзями відновив будову.

Замок Бран, Румунія

16

Замок Бран – це перлина Трансільванії, таємничий музей-форт, де народилася знаменита легенда про графа Дракулу – упира, вбивцю і воєводу Влада Цепеша. За переказами, він ночував тут в періоди своїх походів, а ліс, що оточує замок Бран, був улюбленим місцем полювання Цепеша.

Виборзький замок, Росія

17

Виборзький замок був заснований шведами в 1293 році, під час одного з хрестових походів на Карельську землю. Він залишався скандинавським аж до 1710 року, коли війська Петра I відкинули шведів далеко і надовго. З цього часу замок встиг побувати і складом, і казармою, і навіть в’язницею для декабристів. А в наші дні тут розташовується музей.

Замок Кашел, Ірландія

18

Замок Кашел був резиденцією королів Ірландії кілька сотень років до норманського вторгнення. Тут же в V столітті н. е. жив і проповідував Святий Патрік. Стіни замку стали свідками кривавого придушення революції військами Олівера Кромвеля, який тут заживо спалював солдатів. З тих пір замок перетворився на символ жорстокості англійців, справжньої мужності і стійкості духу ірландців.

Замок Кілхурн, Шотландія

19

Дуже красиві і навіть трохи моторошні руїни замку Кілхурн розташувалися на березі мальовничого озера Ейв. Історія цього замку, на відміну від більшості замків Шотландії, протікала досить спокійно – тут жили численні графи, які змінювали один одного. У 1769 будівля постраждала від удару блискавки, яким і залишається і донині.

Замок Ліхтенштайн, Німеччина

20

Побудований в XII столітті, цей замок кілька разів був зруйнований. Його остаточно відновили в 1884 році і з тих пір замок ставав місцем зйомок для багатьох фільмів, у тому числі для картини «Три мушкетери».

AdMe.ru