7 важливих змін, які втілить МОЗ у першій половині 2017-го року. Перелік

17 Січня 2017 17:26
З 1-го січня в Україні відбувається чимало змін, у тому числі – і в медицині. Наступні 6 місяців Міністерство охорони здоров’я готуватиметься до запровадження першого етапу реформи – фінансування первинної ланки медичної допомоги. Пропонуємо перелік заходів, що відбудуться за перші півроку 2017-го.

фото: e-estonia.com

фото: e-estonia.com

«Протягом першого півріччя медична галузь працюватиме в штатному режимі, а переважна більшість підготовчої роботи відбуватиметься на рівні МОЗ України, уряду, парламенту та регіональних управлінь охорони здоров’я, громад та медичних закладів», – інформує прес-служба МОЗ. Посадовці обіцяють, що зміни запроваджуватимуть поетапно й обов’язково повідомлятимуть і пояснюватимуть реформи як лікарям, так і пацієнтам.

Зокрема, до літа 2017-го року планують:

1. Доопрацювати нормативну базу щодо реформування, зокрема, двох законів та низки наказів МОЗ.

2. Адаптувати міжнародні протоколи лікування, які визначають стандарти для всіх лікарень, для первинної ланки (консультування, профілактика, направлення до інших спеціалістів);

3. Сформувати гарантований перелік послуг, за яким українці отримуватимуть безкоштовну медичну допомогу за страховкою.

4. Затвердити на рівні уряду складу та меж госпітальних округів, що об’єднуватимуть місцеві лікарні в мережу закладів медичної допомоги, розміщену на території певної області України, для своєчасного лікування мешканців, які в ній проживають.

5. Впровадити у лютому 2017 р. референтне ціноутворення: ціни на ліки не будуть вищими за ціни в сусідніх державах, за цим слідкуватиме створений орган контролю. Упродовж січня аптеки продаватимуть залишки зі своїх складів за старою вартістю.

6. Впровадити реімбурсації ліків з квітня 2017 р.: українцям відшкодовуватимуть кошти за  лікування хвороб, що першочергово впливають на основні показники смертності населення чи ефективно лікуються на амбулаторному етапі: серцево-судинні хвороби, цукровий діабет ІІ типу та бронхіальна астма.

7. Розробити та впровадити перший компонент електронної охорони здоров’я – реєстру пацієнтів, лікарів, медичних закладів. Це дозволить чітко контролювати кошти, уникнути корупції в лікарнях та відслідковувати угоди українців з медпрацівниками.

– See more at: http://tvoemisto.tv/news/7_zmin_yaki_vtilyt_moz_u_pershiy_polovyni_2017go_perelik_83139.html#sthash.NyqsqSGW.dpuf