8 таємниць Маріїнського парку, які вас здивують

9 Січня 2017 11:02

feb14kievЯкі таємниці приховує від нас «Маріїнка»? Давайте дізнаємося!

Парк всупереч усьому

Київські пагорби, де розташовується Маріїнський парк, не відрізнялися густою рослинністю. Цар Петро I, відомий любитель модних новинок, розглядав місцевість як плацдарм для військових навчань, але після передумав і запропонував озеленити і облагородити її. До створення Маріїнського парку залишалося ще більше століття, але дерева і кущі, висаджені за наказом Петра, встигли вирости і прикрасити місце. Непоказний пагорб перетворився в зелений сад з розкішним видом на Київ, гідний царської резиденції.

Спокій тільки спокій

Маріїнський парк розбитий в англійському стилі, особливість якого – відсутність гострих кутів і в пристрої, і в архітектурі. Дерева і кущі не висаджуються прямими лініями, а послідовність ярусів рослин наближена до природної. Крім того, вся рослинність підстригається до м’якої закругленої форми. Завдяки цим непомітним особливостям парки в англійському стилі ідеальні для медитацій.

Mariinskiy_parkПарк тисячі назв

Маріїнський парк, мабуть, лідер за кількістю перейменувань. У різний час він звався Регулярний сад, Царський, Палацовий, Олександрівський, Жертв Революції, Київський, Пролетарський і Радянський.

Більш того, нинішня назва теж викликає суперечки серед істориків. З одного боку, парк був створений за матеріального сприяння імператриці Марії Олександрівни, з іншого, з простого міського саду в парк його перетворила інша Марія – дружина імператора Олександра III. На честь якої Марії назва? Загадка!

Проклятий палац

Маріїнський палац, збудований за проектом Растреллі одним з кращих його учнів, замислювався як перлина паркового ансамблю, але завжди виглядає потворним рубцем через постійні реставрацій. З 1752 року будинок горів, вибухав, був відданий під військовий штаб, школу і музей, руйнувався в роки революцій і Другої світової війни. А зараз палац майже весь час на реконструкції.

Колумбійська рослинність

Згідно з документами про флору Маріїнського парку 1889, в палацовому саду виростала особистий царський гай Erythroxylum novogranatense, відомого як кокаїновий кущ. Незрозуміло, як його вдалося культивувати в холодному Києві і скільки кущі прожили в тутешньому кліматі. Але в післяреволюційних ботанічних книгах, де перераховано понад 80 рослин парку, Erythroxylum novogranatense жодного разу не згадується.

Парк на кістках

Мало хто знає, але тихий затишний парк ще недавно був місцем масових поховань. Тут в роки громадянської війни було вирито дві ями: в одній з усіх іудейським і православним правилам хоронили червоногвардійців (незважаючи на революційний атеїзм), в інший без особливих почестей ховали їх супротивників. Всього під парком знайшли останній притулок понад 750 осіб.

Античний виконроб

З чавунним фонтаном «Маріїнки» пов’язана цікава і повчальна історія. Робочі умовили архітектора фонтану – Шиле – видозмінити античні барельєфи так, щоб вони максимально схожі на злого і деспотичного виконроба. Архітектор і сам натерпівся від самодура, тому із задоволенням втілив жарт. Особа виконроба на презентації фонтану спотворилося люттю настільки, що на потіху присутнім не помітити схожості між ним і барельєфом було неможливо. У такому вигляді фонтан і був зданий в експлуатацію.

Міст Патона

Ажурний романтичний місток Закоханих побудований за проектом великого київського інженера Євгена Оскаровича Патона. Існує легенда, що міст – дипломна робота майстра, але це не так: Патон навчався в Дрездені і Санкт-Петербурзі. Однак проект залізного Паркового мосту він розробив самостійно. І хоча місток довелося кілька разів розбирати і доповнювати, первісна конструкція 1910 роки (а не 1912 року, як зазначено на табличці поруч) простояла більше 70 років. У 1983 році міст був розібраний і відреставрований, однак суворо за первинним проектом. Тому його іноді так і звуть – «малий міст Патона». Але найпоширеніша назва – звичайно, «міст Закоханих»: тут пари разом загадують бажання і кріплять на перила замочки зі своїми іменами.

Джерело: turystam.in.ua