Арт-проект від 8 мисткинь

24 Січня 2017 16:19

У цьому творчому проекті поєдналися українські дизайнерки та художниці, що працюють в різних напрямках мистецтва – живопис, фешн, фотоарт, дизайн, мультимедіа, аби «вивільнити жіночу сутність».

Такий повноцінний мультимедійний проект, в якому беруть участь лише жінки,  відбудеться вперше в Культурному центрі  за підтримки Посольства України у Франції та сприяння першого секретаря Посольства України у Франції з питань культури Ірени Карпи. Кураторами проекту виступили: Сана Шевченко та Анастасія Білецька.

Детонатором арт-проекту стала актуальна гендерна суперечка: проблема зміни соціальних ролей чоловіків та жінок. Сучасний світ стандартів і надвеликих швидкостей скасував Жінку. Вона як лицар, носить на собі сталеві обладунки з написом «НЕ достатньо»:  «НЕ достатньо струнка», «НЕ достатньо успішна», «НЕ достатньо гарна», «НЕ достатньо кохана», «НЕ достатньо талановита»… Але одного разу вона відчує, що вже достатньо! Жіночу сутність та енергію, накопичену тисячоліттями, ніхто не може заперечити, навіть сама жінка. Вона вже набулася лялечкою….вона вже готова… всредині неї Є ДОСТАТЬНЬО усього…

Стародавні українські жіночі ремесла та сучасні художні і технологічні засоби – так авторки l’effet chrysalide демонструють скарбниці жіночності. Інструменти та засоби різні. 5 кілометрів ниток знадобилося дизайнерці Олені Шабалтас для створення величезної в’язаної інсталяції (її твори можна побачити також на січневій сесії паризького Maison&Objet цього року). Для Дарії Альошкіної джерелом натхнення став папір, з якого вона зробила гігантські паперові мережива в старовинній українській техниці «витинанка». Дизайнерські предмети із «задзеркалля» на межі дизайну та арту з дерева та скла – надихнули Інну Педан, а чудернацький макросвіт, перетворився на маленькі трагедії у творах Дарії Балової. «Райській» живопис та «Квіти на Марсі» з`явилися у Парижі від Ольги Селищевої. «Складки пам`яті» стали фешн-об`єктом у вигляді вже знаменитої спідниці Лізи Волосовської (до речі, ще студентки престижної Royal Academy of Fine Arts Antwerpen), так само які і сукня-трансформер студії Kоzakivski. Увесь цей бенкет для очей супроводживатимуть відеопроекції та «живі картини» від київської діджитал-студії ATMASFERA 360.

Цікаво, що проект реалізований, завдяки підтримці французької компанії Mаїno, яка буде займатися просуванням українського дизайну у Франції. Це унікальний випадок закоханості в Україну, її культуру і мистецтво парижанина у третьому поколінні Олександра Старинського, який не тільки відмінно вивчив мову, але й глибоко знає українську літературу і є палким патріотом нашої країни.

Отже, 20 січня в Парижі на Авеню де Мессін, 22 (до речі, колись цей будинок належав Алену Делону, в якому актор жив із зіркою екрану Ромі Шнайдер) українська жінка неодмінно вийде назовні, немов метелик, скутий коконом лялечки*. Авторки l’effet chrysalide запрошують глядача пройти цю трансформацію разом і очікують серед гостей на куратора, арт-критика, авторку знаменитої книги “Як розмовляти з дітьми про мистецтво” – Франсуазу Барб-Галль, Посла України у Франції Олега Шамшура, колишнього виконавчого директора Французького Інституту в Україні Франкі Бландо, письменників Жерара де Кортанза та Патрісію Резніков, численних галеристів.

Виставка триватиме до 28 січня.

* Греццькою «chrysallis», від «chrysos» – «золото»: золотавого кольору лялечка, із якої народжується метелик.

Джерело: День