Чому нас хилить у зимову сплячку?

16 Січня 2017 15:18

Взимку нам хочеться спати бiльше, нiж зазвичай. Нам не вистачає нiчного сну, а вдень ми постiйно позiхаємо, швидко втомлюємося, нi на що не вистачає сил… У чому справа?

— Чому нас хилить у зимову сплячку? Невже зима так дiє i на людський органiзм?

— Для цiєї пори року характернi сезоннi порушення бiоритмiв, коли людина не може адаптуватися до змiн свiтлового дня, — каже Віталій Осташко, невропатолог вищої категорії. — Адже ми дуже залежимо вiд сонячного свiтла — завдяки йому в органiзмi виробляється мелатонiн, який регулює циркаднi ритми людини (внутрiшнiй годинник органiзму). Ми прокидаємося, коли ще темно, а повертаємося додому, коли вже темно. Людина практично не бачить сонця, а тому збиваються циркаднi ритми, i виникає дисгармонiя, яка проявляється у змiнах настрою, зниженнi iнтелектуальної активностi, кволостi, апатiї.

А ще дуже часто сонливiсть буває у людей з астенiчним синдромом. Цей стан характеризується пiдвищеною стомлюванiстю, частою змiною настрою, дратiвливiстю, блiдiстю шкiрних покривiв, слабкiстю. До речi, астенiя є наслiдком навiть не судинних змiн, а дiяльностi нервової системи.

— Кажуть, найважче пережити цей стан гiпотонiкам. Низький тиск й без того викликає сонливiсть, а тут ще й зима…

— Сидяча робота, мiнiмум руху, стреси плюс низький атмосферний тиск, характерний для осiнньо-весняного перiоду, призводять до того, що судини  втрачають тонус, — каже Ірина Смирнова, кардіолог. — Бережучи судини, органiзм запускає механiзм зниження тиску кровi, людина стає млявою, вiдчуває слабкiсть, головокружiння. До речi, таким людям дуже важко прокидатися зранку.

— І що робити?

— Оскiльки порушення циркадних ритмiв безспосередньо пов’язане з недостатнiстю сонячного свiтла, треба цей пробiл заповнити. Намагайтеся частiше “лапати” природнi сонячнi променi — гуляйте у парках, бувайте на вiдкритому сонцi. Впустiть у своє життя бiльше свiтла — вдома i на роботi потурбуйтеся про ефективне використання природнього та штучного освiтлення. Доречно замiнити темнi штори на свiтлi. I, звiсно, частiше бувайте на свiжому повiтрi — це збагатить кров киснем, внаслiдок чого активiзується мозкова дiяльнiсть.